Більш за все українці цінують "головне досягнення революції"

П'ятниця, 7 грудня 2007, 15:34

Більше половини громадян України вважають найважливішими права на життя і свободу слова.

Про це на прес-конференції заявила представник "Freedom House - Україна" Світлана Франчук, повідомляє Ліга.

За її словами, 50,5% українців вважають найважливішими базові права (право на життя, особисту свободу, свободу слова і переконань, свободу пересування, недоторканість особи і т.д.).

У той же час більше третини опитаних на перше місце ставлять соціальні й економічні права (35,5%).

У порівнянні з відповідями на аналогічне питання в 2006 році, частина респондентів, що на перше місце ставлять базові права – зменшилася з 60,8% до 50,5%, і зросло число тих, хто найголовнішими вважають соціальні й економічні права - з 27,7% до 35,5%.

"Це може свідчити про те, що на даному етапі для більшості громадян соціальні й економічні проблеми є значно гострішими, ніж проблеми з дотримання базових прав", - сказала вона.

За словами Франчук, оцінка змін щодо дотримання базових і політичних прав значно не змінилася в порівнянні з попереднім роком: у середньому 3,37 балів за 5-бальною шкалою.

Найвищою оцінкою респонденти оцінили ситуацію з дотриманням прав на свободу слова, думки і совісті (3,61 бали), на свободу пересування (3,59), на свободу зборів (3,53), на життя (3,49).

"Зміна ситуації з дотриманням соціальних і економічних прав оцінюється по-іншому і серед експертів, і серед громадян. Близько 40% вважають, що ситуація погіршилася. У цілому громадяни й експерти оцінили рівень дотримання соціальних прав як незадовільний: у середньому 2,5 бали за 5-бальною шкалою", - додала Франчук.

Середня оцінка ситуації з дотриманням прав на соціально-медичну допомогу склала 2,39 балів.

Також дуже низько респонденти оцінили рівень дотримання прав на соціальне забезпечення (2,47 балів), на працю і справедливу винагороду (2,58) і на охорону здоров'я (2,5).

Загальнонаціональне опитування проводилось з 2 по 9 лютого 2007 року. Опитано 2011 респондентів у віці від 18 років у всіх регіонах України.

Експертне опитування було проведено з 9 по 23 лютого. Опитано 105 експертів, що представляли державні, суспільні й експертні структури у всіх регіонах України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді