За стріляниною в центрі Києва стоїть Британський Гондурас

Середа, 2 лютого 2011, 18:53

У середу відбулася атака на київську штаб-квартиру одного з найбагатших українських олігархів Сергія Тарути.

Зранку під будинком по вулиці Ярославів Вал, 3, відбулася перестрілка охорони з невідомими особами, які намагалися захопити приміщення.

Подібні дії в маєтку, де сидить людина рівня Тарути, в інші часи виглядали би фантастикою. Але на минулих президентських виборах Тарута підтримував Юлію Тимошенко, тож у представників влади не було приводу для сентиментів.

Атакували офіс у інтересах фірми Іnmedco Limited. Ця британська компанія стверджує, що має укладений договір суборенди флігеля по вулиці Ярославів Вал, 3 площею 485 квадратних метрів, але не може його використовувати, оскільки офіційно будинок займало ТОВ "Інтернаціональний туристський сервіс".

Підставою для штурму стало рішення Господарського суду Києва від 10 листопада 2010 року, яке доступне на сайті Єдиного реєстру судових рішень.

Компанія Inmedco Limited у своєму позові стверджувала, що має договір суборенди цього приміщення ще від 14 липня 2000 року, а фірма "Інтернаціональний туристський сервіс" "безпідставно перебуває у приміщенні та перешкоджає входу до нього позивача".

Офіційна версія цих подій викладена в повідомленні київської міліції. Там сказано, що Державний виконавець Шевченківського райуправління юстиції в присутності двох дільничних міліціонерів оголосив охоронцям приміщення за адресою вул. Ярославів Вал, 3 про необхідність залишення цього приміщення.

"Після оголошення наказу охоронці зачинилися в будівлі. Тоді судовий виконавець, разом з представниками компанії, яка повинна була вселитися на звільнене місце, перелізли через паркан і попрямували до вхідних дверей. Цього моменту з приміщення вибігли охоронці, і один з них тричі вистрілив з пістолета для стрільби гумовими кулями. Одна гумова куля потрапила одному з візитерів в ліву стопу. За вказаною адресою негайно виїхала група швидкого реагування, працівниками якої було затримано двох охоронців. В одного з затриманих вилучено зареєстрований пістолет для стрільби гумовими кулями. З місця події вилучено три стріляні гільзи від нього та одну гумову кулю". 

 Офіс Тарути атакують. Фото з сайту lb.ua
 
 
Бурхливі 1990-ті повертаються? 

Також журналіст Kyiv Post повідомив на місці події, що особи, які захопили будинок, вилили відро води на журналістів і фотокореспондента, що перебували біля паркану, а представники міліції на це не відреагували.

Вказаний будинок, в якому формально знаходиться ТОВ "Інтернаціональний туристський сервіс", є київською резиденцією засновника "Індустріального союзу Донбасу" Сергія Тарути. Там же, у двоповерховому кабінеті, розташована частина його колекції предметів старовини, у чому журналіст "Української правди" міг пересвідчитися на власні очі, коли у 2006 році Тарута приймав його там на правах господаря під час інтерв'ю.

Кабінет Тарути в атакованій резиденції 

"Українська правда" спробувала знайти сліди компанії Іnmedco Limited, в інтересах якої було здійснено штурм офісу Тарути.

Як сказано в рішенні суду, Іnmedco Limited офіційно є британським підприємством. Однак, як випливає з реєстраційних документів, це лише фасадна британська компанія з офшорними засновниками.

Згідно з випискою британського реєстратора, директором Іnmedco Limited значиться пан на прізвище Maurice Walters. Він також є менеджером у SGPB - Société Générale Private Banking, тобто підрозділі групи Société Générale, яка займається управлінням коштів анонімних клієнтів.

Засновників у фірми Іnmedco Limited двоє - Lamdota Limited і Zetland International Trust Company.

 

Про першу фірму взагалі не вдалося знайти згадок у відкритих джерелах. А Zetland International Trust Company є фірмою, заснованою в Белізі - країні Латинської Америки, яка раніше називалася Британський Гондурас.

 

Представником британської компанії Іnmedco Limited є український юрист Ігор Дармограй, який виступав від її імені в Господарському суді Києва.

"Українська правда" звернула увагу на одну цікаву деталь - кілька років тому Дармограй представляв інтереси "Промінвестбанку" в Лондоні в судовому процесі з однією панамською компанією.

А протягом 2008-2009 років змінилися власники як "Промінвестбанку", так і "Індустріального союзу Донбасу". Тепер активами управляє одна і та ж загадкова група російських інвесторів, прокредитованих державним "Внєшекономбанком Росії", Тарута натомість залишився міноритарним акціонером ІСД.

Таким чином, не можна виключати навіть фантастичний варіант, що нинішня атака на Таруту ініційована його загадковими російськими партнерами. Але, можливо, навпаки, прив'язка до адвоката не виведе до замовників останніх подій.

Сам Ігор Дармограй спростував у розмові з "Українською правдою" зв'язок між його минулою роботою на "Промінвестбанк" і представництвом інтересів компанії Іnmedco Limited, яка пред'явила права на офіс Тарути. "Ці події жодним чином не пов'язані, це просто збіг обставин", - сказав Дармограй.

Водночас він сказав, що оприлюднить офіційну інформацію в зв'язку з конфліктом навколо будівлі по Ярославому Валу в четвер, після узгодження з британськими управляючими.

При цьому юрист заявив, що йому невідомий кінцевий засновник компанії Іnmedco Limited.

У свою чергу, прес-служба "Індустріального союзу Донбасу" відмовилася розмовляти на тему інциденту на вулиці Ярославів Вал: "Загальновідомим є той факт, що офіс ІСД знаходиться в Донецьку. Ми більше нічого не коментуємо".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді