200 тисяч на перельоти: вояжі спустошують бюджет Ющенків

Вівторок, 8 грудня 2009, 21:06
Останні президентські дні Віктора Ющенка серйозно б'ють по кишені його дружини Катерини. Їй довелося оплатити перельоти свого чоловіка-кандидата у приватних справах в різні куточки України.

Так, лише дві поїздки "приватно-виборчого" характеру, здійснені президентом за останні півтора місяці, з'їли більше третини річних доходів Катерини Ющенко - близько 200 тисяч гривень.

Якщо сімейний бюджет зменшуватиметься такими темпами й надалі, наприкінці виборів президент ризикує залишитися з порожньою касою.

26 жовтня, за три дні до реєстрації кандидатом у президенти, Віктор Ющенко здійснив дуже важливий візит - він відправився у рідну Хоружівку за підтримкою перед походом на вибори.

Того дня благословення односельчан стало темою окремого повідомлення прес-служби президента - "Громада Хоружівки просить Ющенка подовше залишатися лідером нації".

Вояж до Хоружівки Банкова традиційно подавала під соусом "робочої поїздки". Прес-служба повідомила, що у ній президента супроводжували "представники інтелігенції, у тому числі Євген Сверстюк та Дмитро Павличко".

Хоча будь-кому зрозуміло, що така "робота" Ющенка у Хоружівці більше нагадує передвиборчу агітацію чи щонайменше приватні розваги.

Пам'ятаючи про звичку українських політиків витрачати бюджетну казну для власних примх, "Українська правда" надіслала запит до секретаріату президента з проханням роз'яснити, за чий кошт було здійснено переліт Ющенка до Хоружівки.

Відповідь не забарилася - президент літав до Хоружівки вертольотом Державного авіапідприємства "Україна" за кошти... своєї дружини.

 Катерина Ющенко внесла за гелікоптерну подорож свого чоловіка 30 тисяч гривень

Як свідчить рахунок-фактура, надана секретаріатом президента, за підготовку і здійснення рейсу Київ-Козин-Хоружівка-Козин-Бориспіль дружина Ющенка сплатила 30 тисяч 99 гривень 47 копійок.

Цікавою є траєкторія перельотів Ющенка. Зокрема, кидається в очі пункт "Козин".

Очевидно, гелікоптер вилетів з Борисполя та здійснив посадку в цьому райському куточку Київщини, щоб президенту не довелося добиратися до аеропорту зі своєї дачі у Нових Безрадичах на машині.

Але справжній подив у платіжках викликає зовсім інше - хронологія подій.

Ющенко літав до Хоружівки 26 жовтня, запит "Української правди" було зареєстровано в секретаріаті президента 24 листопада, і саме наступного дня, 25 листопада авіакомпанія "Україна" вирішила раптом виставити рахунок за свої послуги Катерині Ющенко. Тобто через місяць після здійснення самого перельоту до Хоружівки!

Самі гроші були заплачені 3 грудня, і в той же день секретаріат президента дав відповідь на запит "Української правди". Виглядає це щонайменше дивно. Виходить, Катерина Ющенко цілий місяць чекала і не платила за поїздку свого чоловіка, аж поки цим не зацікавилися журналісти.

Схоже, зацікавленість "Української правди" змусила родину президента викласти кошти за ще одну подорож в особистих справах. 23 листопада Ющенко побував у Тернополі. Щоправда, тоді літак так і не дістався до міста студентської слави президента через туман, і Ющенку довелося добиратися туди зі Львова автомобілем.

Поїздка носила явно приватний характер - Ющенко поїхав на похорон однокурсника. Тож логічним було запитання, за чиї кошти здійснювався переліт цього разу.

Рейс "Київ-Тернопіль-Київ" знову обслуговувало авіапідприємство "Україна", а оплатила його... знову Катерина Ющенко.

Катерина Ющенко заплатила за політ свого чоловіка до Тернополя

Поїздка на похорон друга Ющенка літаком Ту-134 обійшлася значно дорожче, ніж політ на гелікоптері до Хоружівки - у 166 тисяч 971 гривню.

Звертає на себе увагу і те, що обидва рахунка-фактури, хоч і стосуються перельотів з інтервалом у місяць, датовані одним днем і мають послідовні номери №33 та №34. Тобто виписували їх чомусь одночасно, хоча авіатранспорт фрахтувався з різницею в чотири тижні.

При чому нелогічно, що рахунок-фактура за переліт, здійснений раніше, до Хоружівки, має №34. А за переліт, здійснений пізніше, до Тернополя, має №33.

Це підтверджує підозри, що вертольотний рейс до рідного села Ющенко вирішив оплатити не як саме собою зрозуміле, а тільки за наслідком журналістського запиту.

Щоправда, речник президента Ірина Ваннікова заявила, що рішення Ющенка власним коштом покрити витрати на подорож до Хоружівки "ніяк не повязано" зі звернення "Української правди".

Склавши суми, витрачені на два приватні перельоти Ющенка, виходить близько 200 тисяч гривень. Це приблизно третина офіційно задекларованих дружиною президента доходів - у 2008 році вона заробила 549 тисяч гривень.

 Квитанції, що підтверджують оплату

Якщо так піде далі, і в останні місяці перед виборами Ющенко вирішить ще кудись злітати в приватних справах, то родині доведеться приступити до "стратегічних запасів" - мільйонів, що лежать на банківських рахунках у подружжя.

Але, в будь-якому разі, це краще, ніж історія з Юрієм Луценком, який разом з друзями літав до Криму бортом Міністерства внутрішніх справ - а потім намагався все представити як випробувальні польоти авіації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді