Кандидати вивертають кишені. Декларації Яценюка, Гриценка, Литвина...

Вівторок, 27 жовтня 2009, 14:42

Українські політики люблять бути близькими до народу. Принаймні на словах, і особливо перед виборами. Але є одна річ, яку політики дуже не люблять – коли говорять про їхні статки.

Перед виборами закон зобов'язує їх оприлюднювати хоча б офіційну частину свого фінансового айсбергу.

У п'ятницю ЦВК зареєстрував перших кандидатів у президенти. Ними стали Олег Рябоконь, Петро Симоненко, Анатолій Гриценко, Арсеній Яценюк та Володимир Литвин.

Тепер декларації з'явились на сайті Центрвиборчкому.

Спікер Володимир Литвин, здається, найбільше з усіх кандидатів хвалиться своєю близькістю до народу. На останньому з'їзді, де його висунули у президенти, делегати змогли переглянути душевне відео, як спікер їздить на комбайні і доїть корів.

А рік тому Литвин насмішив журналістів своїм бідканням, як витратив на станок, леза та пінку для гоління 365 гривень. "Як же жити пенсіонеру з пенсією 700 гривень?", - журився спікер. Як виявляється, доходами за минулий рік Литвин може забезпечити цирульним обладнанням ціле містечко.

За 2008 рік спікер заробив 657 тисяч гривень.

З них зарплата голови парламенту склала 242 тисячі гривень. Решту – 414 тисяч – доходи від наукової праці.

Родина Литвина минулого року збагатіла лише на 31 тисячу. При цьому спікер уключив до декларації лише дружину.

А от дані про повнолітніх дітей спікера Олену й Івана, якщо вони мешкають окремо, в декларацію вносити не треба. Таким чином спікеру вдалося не повідомляти країні, чому діти кандидата, який один так потрібен народу, мають будинки розкоші і їздять на шикарному спорт-карі "Ford Mustang" ціною під мільйон гривень.

Утім, і без активів дітей декларація Литвина виглядає не бідною. Зокрема, він володіє 46 сотками землі. Ще 9,5 гектарами володіє дружина, які значаться як земельний пай. А до них в неї є будинок на 339 метрів.

Крім того, із нерухомості в Литвина є квартира на 259,8 метрів у дореволюційному відреставрованому будинку біля Верховної Ради та гараж на 18 метрів. На дружині спікера значиться дачний будинок 277,2 метри.

Крім того, спікеру пожиттєво надана державна дача в Конча-Заспі. Вона закріплена за ним довічно. Але в декларації Литвина про цей маєток – ні слова.

Автопарк родини спікера теж пристойний. У володінні Литвина також перебуває легковий автомобіль Toyota Land Cruiser (об`єм двигуна 5663 куб. см.), а члени його сім’ї користуються легковим автомобілем Chrysler Pt. Cruiser (об`єм двигуна 2429 куб. см.).

У минулому році голова Верховної Ради витратив на утримання майна, яке перебуває у його власності, 45 тисяч гривень, члени сім`ї – 23,5 тисяч.

На рахунках Литвина у банках та інших фінансово-кредитних установах, згідно з декларацією, лежить 213 129 гривень, 53 306 євро та 73 559 доларів США, у дружини – 321 800  гривень.

Утім, у будь-якому разі на кандидатську заставу у 2,5 мільйони гривень їх би не вистачило.

На відміну від Литвина, його попередник на спікерській посаді і теж кандидат у президенти Арсеній Яценюк завжди позиціонував себе як людину не бідну. Хоча і він перед виборами вирішив погратись у популізм: то в "Пузатій хаті" пообідав, то дешевенький годинник Casio вдягнув.

Утім, екс-спікер мав свій мільйон ще у 27 років. У 2006 загальна сума доходів Яценюка складала 3 мільйони гривень .

Зараз прибутки кандидата значно скромніші. За 2008 Яценюк задекларував 999 931 гривень.

Відповідно до декларації, поданої до Центрвиборчкому, основну статтю доходів складають дивіденди, відсотки і роялті – 700 500 тисяч гривень.

Депутатська зарплата склала лише 233 300 тисячі. Але цього депутату Яценюку виявилось замало, і він попросив матеріальну допомогу ще на 41 тисячу гривень. Ще майже 25 тисяч кандидат в президенти заробив на науковій, викладацькій та творчій діяльності.

Дружина Яценюка Терезія заробила за останній рік більш ніж півмільйона. 400 тисяч склали доходи від підприємницької діяльності, 121 400 – дивіденди, проценти, роялті, 9 500 – страхове відшкодування.

Яценюк володіє 3 012 квадратними метрами землі, житловим будинком майже на 300 квадратів та квартирою на 342,9 метри. Плюс садовий будиночок на 114 метрів квадратних і гараж на 45 квадратів.

Вся нерухомість записана на Яценюка. На її утримання він витратив більше 28 тисяч гривень.

До декларації Яценюк долучив пояснювальну записку, в якій вказав, що в декларацію включено додаткову площу квартири 224 метри, що відображена в декларації 2007 року як пайова участь у будівництві житла відповідно до договору №44 від 26.12.2003 року.

Члени родини Яценюка користуються двома автомобілями – "Шкода" і "Мерседес". На самого кандидата в президенти автомобілів не зареєстровано.

Розмір паїв Яценюка в статутні фонди підприємств, установ, організацій станом на 2008 рік склав 28 тисяч 232 гривні.

На його рахунках у банках і інших фінансово-кредитних установах лежить 5 216 079 гривень, на рахунках членів його родини – 1 094 236 гривень.

Декларація також містять додаткову інформацію про те, що протягом 2008 року ні Яценюк, ні члени його родини не робили переводи гривневих депозитів у доларові або інші валюти.

Таким вчином кандидат виріши пропіарити свою довіру до національної валюти.

Кандидат у президенти Анатолій Гриценко запам'ятався тим, як кілька місяців збирав гроші прихильників заставу для участі у виборах. Декларація кандидата підтверджує, що своїх грошей на забаву в "першого непрохідного" справді немає.

Гриценко задекларував 268 659 гривень доходів у 2008 році.

У структурі доходів кандидата заробітна плата склала 220 080,45 гривні, пенсія – 48 018 гривни, доходи від наукової, викладацької діяльності - 560 гривень 78 копійок.

Гриценко володіє автомобілем Honda обсягом двигуна 2,4 кубометри та гідроциклом Yamaha.

Сума коштів на рахунках кандидата у банках й інших фінансово-кредитних установах складає 280 тисяч гривень.

Серед членів родини Гриценка значаться дружина-журналіст Юлія Мостова та двоє неповнолітніх дітей.

У 2008 році доходи Мостової склали 156 350 гривень. Подружжя володіє земельною ділянкою площею 8 720 квадратних метри, двома квартирами на 56,2 метри і 32,9 метри, а також дачним будинком площею 347,4 метри.

Сума коштів членів родини Гриценко на рахунках у банках складає 120 060 гривень.

Ще бідніший від Гриценка кандидат у президенти від комуністів Петро Симоненко.

За минулий рік лідер Компартії задекларував 236 081 гривень доходу.

Заробітна плата склала 201 230 гривні, не погребував Симоненко і матеріальною допомогою в розмірі 34 850 гривні. Можливо тому, що новоспечена дружина Оксана Ващенко минулого року не заробила ні копійки!

Симоненко володіє квартирою загальною площею 70 квадратних метрів і гаражем на 24 квадрати. Щоправда, у декларації не значиться автомобілів, які він міг би туди поставити.

На утримання майна головний комуніст витратив 7 000 гривень.

Члени родини Симоненка – тобто журналістка Оксана Ващенко – володіє квартирою загальною площею 210 квадратних метри.

А от грошей на рахунках ні в Симоненка, ні в дружини немає.

Поки єдиною "темною конячкою" цих президентських виборів є Олег Рябоконь. Цей чоловік з юридичним минулим першим зареєструвався кандидатом.

До останнього часу він був партнером юридичної фірми "Магістр & Партнери", заснованої також БЮТівцями Євгеном Корнійчуком і Сергієм Власенком.

У вересні поточного року Рябоконь заявив про свій вихід з юридичного бізнесу і намір присвятити себе громадсько-політичної діяльності.

Як виявилось, вітчизняні служителі Феміди заробляють стільки, що можуть з легкістю кинути 2,5 мільйони на участь у виборах.

Так згідно з декларацією, минулого року Рябоконь заробив 5 919 548 гривень.

5,3 мільйони становила зарплата кандидата, ще півмільйона – доходи від підприємницької діяльності. 100 тисяч кандидат заробив на відчуженні цінних паперів, 19,8 тисяч – на процентах, дивідендах, роялті.

Члени родини Рябоконя отримали дохід майже 620 тисяч.

При цьому родина кандидата володіє земельними ділянками захмарних розмірів – на нього записано 11 гектарів землі, на родину – 1,7 гектара.

Рябоконі володіють житловим будинком на 790 квадратних метрів, садовим будинком на 280 метрів і квартирою на 118 метрів.

Крім того, у розпорядженні кандидата і членів його родини кілька автомобілів – Тойота Лендкрузер, Сузукі Гранд Вітара та Лексус. І ще до всього родина має земельні трактори.

А от банкам кандидат у президенти явно не довіряє – на його рахунках лише 221 тисяча гривень. От із такими достатками люди роблять собі політичну кар’єру.

Щоправда, Рябоконю поки невідомо, що багатих українців не люблять – все більше бідненьких, які ледь назбирують кошти на туфлі зі шкіри пітона чи страуса та сукні "Louis Vuitton" .

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді