І в судах БЮТ програє

Вівторок, 9 жовтня 2007, 15:58

Одеська область була одним із ключових регіонів на минулих позачергових парламентських виборах. І не дивно. Населення області складають два з половиною мільйони чоловік, з яких два мільйони дев'яносто тисяч були включені у виборчі списки.

У період передвиборної агітації за їхні голоси не на жарт розгорнулася боротьба між провідними учасниками виборчого процесу.

Проте, жителі Одещини, по-перше, у властивій їм манері, голосували коректно, з дотриманням усіх встановлених законом вимог, по-друге, залишилися вірними своїм традиційним політичним симпатіям.

В усіх 10 округах області, у деяких з них з показником понад 60% голосів, перемогла Партія регіонів.

Однак не всі політичні сили виявилися готовими визнати такий вибір людей.

Деякі їхні представники спробували "підкоректувати" волю народу за допомогою рішень судів. На щастя, служителі Феміди, в основному, дотримуються букви виборчого закону, який однозначно заборонив визнання недійсними результатів голосування на рівні територіальних виборчих округів.

Буквально відразу ж після 30 вересня в Одеський окружний адміністративний суд надійшло кілька десятків позовів від кандидатів у народні депутати від Блоку Юлії Тимошенко з вимогою зобов'язати окружні комісії прийняти рішення про визнання недійсним голосування більш ніж на 29 виборчих дільницях і визнати протиправними дії таких окружних виборчих комісій.

На сьогоднішній день, велика частина цих адміністративних позовів розглянута і вирішена, у задоволенні позовних вимог відмовлено.

Так, дослідивши всі обставини і факти, викладені в ряді адміністративних позовів кандидата в депутати від Блоку Юлії Тимошенко Юрія Крука, Одеський окружний адміністративний суд не знайшов основ для задоволення позовних вимог.

Видно, в силу цих обставин, позивач негайно відкликав позови, що залишилися. На жодній з виборчих дільниць, зазначених у позовних заявах, голосування не було визнане недійсним.

Одеський адміністративний суд визнав, що результати голосування встановлені правомірно, у повній відповідності з законом про вибори.

На Одещині, як і в цілому по Україні, представники Блоку Юлії Тимошенко обрали чітку тактику дій.

Офіційні спостерігачі або члени виборчих комісій від блоку, що мовчали в день голосування й на наступний тиждень, раптом "згадали" про нібито порушення, які відбулися, – природно, тільки на тих дільницях, де їхня політична сила програла за результатами виборів.

Після цього суди завалили видрукуваними з одного файлу позовами-близнюками, де змінюються тільки прізвища і номери дільниць і округів. Відповідачем у всіх випадках виступає виборча комісія.

І там, де голова комісії представляє БЮТ, – вони нерідко поспішають в суд, щоб відразу ж визнати позов, перекресливши тим самим волевиявлення виборців на своїй виборчій дільниці, а в результаті – по суті, і в цілих територіальних виборчих округах.

Але ж знають, що виборче право громадянина – це одне з основних громадянських прав, даних Конституцією і гарантованих законом, що перешкоджання в здійсненні цього права, спроби на свідомо незаконних підставах позбавити сотні громадян права обирати органи влади – це кримінальний вчинок.

Знають це і судді.

Тому хотілося б застерегти всіх учасників події від спокуси сприяти винесенню свідомо неправосудних рішень. Адже попереду – довгий післявиборчий період, коли, за традицією, обов'язково буде перевірка наявності ознак злочинів, порушення присяги компетентними органами.

Нагадаємо, що за подібні вчинки в рамках попередніх виборчих кампаній уже засуджено кілька тисяч чоловік.

Напевно, будь-яка політична сила, що має намір за відсутності дійсних порушень підмінити результати народного волевиявлення рішеннями судів тим самим визнає, що "не все чисто" у її виборчій кампанії і політичній перспективі.

І це не залежить від її нинішнього рейтингу, що має звичай змінюватися. Це – методи роботи, обличчя такої політичної сили. Як говорять в народі, відомо на кому "шапка горить".

  Сергій Ківалов, керівник юридичного департаменту центрального виборчого штабу Партії Регіонів

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді