Тимошенко заговорила з Банковою мовою жорстких натяків

Понеділок, 3 грудня 2007, 23:42
Якщо Юлія Тимошенко все ж таки братиме участь у наступних виборах президента, то моментом старту її кампанії буде урочисте зібрання активу БЮТ, яке відбулося 3 грудня в Палаці "Україна".

Саме тут Тимошенко зізналася, що її не відлякує перспектива програти зараз бій за коаліцію. Стоячи на сцені, Тимошенко просто заявила, що це розв'яже їй руки, щоб потім включитися у війну за найвищу посаду в країні.

Ці збори мають уже один поганий прецедент. У травні 2006 року БЮТ уже проводив з'їзд переможців, а дехто ділив портфелі в новому уряді на чолі з Тимошенко. Однак пройде кілька тижнів, і демократична коаліція зникне разом із обранням Олександра Мороза спікером.

Зараз у ситуацію закладено аналогічні ризики, і знову Тимошенко проводить святкове зібрання учасників своїх штабів. Однак цього разу, на відміну від попереднього, вирішили нагороджувати в першу чергу не депутатів, а керівників штабів, які показали найкращий результат.

Андрій Кожем'якін допомагає Юлії Тимошенко

На збори Тимошенко прийшла в спеціально пошитому одязі - урочистому вбранні жінок Сокальського району Львівщини

У дусі соцреалізму, помноженого на стьоб, переможці отримали вимпели, а рекордсмени – перехідні прапори. Очевидно, їх треба буде повісити у спеціальному кутку в офісах партійців.

Крім заохочення внутрішніми нагородами, зібрання має зіграти мобілізуючу роль на наступну кампанію. Тріумфаторський настрій Тимошенко видає не лише зовнішній вигляд, але і лексика. Вона смакує своє становище. Будь-який розвиток подій залишає лідерці БЮТ непогані перспективи.

До цієї тези Тимошенко підвела присутніх на десятій хвилині свого виступу.

– А що стосується розмов, що може розвалиться демократична коаліція, що не вистачить шість голосів тих, які не підписували коаліцію, може, щось зірветься і хтось відкличе свій підпис... Я хочу вас заспокоїти!

Далі Тимошенко повернула думку так, що присутні розтлумачили її натяки без додаткових пояснень.

– Ми з вами 10 років будували політику так, що для нас з вами зараз програшних шляхів не існує. Запам’ятайте це!

Цю фразу Тимошенко обірвали оплесками – всі все розуміли...

– Як би не розгорнулося життя на політичній шахівниці, ми з вами будемо впевнено іти вперед, - продовжила Тимошенко. - Це той випадок, коли білі починають – і виграють! І немає значення, це буде зроблено за один рік, два роки чи чотири роки...

Присутні стали розуміти натяки Тимошенко ще краще.

– І я хочу, щоб ніхто з нас не робив трагедії, якщо виявиться кілька запроданців, і ми будемо два роки працювати в опозиції.

У тих, хто не розібрався в словесних іграх Тимошенко, на цьому реченні мали зникнути останні сумніви – саме через два роки мають відбутися вибори президента. А, як заявила лідерка БЮТ в інтерв’ю "Українській правді", у разі створення широкої коаліції в неї буде одна дорога – самостійно балотуватися на найвищу посаду в державі.

При цьому видно, що Тимошенко не покладає надій стати прем’єром – тому, щоб не дратувати Ющенка, взагалі не вживає заборонене словосполучення "вибори президента".

– Ще не відомо, який шлях до очищення країни більш ефективний, - розмірковувала Тимошенко на трибуні.

Обирати їй серед двох варіантів.

– Чи зараз сформувати уряд, і я знаю, скільки мерзоти буде робитися проти нього, як він буде принижуватися... І як кожен крок буде використовуватися для дискредитації нашої команди... Чи, все-таки, прийти і з великою перевагою... – Тимошенко запнулася, щоб не сказати нічого зайвого про вибори президента. - Показати високий клас того, як має розвиватися цивілізована європейська країна. Тому, який шлях для нас заготував Господь – той ми і пройдемо.

Іншою важливою тезою без кількох днів прем’єр-міністра стала її обіцянка не відступати від сказаного протягом виборів – зупинити призов і повернути внески Ощадбанку.

– Більш святого зобов’язання, ніж виконати кожне обіцяне слово, перед нами не стоїть. І ми виконаємо це, хто б зараз нас не ганьбив і не примушував, не дискредитував і не принижував наші зобов’язання!

Тимошенко фактично звинуватила "Нашу Україну" в тому, що вона провокувала провал переговорів по демократичній коаліції.

– Ми стійко перенесли 200 умов від наших партнерів, думаючи, що ми вибухнемо, зірвемося з катушок та своїми руками задушимо демократичну коаліцію. Не буде цього! Я дякую, що ні словом, ні поглядом, ні тремтінням рук ми не порушили формування коаліції. Нашій витримці не буде меж!

Тих, хто зараз бореться з Тимошенко, вона навіть не сприймає за серйозних ворогів.

– І коли сьогодні деякі політики закидають: "ну, хай попрацюють, хай покажуть своє справжнє обличчя, що вони ні на що не здатні"... Давайте згадаємо, як ми працювали нашою невеликою командою в уряді, який формував Кучма. І навіть потужна машина Кучми не зупинила нас. А там супротив був!... Це не нинішній супротив дрібних чиновників... Там був системний супротив! Чи як мене в 2005 році палили як прем’єра!?

Богдан Губський зачитується партійною пресою. Він добре пам'ятає, як СДПУ(о) боролося з Тимошенко в 2001 році

Лідерка БЮТ втретє чи вчетверте протягом години повторила тезу, що будь-який сценарій її влаштує.

– Якщо коротко сказати, після цих виборів перед нами відкриті всі дороги. І жодна дорога не є для нас поганою.

Однак ці слова Тимошенко – це все лише один з двох сценаріїв. Інакше б вона не обмовилася на зібранні, що місцеві організації вже шлють їй кандидатури в уряд.

– У нас є депутати – це прекрасна команда, будуть у нас і урядовці... Я дякую, що ви подали всі кандидатури на владні посади, за які не буде соромно, - зізналася Тимошенко.

Після виступу Тимошенко відбулася головна частина заходу – вручення саморобних нагород тим активістам БЮТ, які особливо відзначилися протягом кампанії.

Тимошенко попередила, що прапор переможця буде перехідним
Актив БЮТ готовий до виборів президента хоч зараз
Легендарна тітка Юлії Тимошенко Антоніна Ульяхіна - авторка секрету про гроші на "Луї Віттон"
Інколи захід починав нагадувати партійний "капусник"

Знайшли ордени і музикантів, які агітували за блок. Окремо теплі слова Тимошенко захотіла сказати Павлу Зіброву, який, виявляється, мав власний виборчий тур.

Настрій у Тимошенко був чудовий, і вона договорилася до того, що порівняла себе з зіркою естради.

– Коли я дізналася, що Павло Зібров збирає по 10, 20 чи 30 тисяч людей на майданах без будь-якої політики, я навіть злякалася. Адже я до того моменту не знала, де знаходяться наші конкуренти! - пожартувала Тимошенко, запрошуючи співака на сцену.

Юлія Тимошенко вважає Павла Зіброва конкурентом

Щоправда, цього святкового дня Тимошенко забула вручити ще одну нагороду – ту, яку вона публічно обіцяла повісити на груди регіонала Бориса Колеснікова.

Тимошенко, слідом за орденом "За заслуги" від Ющенка, хотіла подякувати начальнику штабу Партії регіонів. У зв’язку з цим лідерка БЮТ навіть написала спеціальну статтю, однак вручити відзнаку... забула. Можливо, тепер у Тимошенко з'явиться можливість відзначити Колеснікова більш офіційною нагородою – грамотою Кабінету міністрів.

Нагороди для Колеснікова у Тимошенко не залишилося

На нинішньому етапі зламати сценарій Тимошенко можуть тільки два фактори.

Перший – президент, який може відмовитися внести кандидатуру прем’єра до парламенту. Хоча такі права глави держави ніде не виписані напряму, однак ще влітку 2006 року юридичні радники Ющенка підготували обґрунтування, яке начебто дає право президенту повернути назад того претендента, який йому не подобається. Звичайно, жодного рішення Конституційного суду з цього питання не існує, однак Банкову ці тонкощі останнім часом не цікавлять.

У понеділок після обіду Тимошенко побувала в секретаріаті, та, за інформацією джерел в БЮТ, переговорила з Віктором Ющенком. Про цю зустріч офіційні джерела президента нічого не повідомляють. Предмет переговорів Ющенка і Тимошенко в нинішніх умовах може бути тільки один...

Друге тонке місце для Тимошенко – це депутати, які можуть відмовитися від своїх підписів під коаліційною угодою. Блок Тимошенко навіть підготував юридичний висновок, який має переконати, що відкликання назад свого підпису під угодою не тягне за собою жодних наслідків.

"Якщо депутат не бажає залишатися у коаліції, йому спочатку необхідно вийти з фракції, оскільки його підпис був доданий до угоди саме як підпис члена фракції. Але, як відомо, наслідком такої дії буде застосування прямої норми конституції про імперативний мандат і позбавлення депутата повноважень", - ідеться у роз’ясненнях Андрія Портнова до Олександра Турчинова, які санкціоновано "зливають" зі штабу БЮТ.

Однак, якби все було так просто, БЮТ не кидав би стільки сил на те, щоб відслідкувати контакти власних депутатів. І скандал за участі Юрія Крука не став би настільки болючим для Тимошенко. Роботу з цим перебіжчиком до ночі проводить "спецслужба" БЮТ в складі Кожем'якіна та Чудновського.

Щоб якось пояснити ситуацію з Круком, який шантажує верхівку БЮТ, Тимошенко навіть вигадала легенду. Вона оголосила її на брифінгу після урочистого зібрання – виявляється, Крук начебто спеціально написав заяву про вихід з коаліції та навіть взяв гроші з Партії регіонів, щоб показати аморальну суть біло-блакитних.

І це все начебто було санкціоновано самим керівництвом БЮТ. Хоча три дні тому сама ж Тимошенко відкидала власне факт написання Круком заяви...

Загасити ексцес Крука для Тимошенко є першочерговим завданням – інакше за ним вишикується черга інших БЮТівців, які будуть висувати свої вимоги, шантажуючи відкликанням підпису під коаліцією.

І відкрите голосування за спікера Яценюка потрібне Тимошенко в першу чергу для контролю над власними депутатами.

У понеділок фракція "Нашої України – Народної самооборони" дала згоду на висунення Яценюка в крісло голови парламенту. Проти цього проголосувала група нашоукраїнців-рухівців на чолі з Борисом Тарасюком, який має давні рахунки зі своїм конкурентом по МЗС.

Однак наступне рішення показало, що в Яценюка не повинно бути проблем – за словами джерел "Української правди", фракція одноголосно виступила за те, що їх рішення по кандидатурі спікера є обов’язковим для виконання. Проголосував за цю умову і Тарасюк. А Іван Плющ привселюдно пообіцяв присутнім, що "обов’язково" віддасть голос за Яценюка.

Вибори голови парламенту, які мають відбутися у вівторок, є ключовим днем для нової коаліції. За іронією долі, успішне обрання Яценюка – не оптимальної для БЮТ кандидатури – ще на один крок наблизить Тимошенко до прем’єрства.

Усвідомлювати це стали і в Партії регіонів – і від хвилювання вони навіть стали плутатися в регламенті. Раїса Богатирьова повідомила в понеділок, що обрання спікера вважається результативним, якщо бюлетені візьмуть 300 депутатів. Таким чином вона натякала, що Партія регіонів взагалі може зірвати цю процедуру.

Однак гри м'язів не вийшло. Богатирьова була би права, якби виступала з такою заявою кілька років тому, в парламенті четвертого скликання.

Вона напевно пам’ятала, що норму про 300 депутатів запровадив Литвин, аби Медведчук не зміг його посунути з посади спікера в 2004 році. Однак Богатирьова геть забула, що регламент змінили в 2006, і тепер для обрання голови парламенту треба лише, щоб було взято 226 бюлетенів.

Інакше і Мороз не став би спікером одного гарячого липневого вечора, а минулий парламент існував би і досі...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді