Голова Ощадбанку Анатолій Гулей: Якщо сьогодні лунає заява про зупинку виплат, завтра черга в два рази довша

Понеділок, 4 лютого 2008, 21:17
Протягом останнього тижня керівник Ощадбанку опинився в епіцентрі інформаційних потоків. За деякою інформацією, президент Ющенко поставив вимогу зняти Анатолія Гулея з посади в зв’язку з порушеннями, виявленими протягом перевірки в Ощадбанку силами Національного банку. (Усі подробиці навколо цього читайте в статті "Війна за Ощадбанк – війна за президентство".)

Юлія Тимошенко стала на захист банкіра, який організував для неї виплати компенсацій знецінених внесків. Так означилася ще одна лінія протистояння президент-прем'єр. У інтерв’ю "Українській правді" Анатолій Гулей розповів про те, як він пережив ці дні.

– З вами велись розмови, щоб ви самі написали заяву про відставку, і таким чином не ускладнювались відносини між президентом Ющенком і прем’єр–міністром Тимошенко?

– Ні, не проводились. Я менеджер державного банку і знаходжусь у трудових відносинах з Ощадбанком.

– Тобто ви дізналися про ініціативу президента щодо вашої відставки з преси?

– Це для мене була несподіванка! Зі мною про це ніхто не говорив, і я про все дізнався тільки із газет.

– Ваша відставка може вплинути на процес компенсацій знецінених заощаджень?

– Я запевняю вас, що жодних ризиків щодо припинення компенсаційних виплат немає. Виплати можуть зупинитися лише з двох причин. Перша – якщо буде припинено фінансування Міністерством фінансів. Друга – технологічна, внаслідок якої банк не зможе проводити виплати.

Ні першої причини, ні другої я зараз не бачу.

Сьогодні ми рухаємось згідно з графіком фінансування виплат компенсацій. У понеділок ми робимо нову заявку на черговий транш, і у вівторок отримаємо кошти.

– Але може бути політична воля призупинити виплати?

– Я не виключаю різних спроб дезорганізувати процес виплат, щоб змінити політичну волю.

– Тим більше зараз дедалі частіше лунає думка, що, можливо, варто взяти тайм–аут у виплатах на кілька місяців, технологічно підготуватися більш ґрунтовно, скласти реєстр...

– Менше за все мені б хотілось коментувати різного роду чутки або пропозиції. До реєстру вже внесено 3 325 137 осіб, отримали компенсацію лише 1 642 802.

Бюджет прийнято і затверджено, Мінфін фінансує виплати згідно з графіком. Що заважає нам виплачувати людям кошти?

– Наприклад, щоб уникнути черг, Ощадбанк кожного дня міг би видавати компенсації вкладникам, прізвище яких починається на певну букву алфавіту.

– І що, тоді вкладники, чиє прізвище буде починатися на букву "Я", отримуватимуть компенсацію у грудні? А ви у людей в черзі про це спитайте! Я вже уявляю, які на вашу адресу пролунають звинувачення на кшталт: " Не потрібні мені ваші кошти в грудні, а якщо я завтра помру, то кошти я не отримаю!" А будуть звинувачувати Ощадбанк. Така пропозиція людям не сподобається.

– Мова не про це, а про те, що ажіотаж навколо виплат усе одно зберігається. Наприклад, зранку о 9–00 довелося їхати повз відділення Ощадбанку в Києві на вулиці Юрківській. Відділення ще не почало працювати, а на вулиці черга не менше 30 чоловік.

– Черга там справді була. Наші громадяни дуже чутливо ставляться до різного роду заяв політиків, особливо якщо це стосується Ощадбанку та можливості одержати бажані кошти. А тому маємо резонанс вже на наступний день після такої заяви. І маємо чергу в два рази довшу, ніж зазвичай.

Якщо лунає ще якась нова політична заява – черга збільшується втричі. Я маю щоденний звіт – де і скільки людей стоїть у чергах по кожному відділенню.

– Яка, приміром, була ситуація з чергами в минулу п'ятницю?

– У п'ятницю дійсно було багато людей, тому що надходило багато різної політичної інформації протягом понеділка – четверга. А люди ж відразу реагують на кожну негативну думку політика, який починає розмірковувати перед телекамерою...

– Ви вважаєте, що черги пов'язані з психологічною реакцією населення, а не з неспроможністю Ощадбанку забезпечити обслуговування такого потоку людей?

– Абсолютно! Черги – це нормальне явище, якщо стоїть 8–10 осіб. Якщо більше 10 – то це вже ненормально. І ми за цим уважно стежимо, і залучаємо додаткових працівників або відкриваємо додаткове робоче вікно залежно від концентрації клієнтів.

Але ми не можемо впливати на свідомість людей, які, подивившись увечері телевізор і зрозумівши, що завтра можуть не отримати виплати, зранку стають у чергу, щоб забрати очікувані гроші.

Єдине, в чому я можу собі дорікнути – треба було залучити до співпраці психологів як для вкладників, так і для наших працівників. Психологічно дуже важко.

– Тобто ви не сприймаєте пропозицію зробити тайм–аут у виплатах, аби технологічно процес виглядав краще?

– Я не розумію, чому треба зупиняти виплати. Я не бачу таких причин. Тим більше, що загалом черги зменшуються, а процес виплат уже стабілізувався.

– Ажіотаж у відділеннях Ощадбанку призвів до того, що зменшуються статті доходів Ощадбанку від традиційних видів діяльності. Наприклад, частина населення просто фізично не може сплатити комунальні платежі. Про це свідчить статистика.

– Послухайте, грудень і січень – не показові місяці. Традиційно склалось, що з 20 грудня по 20 січня люди відпочивають, розважаються, не ходять на роботу і не думають про сплату комунальних платежів.

Щороку в січні сплачується близько 50% платежів порівняно з іншими місяцями. І тільки в перших числах лютого починається сплата комунальних платежів. Почнеться лютий – і ви побачите, що ситуація нормалізується.

Таким чином, розмови про те, що люди не зможуть сплатити комунальні платежі, є перебільшенням... Ми не є монополістами, маємо менше 35% ринку комунальних платежів по Україні. Тому говорити, що люди в черзі блокують сплату комунальних платежів – це повний абсурд!

В Україні близько 15 тисяч відділень Укрпошти та до 10 тисяч точок приймання платежів банківських установ, у нас лише 6 тисяч точок. Звинувачення до нашого банку комунальними службами надумані!

За підсумками січня 2008 року ми плануємо отримати прибуток в обсязі близько 16 мільйонів гривень, та додатково надійдуть кошти на відшкодування фактичних витрат з виплати компенсацій від Мінфіну за результатами першого кварталу.

Я готовий звітувати за перший квартал, я впевнений, що показники будуть у межах бізнес–плану банку.

– А ризик зростання інфляції? Коли на ринку продукти починають коштувати дорожче, то продавці це пояснюють просто – виплатами за знеціненими вкладами Ощадбанку.

– Інфляційні очікування в суспільстві вищі, ніж фактична інфляція. За моїми прогнозами, інфляція в січні буде нижчою, ніж у грудні 2007 року.

– Чи часто ви спілкуєтеся з Юлією Тимошенко?

– Я щодня доповідаю прем’єр–міністру оперативну ситуацію з виплатою компенсацій.

– Як вам особисто ідея виплат компенсації за вкладами СРСР не готівкою, а акціями Ощадбанку?

– Я скажу чесно – є державний бюджет, є постанова Кабміну, і я її виконую. Ощадбанк є агентом Мінфіну з обслуговування урядової програми виплати компенсацій. Тому говорити, "я щось думаю", буде неправильно, закони треба виконувати!

Крім того, мені добре знайома логіка громадян, які стоять у черзі в Ощадбанку, а вона така: "Я в радянські часи приніс у цей банк "живі" гроші і хочу тепер також отримати "живі" гроші."

– Як ви можете прокоментувати інформацію, що у зв’язку з виплатами компенсацій деякі відділення Ощадбанку працюють наче у фронтових умовах – до третьої години ночі?

– Я вважаю ці питання некоректними, тому що вони ґрунтуються на ваших припущеннях, а не на фактах.

– Існують дані, що в перші дні Ощадбанк взявся виплачувати компенсації, не отримавши гроші з Мінфіну, прямо з власної обігової каси? І на сьогодні мінусовий залишок по цих виплатах ще висить у відділеннях Ощадбанку. Яка була в тому потреба? Як ви це можете прокоментувати?

– У мене немає такої інформації, мало того, вважаю це питання вже неактуальним. Фінансування з Мінфіну ми отримали 10 січня о 17:00, а 11 січня о 8:00 всім зареєстрованим у реєстрі 155 тисячам громадян кошти було зараховано на їхні поточні рахунки. Виплати отримали близько 49 тисяч громадян.

Перший день виплат в Ощадбанку, а саме 11 січня 2008 року, було перевірено Контрольно-ревізійним управлінням. Перевірка тривала з 14 по 16 січня 2008 року. Недоліки усунуто, на зауваження відреаговано.

– Ви знайомі з результатами перевірки діяльності Ощадбанку фахівцями Нацбанку. На вашу думку, вони складені об’єктивно чи ні?

– Насправді всі зауваження є технічними, які можна усунути протягом п'яти робочих днів після завершення перевірки. Правлінням опрацьовано заходи та погоджено з НБУ. Більшість зауважень, які там вказано, стосуються фактів, зумовлених у тому числі і бездієвістю свого часу наглядової ради Ощадбанку.

Але після завершення перевірки, а саме 14 грудня 2007 року, відбулось чергове засідання наглядової ради, за результатами якої усунуто значну частину зауважень Нацбанку. Тому говорити про претензії лише до правління Ощадбанку і не згадувати вимог, які НБУ висунув також і до роботи наглядової ради Ощадбанку, я думаю, не зовсім справедливо.

Також зверніть увагу, якого періоду стосувалася перевірка з боку Нацбанку: починаючи 1 квітня 2006 і закінчуючи 1 жовтня 2007. А я прийшов на посаду голови правління Ощадбанку в березні 2007 року.

– Якою була ваша реакція, коли з'явилося повідомлення, що ваш попередник і фактичний конкурент Олександр Морозов може очолити наглядову ради Ощадбанку?

– Я не є політик. Я не маю бажання коментувати це повідомлення.

– Серед іншого в документах перевірки Ощадбанку вказано розмір вашої зарплати та премії. Чи не вважаєте ви їх завеликими як для державного банку?

– Це – банківська таємниця, і я подам позов до того, хто розголошує цю інформацію.

– Але питання не про це. Ви вважаєте нормальним отримувати таку зарплату на фактично державному підприємстві?

– Це регламентується всіма відповідними нормативними актами Ощадбанку з 2005 року. Крім того, зарплата працівників нашого банку в два–три рази нижча, ніж по банківській системі України. Тому це некоректне питання.

– Серед іншого, в матеріалах перевірки Нацбанку вказано прізвища людей з оточення Віктора Януковича... Відносно них були допущені помилки при певних операціях у рамках кредитів, які вони брали в Ощадбанку...

– Це не помилки в рамках кредитів, це зауваження, які слід усунути під час обслуговування кредитів. І стосувались вони лише щорічної перевірки наявності заставленого майна та наявності довідок про доходи з нового місця роботи. У процесі перевірки всі зауваження було усунуто.

– Але наявність цих двох прізвищ може пояснити, що мав на увазі президент Ющенко, коли сказав, що банк міг бути використаний в інтересах "однієї політичної сили"!

– Я погоджуюсь з вами, що факт наявності двох прізвищ був використаний для некоректної подачі інформації.

Із контексту перевірки та серед 300 тисяч клієнтів банку, що кредитуються, було свідомо вибрано двох поважних осіб – представників однієї політичної сили. Перевіряли всі кредити по юридичних і фізичних особах на предмет приналежності до певної політичної сили, тому і були виявлені ці двоє.

Але ці люди отримали кредити ще в 2004 і в 2005 роках. Один із них був на той момент працівником банку. Можу сказати, що відсотки вони сплачують своєчасно, кредитом користуються охайно. У нас до них жодних зауважень немає.

– Але при бажанні можна знайти ще один аргумент, що Ощадбанк міг бути використаний в інтересах цієї, згаданої президентом "однієї політичної сили". Це той факт, що раніше ви працювали керівником "Актив–банку", який має пряме відношення до Андрія і Сергія Клюєвих.

– Справді, я десять місяців працював головою правління "Актив–банку"...

– Які у вас зараз стосунки з братами Клюєвими?

– Стосунків немає. Вони – депутати, я – менеджер державного банку.

– Ви бачитеся, спілкуєтеся?

– Я не хочу про це говорити, бо це не люди мого рівня, щоб я коментував своє ставлення до них.

– Як ви опинилися на тій посаді в банку братів Клюєвих?

– Свого часу проводився конкурс на посаду голови правління "Актив–банку", я працював заступником голови правління "Альфа банку" і був одним з 12 кандидатів. Я пройшов складну співбесіду, голова наглядової ради запросив мене на роботу, і тільки потім я познайомився з власниками.

– Ще один факт, який міг викликати бурхливу реакцію президента – це інша згадка в матеріалах перевірки з боку НБУ. "Потенційні ризики ліквідності створюють наявні у кредитному портфелі Ощадбанку концентрації – кредитна заборгованість найбільшої групи позичальників, які несуть спільний кредитний ризик – корпорація ЗАТ СКМ (Дніпроенерго, ДТЕК, Східенерго) 380 мільйонів гривень".

– Ці компанії – одні з найбільших операторів на ринку енергетики, вони у нас обслуговуються з 2000 року і жодних додаткових преференцій не мають.

Щодо їх обслуговування йде справжня конкурентна боротьба на банківському ринку. У нас для енергетиків однакові умови, вони всі добре працюють, вчасно розраховуються, і ніколи не було нарікань з боку НБУ по кредитах, які вони одержали.

– Чи справді підтверджується інформація, що ініціатором перевірок Ощадбанку з боку НБУ був заступник секретаря Ради нацбезпеки пан Пишний?

– Я не маю доказів, щоб це підтвердити.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді