Треба нагадати

Вівторок, 1 грудня 2009, 14:46

Останнім часом суспільству багатьма політиками та експертами нав'язується думка, що президент України Віктор Ющенко був обраний у 2004 році на підставі рішення Верховного Суду, що ніяких фальсифікацій не було, оскільки не було жодної справи про порушення виборчих прав громадян та таке інше.

Не будемо зараз наводити слова очевидців, членів виборчих комісій, спостерігачів про факти численних порушень законодавства.

Давайте звернемося до фактів, які треба нагадати.

1. Верховний Суд України у своєму Рішенні та Окремій ухвалі встановив: "Судом встановлено, що під час повторного голосування з виборів Президента України мали місце численні порушення основних принципів та засад виборчого процесу, визначених статтями 38, 69, 71 Конституції України, статтями 2, 3, 6, 9, 11 Закону України "Про вибори Президента України", внаслідок чого неможливо достовірно встановити результати волевиявлення виборців в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі (виділено автором).

Встановлено, що під час повторного голосування мали місце масові порушення виборчих прав всіх суб'єктів виборчого процесу шляхом неконтрольованого використання відкріпних посвідчень, примушення працівників підприємств, установ та організацій, в тому числі і державних службовців, до голосування через відкріпні посвідчення; організованими переміщеннями великих груп виборців для проведення голосування з одних регіонів у інші, задіянні у цих переміщеннях та у використанні відкріпних посвідчень органів виконавчої влади (виділено автором)".

Верховний Суд також скасував постанову Центральної виборчої комісії від 24 листопада №1264 "Про результати виборів президента України 21 листопада 2004 року та обрання Президента України" та зобов'язав ЦВК прийняти рішення про проведення повторного голосування з виборів президента 26 грудня.

До речі, тодішній міністр юстиції Олександр Лавринович, який входив тоді до складу уряду Януковича, так прокоментував це рішення Суду: "Рішення Верховного Суду України про скасування результатів повторного голосування на виборах президента повернуло ситуацію в країні "в річище Закону".

"З правової точки зору ситуація в Україні повернулася на середину кампанії, коли перший тур виборів вже пройдено, його результати не викликають сумнівів, і має бути проведений другий тур", – сказав він у суботу журналістам, повідомляє прес-служба Мін'юсту.

Лавринович відзначив, що рішення Верховного Суду повністю відповідає нормам чинного законодавства. "Суд жодним чином не вийшов за межі закону. І може викликати лише повагу точність суддів у дослідженні матеріалів та ухваленні резолютивної частини", – сказав міністр.

Лавринович наголосив, що рішення Верховного Суду є обов'язковим для виконання та "має з повагою бути сприйняте кожним громадянином України".

Фото "України молодої"

Тобто, Верховний Суд не призначав Віктора Ющенка на посаду президента. Він лише скасував результати повторного голосування з виборів президента 21 листопада 2004 року та зобов'язав ЦВК прийняти рішення про проведення повторного голосування з виборів президента України 26 грудня 2004 року.

2. Під час повторного голосування з виборів президента 26 грудня 2004 року кандидати на пост президента отримали наступні результати:
Віктор Ющенко – 51,99%, 15 мільйонів 115 тисяч 712 громадян;
Віктор Янукович – 44,2%, 12 мільйонів 848 тисяч 528 громадян.

Переможцем виборів був визнаний Віктор Ющенко, якого на виборах підтримали більше половини громадян України, які взяли участь у виборах.

3. Після президентських виборів були порушені чисельні кримінальні справи за порушення виборчих прав громадян, які були доведені до судового розгляду, що підтверджується даними офіційної статистики, яка є на сайті Верховного Суду України.

Нажаль, там не вказано, які вироки були винесені. Якщо у когось є інша статистика, давайте її оприлюднимо, тим більше, якщо є дані про кількість судових вироків та види покарань, кількість громадян, які були засуджені тощо.

Так, відповідно до "Аналізу роботи судів загальної юрисдикції у I півріччі 2005 року (за даними судової статистики): "У зв'язку з проведенням виборів президента України було виявлено у І півріччі 2005 року 1,4 тисяч злочинів проти виборчих прав громадян."

Відповідно до "Аналізу стану здійснення судочинства судами загальної юрисдикції в 2005 року (за даними судової статистики): "У зв'язку з порушеннями, вчиненими в кінці 2004 року під час виборів президента України, було зареєстровано у минулому році 1887 злочинів проти виборчих прав громадян".

"По першій інстанції названа Судова палата (у цивільних справах) розглянула 1,4 тисяч цивільних справ, із яких 98,9 % становили справи за скаргами та заявами, пов'язаними з виборами, що надійшли до суду після виборів президента України".

Нажаль, з наведених документів незрозуміло, чи необхідно статистику про злочини плюсувати, чи вони йдуть зростаючим порядком. Однак, наголосимо, що до 2005 року в Україні була засуджена лише одна (!) особа за порушення виборчих прав громадян.


І насамкінець. Не можна не погодитися з Олексієм Гаранем: не були покарані організатори фальсифікацій. А це саме головне.

 

Ігор Жданов, Аналітичний центр "Відкрита політика"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді