Свинська афера податкової на фоні свинячого грипу

Понеділок, 9 листопада 2009, 16:01

Державна податкова служба вжила всіх необхідних заходів, щоби підняти рівень захворюваності свинячим грипом серед населення. Так - саме підняти, автор не обмовився.

Заходи полягали в наступному – на початку листопада ДПА закрила безкоштовний шлюз для електронної звітності підприємств, які надсилалися електронною поштою.

А це означало, що кожного місяця підприємці мусили мчати в податкову, штовхатися в коридорах, вистоювати в чергах, щоб здати звіт в паперовому вигляді. Здається, не треба пояснювати, що у великому скупченні народу легко підхопити заразу.

Щоправда, це було зроблено не заради поширення епідемії. Бізнес і тільки бізнес!

В ланцюжок подання електронних звітів "підприємець – податкова" керівництво ДПА вирішило всунути третю ланку – приватного посередника.

А там, де є приватна кишеня, треба платити гроші. Ось і опинилися підприємці перед вибором – або сплачувати посереднику, щоб відправити електронний лист, або одягати маски і мчати в податкову.

Цитуємо лист з податкової, який 2 вересня отримав бухгалтер одного підприємства, що безуспішно намагався прорватися через закритий шлюз: "Подання звіту допускається виключно через Спецоператора звітності. ДПА здійснює перехід на приймання податкової звітності через Оператора електронної звітності. У зв’язку з цим надішліть Ваш звіт на адресу електронної пошти: zvit@e-zvit.com.ua Для доставки звітів через Оператора електронної звітності Вам необхідно зареєструватися в системі оператора".

У листі також була фраза про те, що "послуги Оператора по обміну податковою електронною звітністю безкоштовні".

На перший погляд абсолютно прийнятна альтернатива. Однак варто було бухгалтерам спробувати зареєструватися на вказаному сайті www.zvitoperator.com.ua, як виявилося, що не все безкоштовно.

З'ясувалося, за реєстрацію треба було заплатити.

Тарифікація наступна: юридичні особи, включно з державними установами - 960 гривень, юридичні особи в спрощеній системі оподаткування - 690 гривень, фізичні особи, садочки та школи - 360 гривень.

Зрозуміло, що підприємці були обурені. Адже до цього вони вже платили за необхідне програмне забезпечення, за "ключі". Їх влаштовувала робота з ДПА на пряму через шлюз zvit@sta.gov.ua. І їм було зовсім не зрозуміло, чому тепер вони мусять платити приватному посереднику невідомо за які послуги.

У податковій адміністрації "Українській правді" повідомили, що таке рішення було підписане керівником ДПАУ Сергієм Буряком.

На питання, чи проводився тендер, порекомендували писати запит. Причини появи посередника вказали наступні: "приймальний шлюз податкової переводиться на роботу по формуванню та веденню Загального реєстру податкових накладних".

Але таке пояснення зовсім не доводить необхідність посередницької структури-монополіста.

Треба розуміти, що приватний Спецоператор – це лише посередник. Все одно звіти будуть приймати та опрацьовувати податківці. Отже, користь від посередника мінімальна. Не більша, ніж була від "РосУкрЕнерго" в торгівлі газом між Україною та Росією.

Стирчать вуха батьків Тендерної палати…

"Українська правда" спробувала з’ясувати, кому підприємці мусять перераховувати гроші. Тобто, хто власник підозрілої посередницької структури.

Спочатку офіційна інформація.

Отже, у ТОВ "Оператор електронної реєстрації та звітності" в рівних долях два засновники.

Перший засновник - ТОВ "Ефективні інформаційні системи". Її співзасновники досить відомі люди. Олександр Анатолійович Дешевий (юрист компанії "Софтлайн", яка займається розробкою програмного забезпечення для державних органів), Сергій Юрієвич Лінник (ООО "Інтелект Сервіс", батько "Бест-звіт"), Сергій Іванович Кушнірук (працював в ДП "Українські спеціальні системи", що належить Держслужбі спецзв’язку).

Однак найбільша доля цього підприємства - вдвічі більша ніж всіх інших разом узятих - належить четвертому засновнику - Григорію Олександровичу Новопашину.

Ця особистість легендарна. Новопашин був засновником Українського університету фінансів і права при Тендерній палаті. Саме в ті часи, коли Тендерна палата була найжирнішою годівничкою для представників всіх без виключення представників політичних сил.

Як і інші діти Тендерної палати, цей університет став монополістом в своєму секторі та заробляв грубі гроші, адже без його сертифікату до держзакупівель не допускали.

Отже Новопашин – це перше вухо батьків-засновників Тендерної палати, яке стирчить з приватної структури, що нині співпрацює з ДПАУ.

Друге вухо – це сам директор ТОВ "Оператор електронної реєстрації та звітності" – Петро Краснов. Раніше він працював юристом в Тендерній палаті.

Про другу фірму засновника Спецоператора - ТОВ "Електронний світ України" - відомо куди менше. Принаймні, публічних людей в колі її акціонерів немає. ТОВ "Електронний світ України" відомий лише тим, що останній рік цю фірму активно лобіювало Міністерство соціальної політики та праці.

Міністерство Денисової в наказовому порядку нав’язувало їх послуги державним структурам в сфері подання електронної звітності в органи та фонди, що знаходяться під міністерством.

Отже, це офіційна інформація…

Сам дурак…

Щоб дізнатися неофіційних власників ТОВ "Оператор електронної реєстрації та звітності", "Українська правда" вирішила опитати обізнаних народних депутатів.

Якраз з залу засідань Верховної Ради вийшла Ксенія Ляпіна.

- Я добре обізнана в цій проблемі. Я знаю, те, що ДПА нав’язує підприємцям приватного оператора з прийому електронної звітності. І я категорично проти цього. Це незаконно. Це не відповідає антимонопольним вимогам. Я буду звертатися до президента, щоб це відмінити.

Ляпіна не знає, хто стоїть за цією фірмою.

- У мене є тільки припущення. Якщо наказ підписав голова податкової, значить в цьому зацікавлена політична сила, яку представляє цей голова. В мене немає доказів, але очевидно, що в цій справі стирчать ноги депутатів, в минулому пов’язаних з Тендерною палатою.

Серед депутатів з БЮТ, пов’язаних з тендерною палатою, Ляпіна назвала Антона Яценка.

В цей час на горизонті намалювався один з тих, про якого згадувала Ляпіна. Це Антон Яценко, депутат, якого вже традиційно називають "хрещеним батьком Тендерної палати".

"Українська правда" задала Яценку те саме питання, чи бува не його фірма "Оператор електронної реєстрації та звітності"?

- Ні, не моя, - коротко відповів депутат.

- Але може ви знаєте чия, адже, певно, знайомі з засновником Григорієм Новопашином ще з тих часів, коли були в Тендерній палаті? Можливо, ви знайомі і з нинішнім директором "Оператора" Петром Красновим, який був адвокатом Тендерної палати? - спитала "Українська правда".

- Ні, я нікого з них не знаю. А з Тендерною палатою мене пов’язують лише різні придурки. Я вже втомився пояснювати різним товаришам, що був в Тендерній палаті тільки два місяці. А ось Ляпіни-Богатирьови були там по два роки. Чому мені одягають це на голову! А Ляпіна, вона взагалі дура. Хай комусь іншому мізки полоскає, - емоції Яценка били через край.

Коли депутат трохи заспокоївся, він заявив, що перший раз чує, що в податковій закрили шлюз і змушували підприємців реєструватися у посередника: "Наскільки мені відомо, в податковій весь цей час існує шлюз, який приймає звіти безкоштовно".

Депутат затято переконував в цьому журналіста. Навіть передзвонив ввечері та розповів, що дзвонив в податкову, і йому повідомили, що все це брехня. Мовляв, безкоштовний шлюз не закривали і не збирають закривати.

Але факт закриття шлюзу на той момент таки мав місце. Що ж тоді означають слова депутата? Те, що згодом ДПА буде заперечувати шантаж підприємців і заявить, що всі вони зареєструвалися у посередника добровільно, а хто вказує протилежне - брешуть?

Але повернемося знову до питання, хто справжній власник ТОВ "Оператор електронної звітності".

Бійся данайців, що дари приносять…

Журналістське розслідування цього питання привело журналіста до будинку на вулиці Січових стрільців (Артема), 50. Ця адреса була зазначена на сайті www.zvitoperator.com.ua.

Це виявилася приваблива новобудова. Один під’їзд цього будинку ще незаселений. На дверях іншого висіла табличка "Приміщення народного депутата", а знизу роз’яснення, що закон забороняє представникам силових структур проводити арешти, обшук, виїмку документів в таких приміщеннях.

Як звати цього народного депутата, на попереджувальній табличці вказано не було. Але грубі пачки газети "ВВ", складовані біля охорони, наводили на певні роздуми, що, очевидно, депутат, під крилом якого розташувалася БЮТівська газета, сам входить до цієї ж фракції.

Артема, 50. Вхід охороняє табличка "Приміщення народного депутата"

Як пізніше з’ясувалося, тут знаходиться редакція газети "ВВ" та телекомпанії INTV, що управляються оточенням Тимошенко.

За дверима, що позначали територію народного депутата, прописався й герой нашої статті - ТОВ "Оператор податкової реєстрації та звітності". В цьому журналіста запевнили охоронці. Також це підтвердила жіночка по внутрішньому телефону "100", який дала охорона. Підприємство таке у них є, але директора Петра Краснова на місці не було.

Нам також вдалося дізнатися, що за цими самими дверима знаходиться фірма "Бебі медікал сервіс", співзасновники якої – Наталя Кожемякіна та Дарина Корж.

Перша - це дружина депутата від БЮТ Кожемякіна, друга - його донька і заразом невістка іншого народного депутата Тимошенко Віталія Коржа, який, до речі спеціалізується на ІТ-технологіях.

До цього треба додати, що газета "ВВ" також має пряме відношення до родини Кожемякіна. Його дружина - президент холдінгу, куди входить видання.

Що це означає? Невже ТОВ "Оператор електронної реєстрації та звітності" перебуває під крилом народного депутата Андрія Кожемякіна?

Така версія, як бачимо, має повне право на існування. Сам Андрій Кожемякін відмовився розмовляти з "Українською правдою" на цю тему.

На питання журналіста, чиє службове приміщення знаходиться за адресою Артема, 50 Кожемякін заявив, що "не може цього знати".

На прохання передзвонити і спитати у дружини або дочки, Кожемякін роздратовано сказав, що не буде цього робити. І зник за дверима сесійної зали.

Існує і інша версія. Джерело повідомило "Українській правді", що Артема, 50 - це службове приміщення народного депутата БЮТ Антона Яценка, а фірми родини Кожемякіна там опинилися після того, як Яценко подарував соратнику частину своїх пенатів.

У свою чергу Яценку це приміщення дісталося від Вадима Копилова, екс-першого заступника міністра фінансів Миколи Азарова в уряді Януковича, який також очолював міжвідомчу комісію з питань держзакупівель.

За інформацією "Української правди" з управління архітектури Києва, власником всього будинку на Артема, 50-52 є фірма дружини Копилова ТОВ "Будівельний Союз".

Сам Яценко повідомив "Українській правді", що в нього немає службового приміщення на Артема, 50. "Мій кабінет в комітетах", - заявив Яценко.

Розмова журналіста з цим депутатом закінчилась традиційно - Антон Яценко назвав тему розслідування "Української правди" "дріб’язковою та замовною", обіцяв позбавити журналіста акредитації в Раді, подати в суд, виступити з заявою в УНІАН.

До речі, по великому рахунку не так вже й важливо, під крилом якого депутата з БЮТ знайшла собі притулок ТОВ "Оператор електронної реєстрації та звітності". Неважливо, чи це Яценко, чи Кожемякін, чи хтось інший. Адже в даному випадку, як в арифметичному правилі, від переміни місць додатків сума не міняється.

Байдуже, як звати цього депутата БЮТ, очевидно інше - ми маємо справу з славнозвісним адмінресурсом. Явищем звичайним для нашої країни, згідно з яким та політична сила, щоперебуває при владі, поповнює свій виборчий фонд за допомогою державних структур - в тому числі і податкової адміністрації.

Хрестоматійний приклад – благодійний фонд "Професіонал", створений при ДПА, якою керував Микола Азаров в часи президента Кучми.

Тоді "Професіонал" поповнювався за рахунок конфіскату, нинішній "професіонал" - ТОВ "Оператор електронної реєстрації та звітності" - використовує електронну звітність.

До речі, нинішня операція Спецоператора принесла вже немалі гроші - мова йде про сотні мільйонів. Але могло бути і більше. Адже раніше планувалося, що всі суб’єкти господарювання в обов’язковому порядку будуть переводитися на електронну звітність. От на такій операції можна було б скосити кілька мільярдів.

P.S. Коли матеріал вже був готовий до друку, у відповідь на указ президента ДПА скасувала свій лист, який оголошував про обов’язкову подачу податкових документів виключно через спеціальних операторів.

"Приймальний шлюз ДПА України працює у звичайному режимі. Тобто платники податків надсилають звітність на поштову адресу zvit@sta.gov.ua АБО через операторів електронної звітності!, йдеться у роз’ясненні податкової.

При цьому гроші нікому не повернули, а податкова продовжує "піарити" Спецоператора – вже не як об'язаловку, а як альтернативу. Як свідчать наші кореспонденти, на місцях продовжують тиснути на підприємців, аби ті укладали договори із приватним Спецоператором.

Автор Тетяна Чорновіл

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді