Ігор Діденко став клієнтом СБУ

Вівторок, 15 червня 2010, 07:57

Головним фігурантом справи про завдання збитків Україні за результатами розгляду позову РосУкрЕнерго в Стокгольмському арбітражі став Ігор Діденко.

За інформацією "Української правди", в Діденка взята підписка про невиїзд. Перед цим він був допитаний у СБУ.

У часи уряду Тимошенко Діденко обіймав посаду першого заступника глави НАК "Нафтогаз України".

Минулого тижня глава СБУ Валерій Хорошковський повідомив про відкриття справи за фактом нанесення збитків державі Україна у зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражу.

"Нанесений збиток полягає у тому, що Україна має повернути РосУкрЕнерго додаткові обсяги газу у вигляді штрафних санкцій", - сказав Хорошковський.

Об'єктом уваги слідчих став саме Діденко можливо тому, що формальний керівник "Нафтогазу" Олег Дубина більшу частину 2009 року провів на лікарняному.

Крім того, саме підпис Діденка стоїть під Договором уступки між "Нафтогазом" і "Газпромом", який через півтора роки став передумовою тих санкцій, які СБУ кваліфікувала як збитки.

Ідеться про епізод зими 2009 року, коли Україна вилучила 11 мільярдів кубометрів газу у РосУкрЕнерго в рамках угоди Путіна і Тимошенко.

Але РосУкрЕнерго не погодилася тоді з цим рішенням і подала позов до Стокгольмського арбітражу. Зрештою суд зобов'язав "Нафтогаз" повернути швейцарському газотрейдеру цей обсяг газу, а також передати компанії 1,1 мільярд кубометрів як компенсацію.

Але не факт, що Діденко є кінцевою метою слідства.

Договір уступки він уклав згідно з директивами, підписаними прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, на яких також стоїть печатка уряду.

Однак, як повідомлялося ще в січні 2009 року, Кабінет міністрів як колегіальний орган на момент укладення газових договорів не ухвалював жодного рішення щодо директив.

Тобто вони були виписані особисто Тимошенко, хоча закон про Кабінет міністрів не наділяв її такими повноваженнями.

Необхідність взяття підписки про невиїзд у Діденка може пояснюватися тим, що він звертався по й отримав вид на проживання в Іспанії.

Про це повідомив сам Діденко у Стокгольмському арбітражі на початку 2010 року під час слухань за позовом РосУкрЕнерго.

Так, коли адвокати газового трейдера нагадали Діденку про часи перебування під арештом у Німеччині, він сказав, що повністю виправданий тамтешньою Фемідою. І на доказ своїх слів Діденко навів приклад, що його документи про незаконне ув'язання в Німеччині уважно вивчалися при отриманні виду на проживання в Іспанії.

За інформацією джерел, Діденко значну частину життя проводить на іспанському курорті S'Agaro, що поблизу Барселони в зоні Коста-Брава.

Завзяття Хорошковського в розслідуванні цієї справи може також пояснюватися його близькістю з Дмитром Фірташем. Щоправда, сам глава СБУ заявляє, що ніколи не займався газовим бізнесом.

Однак Хорошковський і Фірташ точно пов'язані в сфері медіа. У 2006 нинішній глава СБУ придбав у газового олігарха канали К1, К2 і "Мегаспорт". Водночас Дмитро Фірташ має опціон на придбання 50% акцій каналу "Інтер", який діє до 31 червня 2011 року.

Також не зрозуміла позиція "Нафтогазу" в Стокгольмському арбітражному процесі з РосУкрЕнерго. Сьогоднішній керівник компанії Євген Бакулін є стовідсотковою людиною міністра палива та енергетики Юрія Бойка, який перебуває в тісних стосунках з Дмитром Фірташем і навіть мав довіреність на управління його майном в межах шлюборозлучного процесу.

Тобто очевидно, що Бойко, як і Хорошковський, у історії зі стокгольмським позовом РосУкрЕнерго міг мати конфлікт інтересів.

"Українська правда" намагалася взяти коментар у самого Діденка про порушену кримінальну справу, однак його мобільний був переадресований на помічницю. Сам Діденко на пропозицію прокоментувати ситуацію, надіслану йому смсом, також не відгукнувся.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді