Технологія перезавантаження виборчої системи

Четвер, 2 квітня 2009, 11:31

У коментарях та переписці з приводу "Технології перезавантаження політичної системи" було висловлене цілком слушне зауваження: "Мало про механізм відкликання  депутата".

Додам від себе – і про механізм відкликання голови села, селища, міста, району, області , Верховної ради та президента – було передбачено викласти в наступних публікаціях, що і пропонується вашій увазі.

Забезпечити ефективну роботу влади, яку ми обираємо, може тільки наявність простого і зрозумілого механізму відкликання "обраних" із влади у вигляді "дамоклевого меча" висловлення їм недовіри.

Але проводити окремі референдуми про довіру-недовіру, по-перше, неможливо в силу наявності багатьох причин, по-друге, недоцільно, по-третє, – рішення про проведення референдумів повинні приймати саме ті, кому треба висловлювати недовіру. І є великим питанням, чи вони такі рішення приймуть.

Тому суспільство повинно виробити і впровадити не тільки механізм, який змусить обраних у владу ефективно працювати всю каденцію, а і комплексну виборчо-контролюючу систему формування влади.

Систему, яка включатиме, як один з елементів, обов’язкове висловлення в ході виборчого процесу довіри-недовіри владі всіх рівнів без проведення окремих референдумів та забезпечить ефективність і дієвість системи стримувань і противаг між обраними на прямих виборах сільськими, селищними, міськими, районними, обласними, верховними головами та депутатами рад відповідного рівня.

Для реалізації вище сказаного та підвищення ефективності взаємної відповідальності та наступності в роботі влади доцільно проводити вибори голів та депутатів всіх рівнів не одночасно, а в такий спосіб: на половині каденції депутатів проводити вибори голови, і навпаки – на половині каденції голови проводити вибори нових депутатів.

Це стосується і найвищих посадовців.

При цьому, коли, по аналогії з сільським, міським, районним чи обласним головою, президент, обраний прямим голосуванням, буде одночасно і головою Верховної Ради, знімуться всі причини і приводи до протистояння всіх з усіма, зникнуть вимоги про ліквідацію поста президента, буде забезпечена стабільність, ефективність і вимушена толерантна взаємодія всіх гілок влади між собою.

А система стримувань і противаг буде діяти не на папері і для ворожнечі, а на вимушену консолідацію та для загального блага.

Про економію при цьому коштів та відсутність нескінченної "спікеріади" та "прем’єріади" уже й говорити якось дріб’язково.

Для цього важливо зробити виборчу систему, по-перше, виборчо-контрольною, по-друге, власне, системою, стабільною, передбачуваною, зрозумілою і регулярною. Наприклад, такою.

З метою забезпечення наступності, демократичності, ефективності толерантності, відповідальності і підконтрольності народові влади в Україні, вибори всіх гілок і рівнів влади проводити на чотирирічну каденцію у розділені за часом терміни.

Крім того, виключно за відкритими списками системно і регулярно в останню неділю березня кожного року за таким чотирирічним виборчим циклом та в такий спосіб:

1-й рік – прямі вибори президента (який є одночасно і  головою парламенту);

2-й рік – прямі вибори голів сіл, селищ, міст, районів, областей, АРК; (які є одночасно головами рад відповідного рівня);

3-й рік – вибори депутатів Верховної Ради;

4-й рік – вибори депутатів місцевих рад;

При цьому одночасно з кожними виборами будь-якої із гілок та рівнів влади в обов’язковому порядку проводиться офіційне опитування громадської думки про довіру-недовіру всім іншим гілкам та рівням влади, із таким запитанням:

Нам стало жити краще, я довіряю президенту України, (Верховній і, обласній, районній, міській, селищній, сільській раді, головам усіх рівнів).

(При цьому довіра до уряду, прем’єр-міністра, виконкомів та їхніх голів автоматично входить у висловлення довіри раді, яка їх призначає).

Відповідь проста –Так, або Ні.

Якщо виборці висловили довіру, ці гілки влади працюють далі, якщо недовіру – то відбуваються (у визначені відповідними законами терміни) позачергові вибори тієї (тих) гілок влади, яким висловлена недовіра.

При такому способі виборів та контролю за обраними у владу в суспільстві виробиться стабільна і дієва виборчо-контролююча система, яка забезпечить все, про що йшлося вище.

А крім того, підвищить явку на вибори (багато хто захоче прийти виключно для висловлення недовіри), дозволить здешевити проведення виборів за рахунок їх регулярності, заспокоїть суспільство і політиків, виробить у всіх виборчу і політичну культуру, імунітет проти підкупів, фальсифікацій, маніпуляцій, підтасовок результатів виборів. Сприятиме становленню справді демократичного суспільства.

Олексій Пристая, для УП

PS. Якщо виникне бажання обговорити тему, пишіть.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді