Ганс–Герт Поттерінг:Наша порада – Тимошенко та Ющенко мають порозумітися

Вівторок, 7 квітня 2009, 14:45

Два тижні тому помирити Ющенка і Тимошенко в Брюсселі намагалася Європейська народна партія, а тепер до Києва приїхав один з її високопосадовців – президент Європейського парламенту Ганс–Герт Поттерінг.

Спікер європейського законодавчого органу виступив у Верховній Раді, яку заради високого гостя погодились розблокувати "регіонали". Промову він почав українською мовою, за що отримав оплески.

Комуністи ж образились на повідомлення Поттерінга про те, що "європейські депутати прийняли резолюцію засудження тоталітарних режимів і систем XX сторіччя – національного соціалізму та комунізму". Тому після спіча Поттерінга вони швидко залишили залу – на відміну від усіх інших, які проводили гостя стоячи.

Поттерінг, який доїхав до Києва наприкінці свого терміну, повезе додому пам’ятний подарунок – він отримав від Віктора Ющенка орден Ярослава Мудрого ІІ ступеня.

Голова Європарламенту також мав поспілкуватись з Юлією Тимошенко, однак зранку з'ясувалось, що вона хвора і цієї зустрічі не буде.

Основним посилом Поттерінга, який займатиме посаду ще кілька місяців до нових європейських виборів, був заклик до українських політичних опонентів об'єднатися заради боротьби з кризою. Про це він говорив з президентом Віктором Ющенком, спікером Володимиром Литвином, лідером опозиції Віктором Януковичем та віце-прем'єром Олександром Турчиновим, який замінив Тимошенко.

Про свої висновки від київських зустрічей та погляд на стосунки Україна-ЄС президент Європарламенту розповів в інтерв’ю "Українській правді".

- Пане Поттерінг, яке враження у вас склалося після зустрічей з вищим керівництвом країни?

- Дуже корисно мати такі близькі контакти з президентом, урядом та головою Верховної Ради України. І я приїхав сюди на запрошення спікера парламенту для того, щоб вивчити ситуацію в Україні.

Я розумію, що політична та економічна ситуація в Україні достатньо складна. І моя порада політичним лідерам – вони мають знайти згоду спочатку на політичній основі, а потім вже вирішувати економічні питання. Хочу зробити акцент на економічних питаннях, які політики мають вирішувати заради громадян.

- Кілька років тому після помаранчевої революції ви з захопленням говорили про президента Ющенка. Чи не змінилася за ці роки ваша позиція?

- Президент Ющенко зробив велику послугу своїй країні. Він чітко зорієнтований у бік Європейського Союзу, і моє захоплення ним не змінилося.

- Останнім часом у секретаріаті президента говорять про можливість повернення візового режиму для європейців, які в'їжджають в Україну. Як ви ставитеся до цього?

- Ми не хочемо будувати нові стіни в Європі. І наша мета – досягти вільного руху людей в Європі. Але це тривалий процес. І нам потрібно бути терплячими і віднайти такий візовий режим, який би підходив обом сторонам.

Візовий режим має бути справедливим. Ми в Європарламенті хочемо, щоб усе було чесно, і ми маємо працювати, крок за кроком, щоб пересування людей по території Європи ставало вільнішим.

- Добре, але коли, можливо, Україна отримає безвізовий режим?

- Це важко сказати, адже це залежить від інших питань. Ми маємо створити позитивну політичну і економічну атмосферу, і це точно допоможе вирішити візове питання.

- Європейська народна партія намагається виступити гарантом примирення Тимошенко і Ющенка. Декларації президента ЄНП показують, що партія часто займає сторону Тимошенко. Чи можна це розцінювати так, що партія робить ставку на Тимошенко як на майбутнього президента?

- Я не чув таких заяв, але партія буде дуже задоволена, якщо примирення між Ющенком і Тимошенко відбудеться. Вони обоє – розумні люди. Вони повинні мати мужність, аби дійти згоди заради користі для країни.

Наша порада, щоб президент Ющенко та прем’єр Тимошенко порозумілися. Це буде вигідно країні.

- Ви особисто вірите, що Україна стане членом ЄС?

- Це не питання сьогоднішнього дня. Важливо те, що Україна має про-європейську орієнтацію. І це (євроінтеграція) тривалий процес. Угода про асоціацію, створення зони вільної торгівлі та скасування візового режиму є частинами цього процесу.

- Все-таки, на вашу думку, коли саме можливо приєднання України до ЄС?

- Це залежить від реформ. Якщо Україна не буде робити зусилля, тоді її членство в ЄС буде неможливим.

- З боку секретаріату президента лунають заяви про "послаблення амбітності" Східного партнерства. Як ви це прокоментуєте?

- Східне партнерство не могло вже щось втратити, бо його впровадження розпочнеться лише 7 травня. Це додатковий інструмент для того, щоб наблизити східні сусідні країни-партнери до ЄС. Потрібно зробити все, щоб Східне партнерство було успішним.

Для цього потрібно, щоб Україна і інші країни, що братимуть участь у Східному партнерстві йшли крок за кроком у бік ЄС.

Щодо членства в ЄС: давайте спочатку реалізуємо угоду про асоціацію. Потім подивимось, як вона буде виконуватися, і тоді з реформами можна буде подумати про можливе приєднання.

У програмі Східного партнерства Україна може бути прикладом для інших країн. Тоді вони наслідуватимуть її позитивний досвід розвитку.

Україна має стати прикладом і стати лідером у Східному партнерстві. Це також добре для України. Але наближення до ЄС потребує від України політичних, економічних та фінансових реформ.

Я також говорив з усіма українськими посадовцями про конституційне питання. Рішення має бути знайдено в Україні. Ми тільки слухаємо їх (вище керівництво України - Авт) і просимо шукати шляхи вирішення питань. Те, чого ми просимо – це знайти політичну волю для вирішення питань спільно.

- Нещодавно Україна підписала декларацію з ЄС про модернізацію української ГТС. Чи не боїтесь ви, що лобістські зусилля Росії порушать ці домовленості?

- Ми не можемо дозволити третій стороні впливати на домовленості між Україною та ЄС. Ми не можемо нікому дозволити втручатися в наші стосунки з нашими політичними та економічними партнерами, в цьому випадку – з Україною.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді