Ворогів культури України зберуть у "чорний список"

Вівторок, 6 листопада 2007, 17:58

Представники творчих професій на надзвичайних зборах 30 листопада 2007 року мають намір оголосити "чорний список" ворогів культури.

Про це заявив директор видавництва "Зелений пес" Віталій Капранов на прес-конференції у вівторок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"За 16 років незалежності країни було знищено близько 3 тис. книгарень, уся кіноіндустрія разом з кіностудіями. Ми плануємо дати оцінку діям влади й оголосити Україну зоною культурного лиха", - сказав він.

За словами Капранова, ініціативна група в складі представників науки і культури з метою залучення уваги громадськості до проблеми збереження об'єктів культурної спадщини створила спеціальний сайт (www.cultura.net.ua).

На ньому будуть висвітлюватися проблеми музеїв і історичних пам'яток, що знищуються, знаходяться в критичному стані або не фінансуються.

Як заявив архітектор і віце-президент київської організації ЮНЕСКО Георгій Духовичний, в Україні відбувається планомірне і системне руйнування культурного середовища.

"Головна біда в тому, що сьогодні архітектори відлучені від прийняття рішень у долях міст, сьогодні їх вирішують політики і землеміри", - сказав Духовичний.

"Влада намагається перевести культуру в сферу послуг. Під виглядом реставрації в Києві зводяться споруди, що годяться тільки для зйомок серіалів. Музеїв стає усе менше, бібліотеки тануть на очах", - додав він.

Крім того, за словами Духовичного, Головне управління охорони культурної спадщини КМДА дотепер не оприлюднило списки об'єктів культурної спадщини.

"Ці списки воно не може оприлюднити з 2004 року, на те є свої причини. Сьогодні це найбільше в Києві "агентство з нерухомості", що розглядає питання про будівництво, виходячи з власних інтересів. Закрита інформація будь-якого роду - це сфера для маніпуляцій", - наголосив він.

Так, за словами директора історико-архітектурного музею "Київська фортеця" В'ячеслава Кулинича, забудовники неодноразово намагалися почати будівництво на територіях, що належать музею.

"У нас пройшло вісім судових процесів, ми їх усі виграли. У результаті забудовникам відмовили у вилученні в музею ділянки землі під будівництво 24-поверхового будинку з величезним паркінгом. Але скільки ще може бути таких процесів і зазіхань на історичні пам'ятки і їхню територію?", - сказав Кулинич.

Зокрема, за словами етнографа і наукового співробітника Національно музею архітектури і побуту в мініатюрі в Пирогово Олексія Доля, біля входу в музей забудовники планували звести казино і торгово-розважальний центр.

Подібні наміри мотивувалися необхідністю облаштованості додаткової інфраструктури біля музею. "Ми вже два роки підряд воюємо за ці землі", - заявив Доль.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді