Тимошенко: "Боротися з прем’єром, як з майбутнім кандидатом – це смішно, нецивілізовано, жалюгідно..."

Четвер, 2 жовтня 2008, 15:37

Інтерв’ю Юлії Тимошенко 5 каналу. ВІДЕО можна подивитися тут. Вечірній ефір, середа 1 жовтня.

- Ви ще вірите у те, що буде або повернуто демократичну коаліцію між блоком Тимошенко і блоком Наша Україна - Народна Самооборона, або створено нову, за участі цих двох гравців і блоку Литвина?

- Власне кажучи, на сьогоднішній день всі погодження є на це. Тобто блок Литвина дав повну свою згоду на посилення демократичної коаліції.

Наша політична сила поставила 156 підписів під новою коаліційною угодою, що ми готові таку коаліцію створити, і практично половина НУ-НС - це якраз Народна Самооборона, яка відповідає за стабільність, порядок в країні своїми діями, Народний Рух, такі партії, які очолюють Володимир Стретович, Юрій Кармазін, Катеринчук, всі знані політики і, до речі, Борис Тарасюк займає дуже активну позицію. Всі ці політики поставили свої підписи під Коаліцією Трьох. Єдине, що дуже шкода, що створення такої коаліції сьогодні поки-що блокує президент України.

- Особисто?

- Ну безумовно. Тому що персонально він дає команди частині Нашої України. І я думаю, що зараз прийшов час таки працювати на країну, а не працювати на хаос, на безладдя.

Ми хочемо стабільності і саме тому наша політична сила сьогодні, розуміючи, що нам президент України кожен день виставляє новий ультиматум, ми сказали, що ми ультиматуми приймаємо заради України, не читаючи.

От так, дали ультиматум сьогодні - підписали. Будь ласка, шановні. Щоб не було ніяких підстав кидати країну в дострокові вибори, які потім перейдуть в дострокові ще одні вибори, а потім ще президентські вибори. У нас країна ніколи з цього хаосу не вийде, якщо зараз не зміцнити коаліцію.

Я переконана, що відповідальність політиків сьогодні дуже висока і просила б, щоб президент України подумав про країну, а не про дострокові вибори.

- Президент сьогодні поставив ще одну умову – скасувати закони, ухвалені на початку вересня, які він вважає антиконституційними. Ви приймаєте цю пропозицію президента, чи підете на дострокові вибори?

- Справа в тому, що закони, які названі неконституційними, може встановити їх конституційність або неконституційність виключно Конституційний Суд. Тому, я категорично не погоджуюся з такою оцінкою дуже важливих і дуже потрібних країні законів "Про службу безпеки України", "Про тимчасові слідчі комісії", які дають право реально боротися з корупцією.

Це - особиста думка президента, але в той же час, я ще раз підкреслюю, що заради стабільності в Україні, заради припинення хаосу в парламенті, який вчинений виходом "Нашої України" з демократичної коаліції, необґрунтованим, спонтанним, розрахованим на те, що буде припинено роботу уряду, заради такої стабільності і повернення її, ми готові кожен шантаж, кожен ультиматум, який лунає від наших колег по демократичній коаліції, просто брати до уваги.

Потрібно скасувати ці закони - ми їх скасуємо.

- Завтра? Коли?

- Завтра скасуємо. Нема питань. Ми готові з завтрашнього дня починати адекватно реагувати на шантаж і ультиматуми. Скасовувати закони, приймати відповідні рішення для того, щоб захистити Україну. Ми не погоджуємося ні з цими ультиматумами, ні з цими закидами президента.

Але на жаль, так люди проголосували, що наша політична сила має всього 155 голосів. Цього недостатньо щоб 225 приймати рішення. Саме тому сьогодні потрібно знаходити компроміс, і йти назустріч тільки заради того, щоб не було дострокових виборів і не кидати Україну в хаос.

Саме тому, не погоджуючись з цими ультиматумами, ми готові приймати їх заради стабільності.

- Експерти кажуть, що проблема не між 155 депутатами з блоку Юлії Тимошенко і 72 депутатами з блоку НУ-НС, а проблема між амбіціями Юлії Тимошенко і Віктора Ющенка. Ви давно бачилися з президентом?

- Справа в тому, що на жаль, зі мною борються, як з майбутнім кандидатом на президентські вибори. Це відбувається достатньо тривалий час і протистояти цьому дуже важко. Ви бачите, спочатку обвинувачення у національній зраді, повна блокада роботи уряду, повна руйнація демократичної коаліції, і що дивно все це заради того, щоб можна було на другий термін стати президентом.

Я не приймаю такої політики. Саме тому, я хочу спокійно виконувати всі обов’язки керівника уряду, дати можливість спокійно працювати уряду і не боротися за півтора роки до виборів з прем’єр-міністром, як з майбутнім кандидатом на президентські вибори.

Це виглядає смішно, нецивілізовано. Це виглядає жалюгідно. Навіть європейські політики, дуже знані, виступили з заявою, яка називається "Врятувати революцію", де сказали, що не може президент руйнувати свою власну країну заради боротьби за президентську посаду на другий термін.

- Все ж, ви давно бачилися з президентом Ющенком?

- Ви знаєте, справа в тому, що так як у 2005 році, коли практично викидали демократичний уряд в угоду достатньо корумпованим колам, сьогодні так само не з’єднують з президентом, немає зустрічей, практично заблоковано все спілкування. Тому що з початку формування демократичної коаліції і призначення уряду вже пішла робота на руйнацію уряду.

- Ви можете згадати, коли ви останній раз спілкувались з Віктором Ющенком тет-а-тет?

- Тет-а-тет не можу - це було дуже давно. Але разом були присутні на РНБО, де все засідання Ради було присвячене приниженню уряду, ганьбили результати роботи уряду, але я не хочу щоб ви подумали, що я скаржуся. От я хочу припинити взагалі будь-які розповіді про це.

Я хочу, сказати, що з першого жовтня вже буде працювати новий коефіцієнт нарахування пенсії людям.

На фоні всіх цих інтриг і жахливих обвинувачень, хаосу, уряд залишається стабільним острівцем роботи. І з жовтня місяця ми вже зможемо за кожен рік роботи пенсіонера розрахуватися за окремим коефіцієнтом і підвищити нарахування пенсії.

Ми йдемо дуже впевнено вперед. У нас з першого вересня почала працювати нова тарифна сітка для всіх бюджетників, медичних працівників, працівників освіти, культури, науки. Вони всі з першого вересня будуть по новій тарифній сітці працювати.

Ми маємо сьогодні за рахунок роботи уряду плюс сто мільярдів гривень додаткових видатків на наступний 2009 рік. Ми просто ці гроші зібрали з тіньової сфери.

Ми сьогодні на базі світової кризи демонструємо одні з найвищих темпів зростання економіки, ВВП. Я просто хотіла б щоб люди не думали, що я особисто, наша команда, уряд знаходяться в усіх цих політичних інтригах.

Ми давно піднялися над цими інтригами і хочемо спокійно і стабільно працювати. Країна може бути дуже успішною. Потрібно прибрати весь політичний авантюризм з політичної арени.

- Якщо не вдається знайти спільної мови з президентом Віктором Ющенком, може тоді вдасться знайти спільну мову з лідером опозиції Віктором Януковичем?

- Президент України шукав компроміси з багатьма прем’єрами. З Єхануровим, з Тимошенко, з Януковичем - нічого не виходить. Всі погані. Всі так чи інакше вважаються конкурентами на президентських виборах.

Тому, мені здається, що президенту потрібно переглянути своє ставлення до політичної конкуренції і нормально стабільно працювати.

- Ви все ж таки ще вірите, що вам вдасться знайти спільну мову з Віктором Ющенком?

- Я вірю в те, що розум і служіння Україні мусять бути вищі за будь-які приватні амбіції, і я це демонструю тим, що будь-які ультимативні, шантажні, нечесні умови, які нам виставляються, ми приймаємо без заперечень.

З нас корона не впаде, і така надмірна політична гордість не варта того, щоб нищити Україну. Так, ми це робимо, але робимо не заради того, щоб зберегти комусь владу, а заради того, щоб Україну не кидали ще раз і ще раз у вир практично політичного хаосу.

Що стосується створення коаліції з Партією регіонів ви знаєте, що на цьому була побудована велика інформаційна провокація.

- Віктор Балога натякав блоку Юлії Тимошенко і Партії регіонів на створення їхньої коаліції - не технічної, а вже фактичної. Наскільки сьогодні можливий цей варіант?

- Віктор Балога – це головний ідеолог розпаду демократичної коаліції, руйнації уряду і походу на дострокові вибори. Влади не вистачає, не вистачає доступу до фінансових потоків, і власне це та людина, яка разом з президентом і торпедує вже 9 місяців все, що називається залишками від перемог Помаранчевої революції. Саме тому зрозуміла його позиція.

Але що стосується коаліції з Партією Регіонів і комуністами, я чітко сказала, що ми відновлюємо демократичну коаліцію, проходимо цей шлях до останньої межі. Сьогодні, коли демократична коаліція була таким чином президентом України розвалена, тому що не БЮТ вийшов з демократичної коаліції, наша політична сила і досі вважає, що вона знаходиться у демократичній коаліції.

Вийшов президент і частина його команди. Не вся фракція НУ-НС, а вийшла тільки маленька частина. Причому не відомо ні по прізвищам, хто вийшов, ні списку таких людей немає. Це все було так авантюрно зроблено і дуже нечесно, але в коаліції демократичній залишилася і Наша Самооборона, і Народний Рух, і Кармазін, і Стретович, і Гриценко, і Катеринчук, і багато інших політиків.

- Але 226 голосів немає…

- Так я хочу сказати, що якраз так і руйнувалася ця коаліція. Сьогодні, коли зруйнована демократична коаліція президентом і частиною його команди, Партія регіонів з великим задоволенням іде на вибори.

Ніяких переговорів про створення будь-якої іншої коаліції не ведеться. Партія регіонів радіє з такої бездарної політики, і вони пішли на дострокові вибори. Вони вже готують штаби.

- Можливо можна створити іншу коаліцію?

- А навіщо Партії регіонів створювати будь-які коаліції? Вони йдуть на вибори. Вони будуть переконувати виборців, що подивіться як виглядає демократична команда і давайте голосуйте тепер за Партію Регіонів, і ніяких переговорів про створення коаліцій не ведеться.

Ведуться переговори про поновлення демократичної коаліції в посиленому варіанті з Блоком Литвина. Я хочу подякувати Володимиру Литвину за те, що він погодився увійти в коаліцію, не зважаючи на такий складний стан, і погодився працювати.

Але я думаю, щоб з ним Наша Україна і президент не поступили так, як колись поступили з Морозом - практично виштовхавши його з демократичної коаліції. Зараз наша партія і наш блок повністю погоджуються прийняти блок Литвина. Але від президента немає жодної реакції на це.

- Сьогодні голосів БЮТу, Блоку Литвина і тої частини нашоукраїнців, які погоджуються на відновлення коаліції або створення Коаліції трьох, не вистачає для того, аби була більшість у Верховній Раді. Якщо більшості не буде, не буде нової коаліції, президент в тридцяти денний термін може розпустити Верховну Раду. БЮТ тоді піде на дострокові вибори?

- Безумовно. Ми законослухняні люди, і нам нема чого боятися виборів, тому що наша політика є чесною, відкритою. Ми служимо людям, як можемо, навіть при повній блокаді, яку нам учинив президенті частина його команди.

Ми безумовно підемо на дострокові вибори, але питання - навіщо? Навіщо сьогодні президенту здавати проєвропейську більшість в парламенті, яка навряд чи в новому парламенті народиться?

Наш колега по блоку Валерій Писаренко сказав правильно: якщо парламент штовхнуть на дострокові вибори, БЮТ буде намагатися отримати 51%, отримати 226 голосів щоб можна було вже, якщо брати зобов’язання перед людьми, то можна було сформувати нормальний уряд, переобрати генерального прокурора.

Сьогодні на 10 мільярдів передано зловживань, які напрацювало контрольно-ревізійне управління, передано у Генеральну прокуратуру. Жодної реакції. Сьогодні передано корупційних дій, доказів МВС до Генпрокуратури на десятки мільярдів. Нічого не відбувається.

Тому, хотілося б вже мати для наведення порядку саме ту кількість місць у парламенті, щоб не потрібно було постійно зганяти усіх в одну стаю, а працювати одною командою і давати результат.

Хочеться цього, але в той же час, я вважаю, що відповідальні політики мусять сформувати демократичну коаліцію і нормально працювати. Просто не тероризувати і не тиранити країну.

Я думаю, що всі спостерігали за тим, як я, як прем’єр-міністр 9 місяців терпіла будь-які знущання, не зважаючи ні на що. Скажіть будь ласка, як може бути таке, щоб в існуючій демократичній коаліції президент проти прем’єра порушував кримінальні справи у СБУ за національну зраду?

А притому навіть і Генеральна прокуратура сказала, що там навіть і близько нічого немає. Хіба може так виглядати боротьба за президентську посаду у 2010 році? Як можна так відноситись до країни? Я такого не розумію.

- Якщо дострокові вибори в Україні відбудуться, як тоді Блок Тимошенко піде на них? Піде за старим законодавством, коли фактично в Україні закриті списки і ми голосуємо лише за лідера, чи можливо є сенс зробити відкриті списки?

- По-перше, змінити законодавство на наступні вибори практично вже немає часу. Все залежить від того, коли президент розпустить парламент і оголосить дострокові вибори.

По-друге, я хотіла б чітко сказати, що сьогодні маніпулюють вашою свідомістю говорячи про відкриті списки. Що таке відкриті списки? Це повернення до мажоритарної системи, яка була до введення партійної системи.

За партійної системи ви хоча б бачите, яка партія за які голосування несе відповідальність. Яка партія за які рішення перед вами звітує. Що таке мажоритарна система? Це значить олігархи країни розставлять по округам своїх людей, заплатять по два мільйони доларів за кожен округ, просто вкладуть як у бізнес, а потім отримають країну, як приз.

Я можу вам сказати, що цю систему прекрасно ілюструє приклад корумпованого мера Києва Черновецького, який обібрав місто на такі суми грошей, що якщо коли-небудь прийде Генеральна прокуратура, то відповідати йому прийдеться достатньо серйозно.

Так якраз ця людина за рахунок того, що платила людям в конвертах, перемогла на виборах мера в Києві, і сьогодні далі грабує столицю, причому успішно. Так от, так буде з кожним округом в країні. Ви будете бачити депутата, який десь комусь там якісь копійки роздасть, але потім ви будете з тими ж зарплатами і пенсіями, які є, сидіти пожиттєво, тому що коли він прийде у парламент, він буде представляти великий бізнес, і буде мінімізувати і пенсії, і заробітні плати, бо це його прибуток. Він не буде того робити, що потрібно вам.

Тому коли будуть говорити про відкриті списки, і казати, що це прекрасно, то знайте - це будуть гроші, які приведуть повністю олігархічну більшість в парламент, і ви вже у своїй країні господарями не будете.

Ми зараз прийшли, практично після того, як 17 років грабували країну, - Україну до ладу зібрати не можна. Все розтрощено, розкрадено, включаючи і шельфи Чорного моря, Азовського моря, де забрали всі стратегічні запаси природного газу України. Причому розподілили між своїми. Так я вас застерігаю.

Можливо партії не є бездоганні, але ви завжди бачите, як вона себе веде, і коли ви голосуєте, ви бачите список, де кожен депутат представлений, і всі списки опубліковані. Можливо ці списки не бездоганні, але й демократія в країні молода.

- Ви допускаєте, що у вашій політичній силі, так само як у європейських партіях, буде переобрано лідера?

- Так, безумовно. У нас на з'їзді обираються лідери. Якщо збереться з’їзд і знайде більш достойного лідера, який може краще служити Україні, це право партії і право з'їзду. Крім того, я думаю, що всі партії сьогодні, тому що вони молоді партії в Україні, вони всі лідерського типу.

Це об’єктивна проблематика. І для того, щоб партія в Україні перетворилася в партію європейського типу, де, наприклад, проводяться праймеріз - це внутрішні вибори кандидатів, для того ще певний час потрібно попрацювати і зробити так, щоб партії такими були. Але не потрібно знищувати партії, бо знову буде у парламенті болото, де ніхто не буде знати, ким поіменно приймається яке рішення.

Ви пам’ятаєте, коли була мажоритарна система в Україні, і коли взагалі голосували не поіменно, а закрито? Ніхто не знав взагалі, хто як за що проголосував, і тоді була вся чорна приватизація в країні проведена. Розкрадені всі активи включаючи і оборонні комплекси.

Сьогодні не можна так робити. Політика мусить бути прозорою, відкритою, і кожна політична сила мусить ставати перед людьми, дивитись в очі і говорити: тут ми правильно зробили, а тут віддаємо на суд країни, голосуйте за нас або ні.

- В Україні скорочуються будівельні проекти. Про це вже повідомили кілька будівельних компаній. В Україні зросли тарифи на транспорт, комунальні платежі. Чого очікувати українцям далі?

- Тільки нещодавно президент вже вдруге за останній тиждень літав до США, і коли зустрічався з інвесторами, він сказав, що Україна переживає прекрасне відродження економіки і що криза, яка сьогодні повністю розбила світ, на нас не позначилася. Ви не уявляєте, що сьогодні робиться на фінансовому ринках світу. Знищено все. Зникають банки, які по 180 років існували.

Але найголовніше, що ця криза до України не докотилася саме тому, що Україна сьогодні не інтегрована у світову систему фінансових ринків. Ви знаєте, що наші корпорації не котуються на світових ринках, що у нас абсолютно практично не працює. Саме це врятувало Україну від світової кризи.

Сьогодні ми маємо бюджет, який ми виконуємо з профіцитом. Це означає, що доходи перевищують видатки.

Хоча всі бюджети сьогодні в світі є дефіцитними. Сьогодні наш Національний банк не продає валюту, як це зараз роблять всі країни світу, а купує, стабілізуючи наші національні валютні резерви. Сьогодні ми маємо стабільну валюту і стабільний темп зростання ВВП.

У той час, коли всі країни переглянули темпи зростання ВВП у бік зниження, ми навпаки маємо більше, ніж планували. Нам дісталася інфляційна економіка у спадщину - 17% річної інфляції було. Ми її за півроку приборкали. З великими труднощами, бо процеси були запущені.

Я можу твердо сказати - фінансова криза, якщо і торкнеться України, то у мінімальних обсягах, які стосуються Нацбанку, і він мусить тримати правильну грошово-кредитну політику. Але я прошу сьогодні всіх політиків, журналістів, аналітиків, вивчати показники і не нагнітати ситуацію.

Що стосується бюджету на 2009 рік... Так, безумовно, опозиція буде його критикувати. Ви думаєте опозиція буде прославляти владу? Саме тому, ми звернулися до Академії Наук України, яка дуже добре розуміє кожну складову показників державного бюджету. І вони дали найвищу оцінку проекту бюджету на 2009 рік.

Ще ніколи не було такого збільшення видатків по ключовим галузям. І видатки розвитку сьогодні значно більші, ніж соціальні видатки. Ми маємо плюс 100 мільярдів гривень до видатків бюджету. Закладено підвищення заробітних плат і пенсій. Ми могли це зробити з середини цього року, але на жаль президенті його команда, заблокували прийняття змін до Конституції.

Влітку ми хотіли 32 мільярди гривень віддати людям. Не дали прийняти ці зміни. Чому? Тому що політична конкуренція.

Тому прохання одне. По-перше, бути впевненим в тому, що Україна достойно пройде через всі фінансові світові кризи, буде стабільною і успішною.

А по-друге, сформувати так владу, в тому числі якщо будуть дострокові вибори, щоб просто не до кожної партії у вас було по кілька відсотків довіри, а потім вони один-одному заважали працювати. А щоб все ж таки ви більшість голосів віддали одній політичній силі, якій вірите, і якій хотіли б довірити країну.

Тому що тільки хаос в політиці сьогодні заважає країні бути надзвичайно успішною. І всі істерики в бік. Ви знаєте, що люди сьогодні дивляться телебачення. Сьогодні, дивлячись телебачення, я не можу сприймати таку інформаційну політику, коли катастрофи, якісь кризи, якісь засилля, якийсь хаос.

Невже не можна показати приємних речей? Наприклад, країна зібрала рекордний врожай зернових, такий, який навіть у радянські часи не збирала. У два рази більше зернових, ніж минулого року.

Сьогодні прекрасно іде експорт. Країна наповнює свої валютні резерви. Чому це не показати країні? Чому не показати, що ми сьогодні кожен місяць прирощуємо темпи зростання ВВП по всіх галузях. Про що президент сказав, в тому числі і в США.

- Чи не боїтеся, що підвищення зарплат може спричинити інфляційні процеси, які потягнуть за собою ціни?

- Ми зробили все, щоб приборкати інфляцію. І навіть два літніх місяці у нас були з дефляцією - по деяким позиціям ціни стали менші. Я можу вам сказати, це далося дуже великою ціною. Тому що закон про боротьбу з інфляцією президентом був заветований.

Безліч постанов уряду, які давали можливість боротись з інфляцією, були заветовані президентом. У той же час, ми за півроку зупинили зростання цін, хоча динаміка була дуже погана.

- Світова економічна криза має один позитив для України. Він полягає у тому, що ціни на нафту падають. Російська сторона завжди прив’язувала до цін на нафту ціну на газ. Завтра ви летите до Москви, де будете проводити газові переговори. Чи очікуєте ви, що ціни на газ для України не будуть так різко підняті російською стороною?

- Ціни на нафту впали, і тому ми очікуємо поступового зниження ціни на нафтопродукти. І добра новина та, що якщо впала ціна на нафту, то безумовно ціна на газ природній прив’язана до ціни на нафту. І тому у мене завтра на переговорах по природному газу є всі шанси поборотися за справедливу ціну для України.

- Яка це ціна? Як ви вважаєте?

- Останній раз, коли президент був у Москві, лунала ціна 500-400 доларів за тисячу кубічних метрів. Я сподіваюся дуже на те, що зниження світової ціни на газ і сам переговорний процес, дадуть можливість розраховувати на кращу ціну.

Я не можу зараз точно сказати, тому що переговори тільки починаються, і я не можу робити прогнози, бо це може зашкодити переговорному процесу. Та є всі підстави, що все ж таки ціна на газ буде достатньо поміркованою для України, саме внаслідок падіння ціни на нафту.

Крім того, на попередніх зустрічах ми домовлялися з прем’єр-міністром Путіним, що Україні для переходу на ринкові ціни дадуть хоча б 3-4 роки. Я сподіваюся, що все ж таки ми використаємо всі важелі впливу, щоб можна було отримати нормальну ціну на газ.

Але мене лякає, що спочатку Україна провела засідання РНБО, на якому заявили, що треба їхати домовлятися за природній газ, за ціну успішну. А щойно засідання закінчилося, і я домовилася про візит в Росію, зразу почали говорити Тимошенко їде здавати національні інтереси.

Я хочу щоб ви знали - національні інтереси України для мене понад усе. І відстоювати я їх буду абсолютно віддано, і стільки кільки буду в політиці. Переговори будуть вестися з Росією на рівних - як рівні партнери, рівні сусіди, які можуть домовлятися і будувати позитивну політику.

- Чи будете ви згадувати про оренду земель ЧФ РФ в Севастополі? Чи будете піднімати питання про можливість підняття орендної плати для російського флоту?

- Я можу твердо сказати, що всі переговорні можливості будуть використані для того, щоб захистити наші позиції з отримання ціни на природній газ. На засіданні уряду затвердили директиви для переговорного процесу, які включають всі аспекти. Вони погоджені з президентом.

Думаю, що вони є узгодженими від всієї української влади. У той же час, хочу підкреслити , їду я по одному питанню - це переговори по природному газу. Тому все, що стосується ЧФ - це компетенція не економічного комітету, а іншого комітету, який підпорядкований безпосередньо президенту. І це його переговорна лінія.

- 17 українців вже тиждень перебувають у полоні сомалійських піратів. А від політиків дуже мало чути про важливість врятувати ці життя. Що робить сьогодні уряд аби їх захистити?

- Компетенція торгівлі зброєю - це компетенція президента країни, РНБОУ, СБУ. Це все, що підпорядковано президенту, включаючи і Міністерство оборони. Тому ми, як уряд, не маємо права втручатися в ці питання і сподіваємося на те, що всі ці закиди, які сьогодні є з боку міжнародної спільноти, що торгівля зброєю іде абсолютно протизаконно, корупційно, все-таки не підтвердиться, і президент, на чолі з усіма силовими структурами, поверне наших громадян додому.

Якщо до уряду у президента будуть звернення допомогти у тих чи інших питаннях, ми обов’язково приймемо усі позитивні рішення. Я дуже хочу щоб наші люди повернулися назад на українську землю.

Інтерв’ю провів Святослав Цеголко

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді