Блеф, або Скасування недоторканності від коаліції

Вівторок, 4 вересня 2007, 19:50

Ще місяць тому, на старті виборчої кампанії політологи відзначили, що використання ідей конкурентів на виборах є цілеспрямованою акцією Партії регіонів.

Пішла Тимошенко в наступ зі своїм "Українським проривом", а регіонали їй у пику вивісили повсюди рекламу однойменної книги Анатолія Кінаха. Ще й звинуватили у плагіаті.

Або варто було опозиціонерам заявити про необхідність виборності суддів, і от вже Інна Богословська і Валерій Коновалюк виходять на прес-конференцію з ідентичною ініціативою.

А скільки разів регіоналів звинувачували в перехопленні так званих Острозьких соціальних ініціатив президента!

Але головним ударом, звичайно, стало перехоплення головного мессиджа "Нашої України-Народної самооборони" у війні з депутатською недоторканністю.

Може, якби не ця ідея, то і не з'явилася б Партія регіонів у парламенті 4 вересня.

Але навіть у цій справі регіонали взяли за основу чужу ідею – позичивши в Олександра Мороза його пропозицію про те, що опозиціонерам краще не їздити по країні зі своїми гаслами й ініціювати дострокові вибори, а просто прийти в зал парламенту і проголосувати законопроект.

Так чи інакше, 4 вересня коаліція і перебіжчики, що примкнули до неї, зібралися в парламенті, щоб вибити ґрунт з-під ніг опонентів.

Василь Кисельов бадьоро озвучив із трибуни парламенту свої ініціативи про зняття депутатських пільг.

Ініціативи Василя Кисельова

Щонайперше під відкіс були пущені глави 4 і 5 розділу ІІ закону про статус народного депутата, які містять левову частину тих таки пільг.

Зокрема, депутати відмовилися від норми, згідно з якою час роботи депутата у Верховній Раді зараховується до стажу державної служби, а також - до його загального і безперервного стажу роботи, стажу роботи, який дає право на надбавки до зарплати та винагороди за різні вислуги.

Коаліціанти вирішили пожертвувати матеріальною допомогою на щорічну відпустку у розмірі подвійної місячної заробітної плати та грошовою допомогою в розмірі 12 місячних посадових окладів нардепа.

Також, згідно з проектом закону, у небуття мали піти виплати сім'ям в разі втрати годувальника-депутата у розмірі 70% заробітної плати працюючого депутата з урахуванням всіх доплат та надбавок до посадового окладу та державне страхування депутатів.

Слід відзначити, що остання така смерть народного обранця коштувала бюджету два мільйони.

Так виглядає порівняльна таблиця до закону. Зліва - норми вилучені з закону

Безкоштовні проїзд на транспорті по Україні, безкоштовні паркування і стоянки, видача квартир або компенсацій за них, право на підвищення свого освітнього рівня і навіть зменшення кількості своїх помічників з 31 до 10 – все це було включено в законопроект про скасування пільг.

"Я ніколи не літав у бізнес-класі і, думаю, ніхто не заперечуватиме, якщо ми скасуємо безкоштовне транспортне забезпечення депутатів. І депутати будуть їздити на округ за відрядженням", - заявив з трибуни Кисельов.

Можливо. Тим більше, що більшості регіоналів до снаги не тільки самотужки літати бізнес-класом, але й оплачувати чартери.

Гроші, які варяться в політичному котлі, дозволять оплачувати такі витрати зовсім з інших статей, ніж прямі бюджетні відрахування.

Так само як сумнівною є потреба в державних квартирах для людей, які витрачають мільйони на те, щоб потрапити у список тієї чи іншої сили. Ті ж, хто таких мільйонів не має, дуже часто вже отримували свої квартири і компенсації, протерши в парламенті не одну пару штанів.

Депутати зберегли за собою деякі пільги, наприклад, держохорону

Так що депутати від коаліції могли у вівторок з легким серцем розлучитися зі своїми пільгами та матеріальними правами. Що, власне, й зробили, щоправда не без певного скрипу.

Так депутат-комуніст Георгій Пономаренко, який провів в парламенті три скликання, висловив протест проти того, що в його стаж не впишуть 12 років роботи в парламенті.

А "вільна демократка" з екс-БЮТу Любов Стасів була категорично проти втрати 31-го помічника.

Та й регіонал Ярослав Сухий не вважав за потрібне позбавляти себе депутатських пільг і недоторканності.

Утім останнього і не сталося.

Питання, заради якого і було задумане все вівторкове зібрання, зависло в повітрі. Перед самим голосуванням Олександр Мороз запропонував голосувати проект змін до закону без скасування 27-ої статті, в якій і йдеться про ту саму недоторканність.

За його словами, цей пункт буде вилучено з закону після того, як будуть ухвалені зміни до Конституції щодо скасування недоторканності для всіх її володарів, зокрема і президента.

Що маємо на виході?

Закон від розпущеного парламенту, який не вступить в силу через те, що його ніколи не підпише президент. Таке вже було з коаліційними змінами до бюджету, якими намагалися перебити соціальні ініціативи президента.

Маємо зміни до Конституції, які можна буде провести не раніше зими цього року. Це в тому випадку, якщо КС візьме зараз їх до розгляду, а нинішня коаліція залишиться при владі і після дострокових виборів.

В іншому випадку – якщо до влади прийде опозиція - законодавчими ініціативами від 4 вересня розпалюватимуть каміни в Верховній Раді, якщо там такі є.

Сьогоднішні законодавчі ініціативи можна розцінити хіба що як спектакль для бідних.

Щоправда, у вівторок депутати заклали для себе міну на майбутнє. Що робитиме коаліція у парламенті шостого скликання, коли знову постане питання віддавати свою недоторканність і пільги?

Як посміявся Віктор Балога з В’ячеслава Кириленка, коли "нашоукраїнці" давали такі самі полум’яні запевнення скасувати недоторканність: "Ну, головне, щоб у день голосування не похворіли всі депутати".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді