Владу благають врятувати Лавру від "бутафорії"

П'ятниця, 7 грудня 2007, 17:44

Гендиректор Києво-Печерського заповідника Сергій Кролевець вимагає від влади зробити все, щоб негайно зупинити всі будівельні роботи на території Києво-Печерської Лаври й розробити комплексну програму для продовження робіт.

З таким зверненням до всіх органів виконавчої влади він виступив на прес-конференції в п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми змушені звернутися до всіх дієздатних органів виконавчої влади нашої держави, щоб негайно облишити всі будівельні роботи, що ведуться на території Києво-Печерської Лаври", - сказав Кролевець.

"Необхідно розробити комплексну програму, генеральний план, затвердити загальний документ і виконувати ці роботи не в режимі "ручного керування", як це робиться сьогодні державною службою з питань національної культурної спадщини, а в режимі загальноприйнятого, зрозумілого усім, прозорого документа", - заявив він.

Кролевець упевнений, що без цього "збереження культурної спадщини перебуває під загрозою не тільки в перебуванні у списку ЮНЕСКО, а під погрозою фізичного існування".

Він зазначив, що на території Києво-Печерського заповідника ведеться постійне будівництво, "у цілому, у переліку проблемних об'єктів - перебудовані архітектурні об'єкти, досягаючи 36 одиниць".

"Це 25% від усього переліку об'єктів, що перебувають у заповіднику. Таким чином, на 25% Києво-Печерська Лавра представлена імплантантами - бутафорними спорудами", - підкреслив гендиректор Києво-Печерського заповідника.

За його словами, це "неправдиві об'єкти, а архітектурно-цінні споруди – пам'ятники історії – припинили своє існування".

За словами Кролевця, це може негативно вплинути на авторитет пам'ятників культури, внесених у список ЮНЕСКО.

У свою чергу, гендиректор Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська наголосила, що внесення пам'ятників історії України у список ЮНЕСКО – це не фінансова вигода для держави, а "престижність держави, авторитетність духовної спадщини", що може викликати приїзд безлічі туристів – "непрямі вливання в українську економіку".

Куковальська наголосила, що на сьогодні уже підготовлено досьє на ті об'єкти, які можуть бути найближчим часом внесені в список світової спадщини ЮНЕСКО.

"Сьогодні є деякі зауваження, але ми сподіваємося, що їх найближчим часом ми знімемо, і дуже сподіваємося, що на засіданні комітету центру всесвітньої спадщини, яке відбудеться в Квебеку з 3 по 10 липня 2008 року, разом зі звітом по роботі з наших пам'ятників буде ухвалена відповідна поправка (до списку спадщини ЮНЕСКО)", - сказала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді