Мінздоров збирається додатково вакцинувати дорослих від кору й краснухи

Вівторок, 4 вересня 2007, 11:57

Міністерство охорони здоров'я підготувало проект постанови Кабінету міністрів про проведення кампанії з додаткової вакцинації дорослого населення проти кору й краснухи.

Про це газеті "Комерсант-Україна" повідомила заступник головного санітарного лікаря України Людмила Мухарська.

Вона пояснила, що необхідність проведення такої кампанії пов'язана з великомасштабним захворюванням кором, що спалахнув на Україні в 2005-2006 роках. Тоді постраждали близько 45 тис. чоловік, у п'ятьох випадках – з летальним результатом.

За словами Мухарської, в основному постраждали від епідемії люди 15-29 років.

"У них просто не було імунітету. Вакцинація від кору й краснухи проводиться в один рік і в шість років відповідно. Можна припустити, що та вакцина (російського виробництва) виявилася неякісною", - пояснила вона.

Мухарська додала, що зараз в Україні близько 8 млн. людей зазначеного віку, яким рекомендується пройти додаткову вакцинацію.

Як повідомила виданню фахівець офісу Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВОЗ) в Україні Чинара Айдуралієва, вакцинація буде проводитися з 12 по 23 листопада.

На її фінансування ВОЗ виділила $5,3 млн., у тому числі $300 тис. на навчання медпрацівників та "соціальну мобілізацію населення" – рекламну кампанію про користь вакцинації, яку буде проводити Товариство Червоного Хреста.

Директор Центру імунобіологічних препаратів Ганна Моісеєва розповіла, що вакцина, закупівля якої здійснювалася за тендером ЮНІСЕФ, зроблена Індійським інститутом сироваток (при плановій вакцинації українських дітей від кору й краснухи використовуються французькі і бельгійські препарати).

Відповідно до інструкції, вона протипоказана при вагітності і вживанні імуноглобулінів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді