Продуктові Санта-Клауси

Середа, 13 січня 2010, 13:14

Святковий настрій в штабах Януковича та Тимошенко був настільки піднесеним, що вони вирішили ощасливити подарунками тисячі простих українців. Не забуваючи при цьому нагадувати від кого гостинці.

Якими б намірами це не пояснювалось, згідно закону, така щедрість вважається підкупом виборців.

Протягом всього грудня Києвом ширилися чутки, що регіонали ходять по квартирах і пропонують записувати дітей і дорослих на отримання новорічних подарунків від Януковича. І тільки під Новий Рік чутки підтвердилися. В різних районах міста почалися концерти, на яких літніх киян штабісти Януковича вітали зі святами.

В Оболонському районі для цього орендували актову залу та кілька кімнат під склад солодощів в педагогічному університеті ім. Грінченка. Співробітники університету розповідають, що концерти почалися 17-го грудня і тривали до 10-го січня - двічі на день.

Перед цим регіонали дістали в ЖЕКах Оболонського району списки адрес пенсіонерів і рознесли поквартирно агітацію від Януковича та іменні запрошення на концерти. Методист університету Ганна Ткаченко бачила, як машинами звозили солодкі подарунки марки "Конті" для роздачі запрошеним.

Вона розповіла, як на кожен концерт приходила група літніх оболонців - близько сотні осіб. Коротке привітання від представників Януковича, година концерту, обмін запрошень на подарунки на виході - і заходить наступна група.

Біля брами університету, в агітаційному наметі відвідувачам наостанок роздавали поліграфію від кандидата - для "закріплення". 

За три тижні роботи святкового конвеєру регіонали "охопили увагою" близько 4-х тисяч пенсіонерів. І це тільки в Оболонському районі Києва.

Підтверджено інформацію про таку ж роздачу гостинців в Дніпровському районі столиці. Наразі спостерігачами громадянської мережі "Опора" перевіряються факти аналогічних святкувань в Голосіївському та Солом'янському районах.

Безперечно, отримати пакунок з цукерками та подивитись концерт - не такий вже й великий зиск для виборця. Але це все ж таки підкуп.

Принаймні, чим відрізняється святковий набір солодощів від упаковки гречки, яку свого часу роздавали активісти Черновецького, і яка одноголосно визнана підкупом? Адже в обох випадках це є "наданням безоплатно товарів або послуг, що супроводжується закликами голосувати або не голосувати за кандидата, або згадуванням його імені", як про це йдеться в законі "Про вибори Президента".

Тим не менше, представники штабів кандидатів цю норму воліли б ігнорувати. І дуже дратуються, коли їм вказують на порушення виборчого законодавства.

керівник столичного штабу Януковича Віктор Сівець образився на автора статті через питання про роздачу цукерок регіоналами:

- Як ви можете прокоментувати безкоштовні концерти та роздачу святкових наборів киянам вашими активістами?

- Слухайте, концерт справді проводився під патронатом Віктора Федоровича Януковича. Він офіційно зареєстрований, проплачено всі зали, все офіційно. Люди подивилися прекрасний концерт! І є народні депутати, які хочуть привітати людей з Новим Роком та Різдвом. І вони дарують за свої кошти куплені солодкі подарунки. Це що - підкуп виборців, вибачте?

- Закон каже, що це підкуп.

- Слухайте, якщо ви тільки напишете не так, як я вам сказав... А ви краще напишіть про те, що ми зробили для наших пенсіонерів свято, і не треба в своїй статті все перекручувати і описувати в чорному світлі!

Благим намірам регіоналів можна було б повірити, якби вони були послідовними. А то свої дії вони виправдовують бажанням піклуватися про людей, а аналогічні вчинки конкурентів засуджують на весь голос.

6-го січня голова Одеської облради - регіонал Микола Скорик лютував на прес-конференції:

"Речі які сталися напередодні свят, викликають обурення! Депутат від БЮТ Дубовий роздавав передноворічні подарунки під розпис з паспортними даними в Ізмаїльському районі та інших районах півдня Одещини. Ми вже звернулися до прокуратури з вимогою притягти винних до відповідальності!" - сказав Скорик.

Дарма, що однопартійці Скорика в Києві робили те ж саме, що й тимошенківці на Одещині.

Як саме активісти БЮТу вітали зі святами пенсіонерів селища Суворове Ізмаїльського району Одеської області можна подивитись у цьому ролику. Скандальне відео стало відомим завдяки допису Тетяни Монтян в своєму блозі на УП.

Співробітники селищної ради, активісти штабу Тимошенко та працівники фонду депутата Дубового мали роздати тисячі продуктових пакунків, звалених купою на сцені місцевого будинку культури, та складених у припаркованих неподалік вантажівках.

 
 
 
 
 
В пакеті щасливий виборець міг знайти кіло рису, кіло макарон, пляшку олії, банку згущенки. Зі сцени людям натякнули, поки Дубовий в блоці Тимошенко - продуктова річка не обміліє.

Скільки точно було наборів, не може сказати навіть сам народний депутат Дубовий:

- Не знаю. Але набагато більше ніж торік. Ми ж робимо подібні акції вже кілька років поспіль.

- А навіщо ви роздаєте людям ці продуктові набори?

- Ну, це не продуктові набори. Ми називаємо їх - різдвяні подарунки. Просто бабусям та дідусям роздавати цукерки - безглуздо. Тому нам хотілось зробити щось таке, щоб вони... ну могли вжити в їжу.

- А навіщо тоді було згадувати на сцені про кандидата Тимошенко?

- Я не знаю, хто там згадував. Це якась провокація. Моя справа була - передати подаруночки в район, а як вони їх там роздавали - ми ще будемо розбиратися. Ще раз кажу - я здивований тим, що виник такий галас, адже ми кілька років проводимо такі акції - і ніхто й слова не сказав. А цього року воно випадково збіглося з виборами, тому комусь потрібно було це використати проти нас.

- І символіка вашого фонду випадково нагадує символіку Тимошенко?

- Так. У нас і в минулі роки була схожа символіка на пакетах - серця з написом: "Від серця до серця". Це не має відношення ні до якого кандидата.

А от в сусідньому містечку Рені місцеві тимошенківці зовсім нічого не соромилися. За даними громадянської мережі "Опора", там зафіксовані численні повідомлення про те, що активісти БЮТу розносили по квартирах рис та цукор і агітували голосувати за прем'єрку на виборах.

"Тисячу пайков на сім тисяч пенсіонерів"

Штабісти Тимошенко регулярно критикують київського мера за його способи боротьби за владу. При цьому, бютівці зовсім не проти й собі застосовувати методи Черновецького.

Принаймні, роздача продуктових наборів тимошенківцями стає практикою не лише на Одещині, а й по всій країні.

За повідомленнями членів місцевої окружної комісії, в селищі Калинівка Васильківського району Київської області, активісти БЮТу також підгодовували електорат.

Силами калинівських комунальників там по списках роздавалися святкові пакунки представникам соціально незахищених верств населення: пенсіонерам, інвалідам, ветеранам.

Члени окружної виборчої комісії №95 прибули на місце події саме коли аукціон небувалої щедрості був у розпалі.

На запитання членів ОВК що відбувається, Співробітники ЖЕКу відповіли, що за вказівкою селищного голови Тетяни Цимбалюк та заступника голови Васильківської райадміністрації Володимира Черпака розвантажили машину з продуктами від БЮТу, а тепер розкладають продукти по пакетах, щоб видавати їх жителям селища.

В пакети вкладали гречку, олію, макарони, цукор та примірник газети "Правозахист", в якій детально описувалося де і як можна отримати Державний Акт про право власності на землю.

Підходять мешканці, їхні прізвища звіряються зі списком. Під час видачі, працівники ЖЕКу називають продуктові набори "пайками" та переймаються тим, як розділити "тисячу пайков на сім тисяч пенсіонерів". Старенькі в очікуванні сором'язливо перемовляються - раптом сьогодні пощастить стати одним із семи?

Окружна виборча комісія №95 вже ухвалила рішення передати матеріали по цьому факту до прокуратури для встановлення факту підкупу виборців. Навіть якщо так станеться, прокуратура передасть справу до Васильківського районного суду, який нещодавно вже виправдав штаб Тимошенко по іншій справі про підкуп.

Згаданий заступник голови Васильківської райадміністрації Володимир Черпак, який до речі, очолює районний осередок БЮТу, від роздачі наборів відхрестився. Мовляв, нічого не робив, нікому вказівок не давав.

Голова Калинівської селищної ради Тетяна Цимбалюк також стверджує, що до цього не причетна, а організацію роздавання пакунків приписує місцевому підприємцю Олександру Коломійцю:

- Він давно це робить - завозить ці подарунки і роздає їх.

- А навіщо йому це потрібно? Може він місцевий депутат від БЮТ?

- Ні, що ви! Він просто підприємець. Ми йому багато разів надавали можливість асфальтувати дороги, тому він вдячний нам і турбується про те, щоб ми його ще наймали. Тому в нього така підприємницька зацікавленість, а не партійна.

Після такого несподіваного зізнання, у Тетяни Цимбалюк вибір невеликий - або давати пояснення з приводу підкупу виборців або з приводу підкупу посадових осіб вдячними підприємцями. Звісно, якщо це також буде цікаво районним прокуратурі та суду.

"И много, много радости..."

Але найбільш цинічними видаються спроби штабів використовувати дитячі свята та заходи для піару своїх кандидатів.

Наприклад, як це було в Києві на Всеукраїнському турнірі з дзюдо, який пройшов за підтримки Януковича 19-го грудня.
Або в Чернівцях, де місцевий бютівець Володимир Кедь подарував дитячому садочку музичний центр. Не забувши при цьому обліпити коробку апаратури наліпками Тимошенко та змусивши позувати малечу з прапорцями БЮТу.

Невже хоча б заради дітей не можна творити добро щиро, не сподіваючись на якийсь прибуток? Мабуть ні, бо своїх дітей політики, напевно, відгородили від пропаганди та агітації конкурентів.

Дмитро Гнап для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді