Луценко пройшовся кулаком по Київщині

П'ятниця, 7 вересня 2007, 15:33

Час невпинно наближається до виборів, тому політичні сили намагаються охопити всю Україну і якомога більше її мешканців привернути на свій бік. А для цього лідери користуються стаханівськими методами і за один день пробують "накрити" цілу область.

Четвер виявився не найскладнішим для першого номера списку блоку "Наша Україна-Народна самооборона" Юрія Луценка, оскільки йому довелося агітувати помаранчево налаштованих мешканців Київщини.

Кулаком по тарифах - залучаємо пенсіонерів

Першим містом у поході Луценка за голосами виборців виявився Васильків. Почались відвідини міста з Ощадного банку. Тут в очікуванні Луценка зібрались кілька пенсіонерок, які одразу отримали ЦУ від чоловіка, схожого на місцевого активіста блоку.

"Ну що готові? Ви заплатите (в ощадбанку) і виходите. А тут на порозі він (Луценко) вас зустріне", - давав він останні вказівки жінкам.

Отримавши вказівки, пенсіонерки чекали на Луценка

Кілька хвилин потому Луценко під'їхав до місця і одразу почав розпитувати пенсіонерок про їхні пенсії та тарифи на житлово-комунальні послуги. Він почув те, заради чого прийшов: підвищення пенсій від Партії регіонів тут не відчули через високе підвищення квартплати.

Луценко слухав усі ці історії про мізерні пенсії в джинсах від Karl Lagerfeld.

"Не доганяє наша пенсія підвищення цих тарифів", - поскаржилась одна з жінок.

Луценко одразу почав уже заготовлену відповідь, що таке питання не можуть вирішити на місцях, а для цього в уряді Януковича є навіть окрема посада віце-прем'єра.

До цього ж польовий командир висунув свій основний тезис про те, що тарифи можна знизити за рахунок використання більш дешевого українського газу.

По завершенні операції "Ощадний банк", яку спостерігали тільки згадані пенсіонерки та кілька журналістів, до Луценка підійшов активіст, який раніше роздавав жінкам вказівки, та спитав свого лідера про майбутнє блоку.

Із сподіванням на те, що щось зміниться, пенсіонерка відпускає Луценка далі

Юрій Віталійович пообіцяв, що після виборів всі 9 партій визначаться щодо свого об'єднання.

"Але я взагалі-то вважаю, що Народна самооборона має залишатися громадською організацією. І хай контролює - і мене, і Ющенка, і Януковича, і Тимошенко. Це мають бути не партійці. Їм немає чого до влади йти. Вони мають сидіти і гавкати на всіх, хто прийшов до влади", - поділився своїми думками Луценко.

Про Мороза-Іуду та спідницю Засухи

На прес-конференцію для місцевих ЗМІ, яка проходила в будинку культури, Луценко приїхав  на годину раніше запланованого. Він спробував зустрітися з керівниками району, обійшов кілька кабінетів. Але про результати розмови не сповістив.

По дорозі до зали, де на нього чекали журналісти, Луценку довелося дати кілька автографів мамам, що привели своїх дітей у гурток бального танцю. Одна з жінок навіть не пожаліла на таку справу щоденника своєї доньки.

Із пресою Луценко поспілкувався з задоволенням. Крім тарифів, біло-блакитним дісталося і за референдум щодо статусу російської мови.

"Януковичі знову поставили стару платівку, яка ділить Україну. А цим вони прагнуть відволікти увагу громадян від невиконаних урядом соціальних зобов'язань", - почав Луценко говорити про ворожий табір і одразу згадав, що Янукович все ще не погодився йти на публічні дебати з ним.

Луценко згадав і союзницю Тимошенко і оголосив її єдиним партнерам на цих виборах, і висловив сподівання, що такою вона залишиться ще, принаймні, на 7 років. Польовий командир мав на увазі більш широкий документ співпраці між двома блоками не лише на парламентських, а й на майбутніх президентських виборах 2009 року.

А от щодо колишніх соратників Луценко не стримувався. Він звинуватив соціалістів у "брудних політичних атаках", зокрема, через "підроблені фальшивки" з логотипом "Сільських вістей".

"Це вже не той Мороз і не та партія. Вони (соціалісти) випускають газету з брудною, нічим не підтвердженою інформацією, розраховуючи на те, що жоден суд за 20 днів, що залишилися до виборів, їх не зупинить. Це підло", - сказав Луценко.

Він також припустив, що заступник генпрокурора Ренат Кузьмін зараз "готує чергові провокації".

"Я знаю про їх підготовку. Я не збираюся особливо реагувати ні на майбутній бруд, ні на псевдо-"Сільські вісті". Мій захист – це моя публічна діяльність", - сказав Луценко.

"На відміну від свого попередника Білоконя, я після відставки з МВС в Москву не тікав. На відміну від свого наступника, "лежачого поліцейського" Цушка, - по лікарнях не ховався. Якщо я сьогодні вільно проїхав практично всю Україну, то, очевидно, в мене все нормально із законом і відповідальністю за свої слова", - додав він і відправився на мітинг на одній із центральних площ Василькова.

Там його вже чекали мешканці міста, здебільшого пенсіонери. Тож молодіжна група Тартак, яка "була на розігріві" перед Луценком, не справила на них очікуваного враження. Люди стояли або сиділи на якихсь парапетах з не дуже щасливими обличчями. Посередині площі молоді люди тримали прапори "Нашої України" та "Народної самооборони".

Сашко Положинський на розігріві

Лідер Тартака навіть не витримав і звернувся до глядачів: "Якщо дівчатка та хлопчики з прапорами розійдуться по всій площі, то по-перше, всім здаватиметься, що прапорів набагато більше. А по-друге, ніхто не здогадається, що вас пригнали сюди централізовано", - підсумував Сашко Положинський.

Але його заклики не вплинули на глядачів. Їх зміг розворушити лише прихід Луценка.

Після його появи всі люди кинулись ближче до сцени. Луценко із вдячністю за визнання почав з того, що приїхав "на чесну розмову".

"Янукович не був би прем’єром, якби не зрада Мороза. Мені інколи здається, що Євангеліє помиляється. Іуда не повісився. Він просто змінив прізвище і пішов працювати спікером українського парламенту... Вибори потрібні, щоб Морозів і Кінахів викинути на смітник історії за їхню зраду, щоб всі наступні політики пам’ятали, що зрада карається", - наголосив Луценко.

Цим він зірвав оплески і схвальні вигуки та продовжив.

"Шановні друзі, я чітко знаю, що в усьому світі всі політики однакові. Без контролю людей вони починають брехати і зраджувати. В Європі краще живуть, бо вони навчились дресирувати своїх політиків. Так і ви повинні дресирувати владу, як собаку Павлова: збрехав - зрадив – Майдан - відставка! Це основне завдання цих виборів", - наголосив він.

Луценко пройшовся ще по кільком гаслам блоку.

"В Україні є дефіцит совісті при владі. Наші гроші знаходяться у мафії, яка грабує кожного з вас. Антикримінальний наступ – ось відповідь нашого блоку для кращого життя в Україні!".

Довелося екс-міністру внутрішніх справ і виправдовуватись.

"Панове, бандити не в тюрмах, бо тричі генпрокурор Піскун був і залишається в списках Партії регіонів. Я хочу пройти в парламент, щоб додавити, кого не додавив. Дочистити, кого не дочистив! Але для цього треба змінити не лише лежачого поліцейського Цушка, але й генерального прокурора", - наголошував Луценко.

У Василькові послухати Луценка прийшли приблизно тисяча осіб

Під час виступу польовий командир вдавався до жартів та з намаганням бути ближче до народу, дозволяв собі майже не літературну для промови зі сцени лексику.

Говорячи про першу п’ятірку свого блоку, Луценко зазначив: "Це люди, яким я особисто довіряю, які не скурвилися, а залишились людьми і готові працювати!"

Як аргумент за скасування недоторканності він навів приклад "регіоналки" і дружини екс-губернатора Київщини Анатолія Засухи - Тетяни.

"Скасування недоторканності – це скасування магніту, який притягує в парламент мафію, а не тих, хто хоче і вміє писати закони. Навіщо Тетяна балотується в парламент? Закони там писати?" - питання Луценка повисли в повітрі.

"Засуха балотується, щоб прикрити свої брудні оборудки і оборудки свого чоловіка, якого ховає за своєю спідницею, чи під спідницею – холера їх знає", - перейшов на пікантні теми лідер "Самооборони".

"Ми скасуємо депутатську недоторканність, щоб закон був один для всіх", - пообіцяв помаранчевий лідер.

Не обійшов Луценко і питання судової системи. Згідно з програмою блоку, суддів мають обирати громадяни.

"Ми повинні очистити суди. Спершу чергова переатестація, а потім ви будете щорічно обирати суддів. Ви краще всіх знаєте, хто людина справедлива, а хто бере колосальні хабарі".

Наступним пунктом Луценко повторив одну з вимог президента. Мова йде про необхідність для чиновників та їх сімей вказувати в деклараціях не лише свої доходи, але й видатки.

"Бо якщо на околиці Василькова на вулиці Дем'яна Бєдного стоїть триповерхова вілла нещасного слуги народу, записана на тещу, то хай, курва, з тещею млинці їсть", - розійшовся Луценко, який сам має квартиру в Царському селі в Києві.

Його риторика була такою самою і в Білій Церкві, куди він приїхав на мітинг. Незважаючи на сильний дощ, там зібралось близько 5 тисяч осіб з помаранчевими та бордовими прапорами.

На відміну від Василькова, тут були й представники Партії регіонів із своїми біло-блакитними прапорами. Однак під пісні Олександра Пономарьова, який замінив Тартак на розігріві політика в Білій Церкві, та під гімн України "регіональні" стяги разом з помаранчевими розвивалися в такт.

Наприкінці мітингів Луценко робив ключове, за його словами зізнання: він їздить для того, щоб попросити людей підтримати президента Віктора Ющенка.

"Я сьогодні не за себе прошу. Хочу попросити у вас підтримки президенту, аби він зміг привести в парламент об’єднаним демократичним кулаком народну силу. Створити більшість і позбавити Україну корупції, хабарів і дати людям чесне життя".

Чи вдасться польовому командиру отримати таку підтримку для блоку та президента, можна буде дізнатись через три тижні. А поки Луценко продовжив свій тур і вже в п’ятницю направився до Вінниччини.

Фото Андрія Безуглова

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді