ЮНЕСКО не хоче виконувати бажання Ющенка

Четвер, 1 листопада 2007, 08:13

У четвер, 1 листопада, у Парижі починається останній етап 34-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, в порядку денному якої стоїть голосування по резолюції про визнання голодомору в Україні 1932-1933 р. геноцидом українського народу.

Однак в остаточному тексті цієї резолюції слова "геноцид" не буде, повідомляє "Комерсант-Україна" з посиланням на посла однієї з західноєвропейських держав в Україні.

Завідувач відділом національних меншин департаменту культурно-гуманітарного співробітництва Міністерства закордонних справ (що займався розробкою тексту документа) Володимир Шкуров не зміг повідомити виданню, чи залишилося слово "геноцид" у резолюції після коректування її робочою групою і комісією конференції.

"Зважаючи на те, що йдеться про всесвітню організацію, мені здається, це слово буде не дуже доречним. Узагалі, складно уявити це слово в будь-якому документі ЮНЕСКО, оскільки це неполітична організація", - сказав Шкуров.

На думку лідера Комуністичної партії України Петра Симоненка, у Європі розуміють, що підтримка такої резолюції може стати "міною уповільненої дії в подальших взаєминах з Росією", тому що визнання голодомору геноцидом "...передбачає конкретного виконавця, тобто російську сторону".

Резолюція ЮНЕСКО, що закликає поширювати знання про холокост і боротися з усіма формами заперечення холокосту, була одноголосно прийнята 25 жовтня 2007 року. Документ був після резолюцій про заходи в пам'ять про холокост і про його заперечення, прийнятих Генеральною Асамблеєю ООН у 2005 і 2006 роках.

Як відомо, президент Віктор Ющенко домагається визнання голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу з моменту вступу на посаду. Він неодноразово заявляв, що за заперечення даного факту готовий установити кримінальну відповідальність.

У березні 2007 року Віктор Ющенко підписав указ про створення при президенті України координаційної ради з метою забезпечення належної організації і проведення заходів у зв'язку з 75-й річницею голодомору.

З 2005 року в пам'ять жертв геноциду і політичних репресій у Києві щорічно проводиться акція "Запали свічу". Цього року вона відбудеться 24 листопада.

2008 рік планується оголосити роком пам'яті жертв голодомору 1932-1933 років. Минулого тижня президент назвав уже проведену підготовку до запланованих заходів незадовільною і виніс догану 10 губернаторам.

1 листопада в Парижі починається останній етап 34-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, на якій українська делегація (на чолі з першим заступником міністра іноземних справ Володимиром Огризком), зокрема, представить резолюцію про визнання голодомору в Україні 1932-1933 років геноцидом українського народу.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді