Уряд взявся за контроль над трансплантаціями

П'ятниця, 7 вересня 2007, 15:51

Кабінет міністрів доручив Міністерству охорони здоров'я розробити порядок здійснення контролю за діяльністю установ охорони здоров'я й наукових установ незалежно від їх підпорядкування, пов'язаною із трансплантацією органів, тканин і клітин.

Про це сказано в постанові Кабміну від 5 вересня, повідомляють "Українські новини".

Також Кабмін доручив МОЗ забезпечити застосування трансплантації тканин і клітин як метод лікування медустановами й науковими установами виключно на підставі дозволу, що видається за результатами клінічних випробувань.

Крім цього Кабмін зобов'язав МОЗ розробити й затвердити порядок проведення клінічних випробувань трансплантатів тканин і клітин та експертизи матеріалів клінічних випробувань із метою їх застосування в клінічній практиці.

При цьому МОЗ зобов'язаний передбачити основні вимоги до проведення клінічних випробувань із визначенням понять, які стосуються трансплантації, й особливості проведення досліджень із використанням окремих видів кліток людини.

Кабмін також ухвалив, що Координаційний центр трансплантації органів, тканин і кліток є головною науково-практичною установою, яка організовує й проводить клінічні випробування трансплантатів тканин і клітин за рахунок добровільних внесків.

Центр також має здійснювати контроль за діяльністю медустанов і наукових установ незалежно від їх підпорядкування, пов'язаною із трансплантацією органів, тканин і клітин.

Як відомо, у жовтні 2006 Міністерство охорони здоров'я вирішило вдосконалити нормативно-правову базу відносно трансплантології.

Кабінет міністрів має намір забезпечити розвиток трансплантології в 2006-2010 роках.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді