В Україні "виловили" фальшивок майже на 110 тисяч доларів

Четвер, 1 листопада 2007, 13:03

Українські банки за січень-вересень 2007 року вилучили з обігу більше 3,3 тис. підроблених гривневих банкнот на суму понад 157 тис. грн.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на офіційний сайт Нацбанку України.

"Серед підроблених банкнот переважають банкноти номіналом 50 грн. - 27% від загальної кількості вилучених банкнот, 100 грн. і 20 грн. - по 22% відповідно", - відзначається в повідомленні.

Крім того, у поточному році банки вилучили з обігу майже 700 шт. підроблених банкнот Федерального резервного банку США на загальну суму більше 67 тис. дол. і 55 банкнот Європейського центробанку на суму понад 9,3 тис. євро.

За даними НБУ, переважна більшість вилучених з обігу підроблених гривневих банкнот виготовлені з використанням кольорової копіювальної техніки і можуть бути легко виявлені при уважному візуальному і тактильному контролі.

Усі зображення на таких банкнотах створені різнобарвними крапками, що можна побачити під збільшувальним склом, пояснюється в повідомленні.

Відповідно до інструкції про касові операції в банках України, у випадку виявлення банкнот і монет сумнівної справжності під час прийому, видачі й обробки грошових знаків банки повинні вилучити їх і направити у відповідні установи НБУ для проведення досліджень, що здійснюються безкоштовно.

При цьому у випадку виявлення сумнівних банкнот громадяни повинні звертатися з заявою в банки або правоохоронні органи.

"Банкноти, визнані установою НБУ підробленими, вилучаються з обігу без відшкодування їхньої вартості клієнтам і передаються у встановленому порядку в правоохоронні органи", - наголошується в повідомленні.

Як відомо, за оцінками експертів, доступність сучасного поліграфічного устаткування в Україні привела до різкого збільшення числа злочинів, пов'язаних з підробкою грошових знаків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді