Замість ЄВРО-2012 в Харкові буятиме епідемія туберкульозу

Понеділок, 6 квітня 2009, 13:49

Після проведеної протягом січня-березня 2009 року "реорганізації" Харківського міського клінічного протитуберкульозного диспансеру №1 в ньому з 645 ліжок лишилося 230.

Проігнорувавши протести хворих і лікарів, рекомендації вчених двох профільних кафедр фтизіатрії? Міністерства охорони здоров’я та міське управління здоров’я закрило три протитуберкульозних стаціонари.

А зараз вже підписаний наказ про скорочення до 24 травня і останнього стаціонару, усіх 230 ліжок. При цьому ліквідується туберкульозне хірургічне відділення, і торокальні операції хворим в Харкові і області більше не робитимуть.

А куди подінуться хворі? Очевидно, 920 стаціонарних ліжок, які є в обласних протитуберкульозних закладах, не вистачить. Та й харків’яни не поїдуть лікуватися в область!

Глашатай цих рішень міської влади – заступник міського голови Ігор Шурма – обґрунтовує скорочення стаціонару відсутністю коштів в міському бюджеті, які необхідні для будівництва об’єктів, передбачених для проведення Євро-2012, і статтею 90 Бюджетного кодексу, за якою протитуберкульозні заклади мають фінансуватися з обласного бюджету.

Проте ці дії міської влади грубо порушують статтю 3 Конституції, яка визначає, що "людина, її життя і здоров’я… і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю".

Дана стаття належить до визначення основ конституційного ладу України. Її юридичний сенс зводиться до того, що при здійсненні будь-яких соціальних виплат, визначенні обсягів бюджетного фінансування, витрати держави на охорону здоров’я громадян повинні здійснюватися у беззаперечно пріоритетному порядку.

Строго кажучи, охорона здоров’я населення України має здійснюватися коштом практично всіх наявних матеріальних ресурсів держави. Для будь-якої неупередженої людини дії міської влади міста Харкова перетворюють цю статтю Конституції на звичайне лицемірство. Не кажу вже про порушення купи законів і наказів щодо боротьби з туберкульозом. Але прокуратура мовчить…

І це в той час, коли епідемія туберкульозу в Харківській області набуває все більш загрозливих форм і розмірів. Всесвітня організація охорони здоров’я дозволяє скорочувати стаціонарні ліжка тільки за умов наявності не більше 20 хворих на 100 тисяч населення і смертності 10 на 100 тисяч населення.

В Харківській області маємо 73 хворих на 100 тисяч населення (епідемією вважається ситуація, коли цей показник перевищує 40). У 2008 році в Харкові смертність від туберкульозу виросла на 22,8% порівняно з 2007 роком, захворюваність дітей – на 17,1%.

Ліжковий фонд жодним чином не можна скорочувати! Навіть без цієї "реорганізації" наявних на початок року в місті та області ліжок не вистачає. У 2008 році в Харківській області було близько 5000 тисяч хворих на активні форми туберкульозу, серед них 1702 бактеріовиделітелів.

613 хронічних полірезістентних хворих з цих 1702 мають бути постійно в стаціонарі, бо протягом року кожен з таких хворих може заразити до 20 інших. Особливо лячно за дітей, для яких палички полірезістентного туберкульозу є смертельними.

За такої "реорганізації" дуже загрозливі тенденції, які проявилися в Харківській області – зростання бактеріовиделітелів, рецидиву, деструктивних форм, невиявленого туберкульозу, зростання смертності, і, зокрема, тих, хто не був на обліку в протитуберкульозних закладах – остаточно зроблять епідемію туберкульозу неконтрольованою, і замість Євро-2012 в Харкові буде сплеск епідемії.

Для фінансування того, що залишилося від міського протитуберкульозного диспансеру №1, в цьому році треба не більше 10-15 мільйонів гривень. Харківська міська рада має терміново переглянути бюджет за цей рік (до речі, не оприлюднений, як того вимагає закон), знайти цю суму і не скорочувати стаціонарні ліжка.

Місто може пережити без феєрверків, льодових й піщаних містечок та концертів попсових зірок, коли йому загрожує сплеск смертельної епідемії. Можливо, доречно диспансер №1 передати в обласне підпорядкування, тоді відповідно має бути збільшений бюджет обласної ради.

Цих заходів необхідно вжити негайно. А якщо їх не буде – це означатиме повну неспроможність держави виконувати свої функції.

 

Євген Захаров, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді