Тимошенко пустила регіоналів по схемі Губського "як тузік тряпку"

Понеділок, 1 жовтня 2007, 08:34

Центром святкування закінчення виборів штаб Тимошенко обрав п’ятизірковий готель "Hyatt" на Софійській площі. Штаб БЮТ вирішив не приховувати особливо тісний характер своїх стосунків з Віталієм Гайдуком та Сергієм Тарутою, які є власниками цього комплексу.

Зараз "Hyatt" – це одне з наймодніших місць у Києві. Коли журналісти тільки збиралися до прес-центру, з готелю вийшов сирійський бізнесмен Харес Юссеф, а на зустріч туди приїхав батько секретаря Київради Станіслав Довгий. Причому вони були тут без жодної прив’язки до БЮТ.

А на ганку вже спілкувалися начальник юридичного департаменту "Нашої України – Народної самооборони" Микола Оніщук з американським суддею Богданом Футеєм, який жив у "Hyatt", бо приїхав до України в якості спостерігача на виборах.

– Я був на Чернігівщині – голосування проходило добре. От що мене засмутило – так це низька явка, - поділився Футей останніми новинами.

– На це все є три причини. Перше – на цих виборах заборонили відкріпні талони, друге – ввели обмеження для тих, хто виїхав за кордон... А третє – на дворі стоїть тепла погода, - пояснив Оніщук.

– Зрозуміло, всі поїхали по гриби замість того, щоб іти на вибори, - засумував Футей.

Журналістів усередині "Hyatt" зустрічав куратор медіа Олександр Абдуллін з триденною бородою.

– Я хочу бути схожим на Турчинова, - пояснив він свій зовнішній вигляд.

Прес-центр БЮТ в антуражі "Hyatt" виглядав як виклик історії сходження Юлії Тимошенко. Колись, у 2002 році, вона проводила з'їзди в промерзлому будинку культури КПІ, де делегати змушені були сидіти в шубах, щоб не змерзнути. Тоді Тимошенко виживала у політиці. Зараз вона цар політичних джунглів.

– Ми хотіли організувати прес-центр в "Українському домі", вже про все домовилися. Але потім нам передзвонили і сказали, що, виявляється... ще місяць тому з ними домовилася "Наша Україна", а вони просто про це забули. Нам треба було шукати нове приміщення. І тут підвернувся "Hyatt" з дуже поміркованими цінами, - пояснив такий буржуазний вибір один зі співробітників штабу.

Враховуючи, що на першому поверсі виставлена колекція скіфського золота Сергія Тарути, про рівень "поміркованості" можна тільки здогадуватися.

Прес-центр розмістили на другому поверсі – тут розставили столи, де журналістам запропонували кухню готелю, щоб приспати їхню увагу. Інформаційний голод компенсували відсутністю будь-яких дієт на кулінарному фронті.

Тим часом на третьому поверсі "Hyatt" відбувалося реальне життя. "Штабний вагончик" розмістився у трьох конференц-залах готелю, названих на честь австралійського міста: "Сідней-1", "Сідней-2" і "Сідней-3".

Головний зал, "Сідней-2", стояв запломбований у очікуванні Тимошенко. Там на неї вже чекали два букети троянд, заготовлений стіл для наради з олівцями, а також м’ятні карамельки фабрики "Рошен".

У сусідній залі, "Сідней-1", засідав штаб на чолі з Турчиновим. Увесь стіл був завалений паперами, а депутат Чудновський, який перекваліфікувався в охоронці Тимошенко, доїдав там свою вечерю.

Ключовим моментом штабної ночі є оприлюднення екзит-полів. Однак обнадійливі для БЮТ цифри дослідження, яке проводилося на замовлення каналу ICTV, присутні зустріли по-різному. Хтось сухо поаплодував, а хтось бурхливо прореагував.

– Йо-мойо, так я ж тепер депутатом став! – не вірив своєму щастю один з кандидатів у депутати, який отримав, здавалося би, непрохідне місце в списку після 150 позиції.

Але Турчинов не показував емоцій.

– Чому ви не радієте, це ж перемога?! – взялися його трясти кореспонденти.

– Ми будемо радіти, коли сформуємо більшість у Верховній Раді, - він пам'ятав про досвід минулорічних виборів.

А далі Турчинов вимовив фразу, яка мала б змусити добре замислитися працівників офісної установи на вулиці Банковій:

– Від того, якою буде коаліція, залежатиме і формат конституційних змін, - повідомив він.

За словами Турчинова, проходження Литвина може звести розрив між фаворитами до одного відсотка, що несе в собі непередбачувані наслідки.

Тим часом Богдан Губський отримав дзвінок на мобільний телефон.

– Серьога, я тебе вітаю!... Так, так, ми перемогли!... Порвали їх усіх, як тузік тряпку.

Однак Турчинов, схоже, розраховував на більше.

– Наша задача була посісти перше місце попереду Партії регіонів, - заявив він. – Я все ще сподіваюся, що ми цього доб’ємося.

Губський повідомив, що так воно і було, але соціологи украли в БЮТу голоси.

– У нас встановлено оперативний зв’язок з дільничними комісіями, і за цифрами виходить, що у нас більше, ніж у Партії регіонів! – тут же заявив Губський.

– Богдан, заспокойся, - смикнув його Турчинов.

– А що, я неправду сказав? Ви що, не знаєте, хто замовляв соцопитування на ICTV? Так це Віктор Михайлович Пінчук – а ви знаєте, як він "любить" Тимошенко?!

Довгоочікувана поява в готелі самої лідерки БЮТ усіх значно підбадьорила.

На відміну від свого заступника, Тимошенко була оптимістом.

– Я вважаю, що перемога демократичних сил є остаточною! Хоча ви знаєте, що по всій країні почалися веєрні відключення електроенергії, щоб вкинути бюлетені! – попередила вона.

– Уже завтра зранку я звернуся до президента, щоб почати формувати коаліцію, уряд і всі органи влади в Україні! – тут же підкреслила Тимошенко.

У цей момент в групі помічників Тимошенко почалося пожвавлення, і один з них протягнув їй телефон прямо на сцену.

– Я прошу пробачення, зі мною хоче поговорити президент Саакашвілі..., - пояснила Тимошенко і усміхнулася, так наче це телефонували її сусіди по будинку. Вона не зійшла зі сцени, як це виглядало би логічно, а почала розмову прямо перед мікрофоном.

– Я хочу подякувати вам, що ви розмовляєте українською мовою. І хочу, щоб ви знали – демократичні сили в Україні здобули перемогу! – розповіла Тимошенко Саакашвілі..

– ..., - відповідав щось на іншому кінці дроту президент Грузії.

– Все буде добре! Я обнімаю, до зв’язку, - попрощалася Тимошенко.

– Ну як так можна! Усе неправильно! Як вона тепер буде говорити з Путіним, - обурився такому сеансу в прямому ефірі один з соратників Тимошенко.

Натомість лідерка БЮТ вже визначилася, чим займеться відразу після входження до влади.

– Один з перших законів, який ми проголосуємо у Верховній Раді – це про парламентську опозицію, щоб Партія регіонів формувала контрольні комітети, щоб вона контролювала владу і Рахункову палату, - пообіцяла Тимошенко.

– І я не хочу, щоб опозиція була у нас ізгоєм. А на цьому я свій монолог закінчую! Ура, у нас все добре! – підбадьорила Тимошенко журналістів.

Крім того, Тимошенко зробила низку заяв уже в ранзі без п'яти хвилин прем’єр-міністра. По-перше, вона пообіцяла провести газові переговори з Росією на рівні "дуже високих стандартів". Судячи з усього, заховані у реченнях натяки мають бути сигналом про непросте життя для "РосУкрЕнерго".

– Вперше в Україні стосунки зможуть будуватися не на залежності високих посадових осіб, підлеглості, продажності..., а саме на чіткому визначенні національних інтересів, - пообіцяла Тимошенко.

Друга її програмна заява – стосовно частки в "Дніпроенерго", яку вона на кожному мітингу обіцяла забрати в Ахметова.

– В залежності від того, що вирішить суд, то і буде з "Дніпроенерго", - Тимошенко взяла паузу і розтягнулася в усмішці. - Але у мене є підозра, що все буде по-закону, і "Дніпроенерго" буде там, де і було.

Очевидно, що "буде там, де і було", розшифровується як "державна власність", а не СКМ.

Тим часом один з економічних радників БЮТ Юрій Полунєєв хапався за голову. Перемога Тимошенко означає не тільки владу, але і реалізацію виданих на виборах обіцянок: повернення заощаджень вкладникам "Ощадбанку" за два роки, скасування призову до армії з наступного року...

Розподіл посад в новій владі Тимошенко окреслила тільки одним реченням: "Позиція спікера буде формуватися, скоріше за все, "Нашою Україною".

Це "скоріше за все" містило багато загадок. Чи то згаданий портфель обіцяний Литвину, чи то регіоналам – в обмін на лояльність до помаранчевої коаліції та участь у роботі наступного парламенту.

– Але якщо Партія регіонів відмовиться брати 150 мандатів, не зайде до Верховної Ради, то ми не засмутимося. Бо внаслідок такої діяльності доведеться проводити ще одні вибори, де Партія регіонів набере в два рази менше голосів, - усміхнулася в камери Тимошенко.

– Ми теж не до кінця отримали задоволення – боролися за 38%, отримали 32-34%. Але це не значить, що треба руйнувати роботу парламенту.

За її словами, на користь БЮТ працюють і спроби Ющенка домовитися з лідерами Партії регіонів.

– Чим більше демонструють таку політику, тим більше нас підтримують люди. І якщо на наступних виборах треба набрати 50%, то ми до цього готові, - посміялася Тимошенко.

Єдине, що засмучувало Тимошенко – це ризик фальсифікації. За її словами, Донецька і Луганська області припинили надсилати свої результати до Центрвиборчкому.

– Але я хочу заспокоїти суспільство – ми абсолютно сильна команда, яка захистить результати виборів, - пообіцяла Тимошенко.

Після цього вона зникла в одному із залів "Сідней" на третьому поверсі "Hyatt". Коли Тимошенко ще раз спустилася до журналістів, почали відбуватися взагалі дивовижні події.

Протягом живого ефіру на каналі 1+1 Тимошенко повідомила, що ось-ось чекає на появу представників "Нашої України". І майже відразу прямо в кадр зайшов Луценко з букетом троянд.

– О, це якраз пряме включення! Я б хотіла почути від пана Юрія, що все добре. – звернулася Тимошенко до колеги.

– Я відкрию секрет, якої мудрої домовленості нами було досягнуто в грудні минулого року. Ми сказали – хто перемагає на дострокових виборах, тому й приносять поздоровлення та виставляють всі атрибути, - Луценко світився від радощів.

Крім могорича, угода між цима людьми передбачає також, що посади в уряді БЮТ і "Наша Україна" ділять 50 на 50.

Тому зараз, заграючи, Луценко не знав, куди спочатку цілувати Тимошенко – в руку чи в губи.

Луценко зацілував Тимошенко як молодий наречений. Фото УНІАН

Картина ця випромінювала цинізм – саме Тимошенко дала голоси для звільнення Луценка з МВС у 2006 році, а зараз їхні політичні сили є головними конкурентами за владу в Києві.

Коли "5 канал" попросив їх обійнятися і розцілуватися на біс, бо їхня камера не зафіксувала цей момент у перший раз, вмовляти довго не довелося.

– Юра, ти починай! – підштовхнула його Тимошенко.

– Блок НУНС приніс вам троянди, в яких відрізані всі шипи, - відзвітував Луценко. - Я приїхав привітати вас з чудовим результатом на дострокових виборах!

Поведінка Луценка пояснювалася легко – він закривав Віктору Ющенку шляхи для створення широкої коаліції. У 2006 році вітати Тимошенко з перемогою приїжджав Роман Безсмертний, якого потім викликали на сувору розмову в президентський кабінет. І коли одна частина "Нашої України" створювала помаранчеву коаліцію, інша домовлялася про союз з Партією регіонів. А закінчилося все третьою коаліцією – антикризовою.

Утім, судячи з роздратованості регіоналів, цього разу трагедія фарсом не повториться.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді