Дифірамби Януковичу на його 100 днів

Середа, 2 червня 2010, 08:59
Президент Віктор Янукович збирається відзначати свої 100 днів при владі.

З нагоди першого ювілею Янукович збирається виступити з посланням до народу в палаці "Україна".

Також до 100 днів Янукович обіцяє оприлюднити "програму реформ", написану іноземними радниками Ріната Ахметова з консалтингової фірми McKinsey & Company. На додачу до решти заходів має відбутися перша всеукраїнська прес-конференція Януковича.

За законами адмінресурсу, все це буде протрансльоване державним телебаченням.

Підготовка до 100 днів Януковича кипить по всій країні. У розпорядженні "Української правди" опинився документ, який демонструє відповідальність, з якою підійшла до почесного завдання місцева влада.

Свято обіцяє бути грандіозним, але з неповторним ароматом "совка". До редакції потрапило доручення підлеглим від керівника одного з районів Сумської області з вимогою негайно надати інформацію про здобутки нової влади.

"Незабаром виповниться 100 днів з початку діяльності на посту президента України Віктора Януковича. На виконання програми президента "Україна для людей" Білопільська райдержадміністрація звітуватиме перед громадськістю про зроблене протягом цих днів...", - сказано у документі.

Здобутки мають бути розписані по галузях за чітким планом: "За 100 днів діяльності президента України Януковича у забезпеченні законності правопорядку (в інвестиційній діяльності, у промисловості району тощо) зроблено наступне... (одна сторінка)".

 
 
Такі "директиви" з уславлення Януковича видає місцева влада

Як розповів "Українській правді" один з працівників райдержадміністрації, таку "рознарядку" підлеглим роздавав голова Білопільської райдержадміністрації Василь Кубрак на апаратній нараді 25 травня. Звіти вимагалося надати вже наступного дня - 26 травня.

"Всі у поті чола працювали. Вимагалося, щоб у цій інформації було відображено, що зроблено саме за період правління Януковича. Але не звертається жодної уваги на те, що ці заходи були заплановані ще у 2009 році, або на початку 2010 року", - сказав співрозмовник.

Працівник адміністрації зазначив, що керівник району вимагав, щоб в інформація була причесана: всі програми фінансуються повністю, всі заходи організовуються на належному рівні, держбюджет забезпечує потреби району на 100%.

"Хоча фактично він нічого не забезпечує. У нас дотаційний район майже на 90%. І цього року з запланованих 100% дотацій ми отримуємо лише 60-70%. Тобто ми фактично покриваємо видатки за рахунок власних надходжень, чого ми робити взагалі не повинні. Програми ми також фінансуємо за свої кошти - за гроші, які надходять від оренди землі. Хоча ці програми повинні фінансуватися з держбюджету", - скаржиться чиновник.

Голова Білопільської райдержадміністрації Василь Кубрак у коментарі "Українській правді" підтвердив існування "рознорядки".

"Ініціатором був я, вищі органи влади від нас нічого не вимагали. Це була інформація для нашої громади про те, що ми зробили протягом 100 днів президента Януковича, які виповнюються 4 червня", - сказав він.

Кубрак сказав, що звіт його підлеглих про здобутки нової влади буде опублікована у районній газеті.

Голова райдержадміністрації заперечив, що вони недофінансовані. "У нас забезпечені всі установи, організації та галузі належним фінансуванням до кінця року. Немає ніяких проблем", - відрапортував він.

Святкуванням 100 днів Януковича охопило всю вертикаль влади з Києва аж до самої глибинки. Ця історія - гарна ілюстрація пропагандистських звичок нової команди. Ще трохи, і подібні заходи можна буде сміливо транслювати на телеканалі "Ностальгія".

Але вони не збираються зупинятися на досягнутому. Новим кроком у "брежнєвизації" нової української влади має стати "урок Януковича", що планують провести у школах Криму.

Його заплановано на День знань, 1 вересня. Дітям двадцять першого століття мають розповісти про програму президента "Україна для людей" та її втілення в конкретному регіоні.

Чи можливе щось подібне в цивілізованому світі? Уявити, щоб у США святкували 100 днів з моменту інавгурації президента Обами так само складно, як і уроки в німецьких школах на тему "програма канцлера Меркель".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді