Державна дача для Арсенія Яценюка

П'ятниця, 20 травня 2011, 16:39

Не минув перший місяць після вступу в дію закону "Про доступ до публічної інформації", як спалахнув перший скандал.

Адміністрація президента на запит "Української правди" надала список осіб, які користуються державними дачами в резиденції "Конча-Заспа".

Серед інших прізвищ там значилося, що Арсеній Яценюк має будинок №18.

Яценюк, який одним з політичним гасел обрав відмову від пільг, виступив зі спростуванням через прес-службу партії "Фронт змін".

"Після обрання Яценюка головою Верховної Ради, за ним за процедурою була закріплена державна дача. Проте лідер "Фронту Змін" відмовився від користування цим привілеєм, про що офіційно заявив на першій прес-конференції в статусі спікера парламенту, а також поінформував про своє рішення тодішнього керівника ДУС Ігоря Тарасюка", - сказано в повідомленні.

Далі події розвивалися ще цікавіше.

У п'ятницю вдень Яценюк прибув до будинку відпочинку "Конча-Заспа", розповіла його прес-секретар Іванна Коберник.

Яценюк був у супроводі телеоператора. Вони спробували зайти на територію заповідника державних дач, щоб пересвідчитися, що за будинок приписують Яценюку.

Охорона, звісно, відмовилася їх пропустити, оскільки цей комплекс елітного житла, який утримується коштом платників податків, є закритою територією.

"Спочатку охорона не пускала навіть Яценюка, хоча він пред'явив посвідчення народного депутата. Мотивували це тим, що його немає в списках осіб, хто проживає в цьому будинку відпочинку. І директор "Конча-Заспи", і охорона підтвердили, що Яценюк там не проживає і ніколи не проживав", - зазначила Коберник.

Згодом, всередину зміг пройти лише Яценюк. За розповіддю Коберник, йому продемонстрували документ - договір на проживання  будинку відпочинку "Конча Заспа".

"Термін дії цього документа добіг кінця в 2009 році. Договір був підписаний, коли Яценюк був головою Верховної Ради, йому за процедурою належало виділення дачі в "Кончі-Заспі". Але Арсеній Петрович жодно дня не користувався цим будинком, про що публічно заявив ще на першій своїй прес-конференції на посаді спікера. Продемонстрований йому директором "Кончі Заспи" ВІктором Буличенко будинок №18 - це запущена дерев'яна споруда, в якій давно ніхто не живе", - сказала Коберник.

За практикою, чиновникам справді видають старі неприглядні будинки, які після цього зносяться, можновладці укладають інвестиційні угоди та будують на цьому місці шикарні маєтки з метою перевести їх в приватну власність.

Саме таким шляхом, наприклад, пішли Володимир Рибак, Раїса Богатирьова, Юхим Звягільський, Іван Плющ, Микола Оніщук, Ренат Кузьмін та навіть нинішній керівник ДУС Андрій Кравець.

"Українська правда" звернулася до адміністрації президента на підставі закону "Про доступ до публічної інформації" надати документи, відповідно до яких за Яценюком була закріплена державна дача в "Конча-Заспі".

У пакеті, який ми отримали, виявився лист керуючого справами Верховної Ради Володимира Шекери на ім'я керівника Державного управління справами Ігоря Тарасюка з проханням "виділити на території бази відпочинку "Конча-Заспа" для потреб Верховної Ради окремий будинок".

 

Очевидно, що Шекера не діяв з метою підставити шефа - це віддана до нього людина, яка прийшла на посаду в апараті Верховної Ради разом з Яценюком. До цього Шекера при Яценюкові-міністрі закордонних справ очолював адміністративний департамент МЗС.

Той лист був датований 28 жовтня 2008 року. А вже 4 листопада керівник ДУС Ігор Тарасюк пише відповідь. "У Державному управління справами розглянуто Ваше звернення... Повідомляємо, що маємо можливість запропонувати будинок №18 за умови укладення з дирекцією будинку відпочинку договору про користування зазначеним приміщенням".

 

В цей же день, 4 листопада 2008 року, Тарасюк надсилає листа директору будинку відпочинку "Конча-Заспа" пану Буличенку:

"У ДУС розглянуто звернення керуючого справами апарату Верховної Ради стосовно надання окремого будинку для потреб Верховної Ради у будинку відпочинку "Конча-Заспа" Державного управління справами для проживання голови Верховної Ради Яценюка А.П... Повідомляємо, що маємо можливість запропонувати йому будинок №18 за умови укладення з дирекцією будинку відпочинку договору".

 

І справді, 4 листопада 2008 року між будинком відпочинку "Конча-Заспа" і громадянином Яценюком Арсенієм Петровичем було укладено договір про надання йому будинку №18 загальною площею 91,8 квадратних метри.

У договорі також повідомлялося, що будинок відпочинку крім самого приміщення надає Яценюку меблі, інвентар, а також послуги з прання білизни та догляду за територією.

Договір був укладений по 31 грудня 2009 року.

 

Цікаво, що сам Яценюк на відео, знятому під час його поїздки в "Конча-Заспу", стверджує: "Звідки взявся цей договір, я поняття не маю". Але і справжність свого підпису також не заперечує.

А тепер найцікавіше. Прохання про надання будинку було надіслано 28 жовтня 2008, договір між "Конча-Заспою" і Яценюком було підписано 4 листопада 2008. Але ще за півтора місяці до цього, 17 вересня Яценюк... оголосив про свою відставку з посади голови Верховної Ради!

Сталося це після розпаду демократичної коаліції. Тодішня коаліційна угода між БЮТ і НУНС передбачала, що розпад коаліції означає відставку прем'єр-міністра та спікера.

І на сесійному засіданні 17 вересня Яценюк повідомив: "У владу треба заходити гідно і виходити з неї також гідно. Саме тому я оголошую про свою відставку як голова Верховної Ради".

Такий широкий жест спікера багатьма був сприйнятий як прояв європейської практики в політиці. Щоправда, після цього почалися незрозумілі рухи, і парламент проголосував за звільнення Яценюка лише 12 листопада 2008 року.

Сам Яценюк відкидав всі звинувачення на свою адресу про те, що він затягує час - спікер заявляв, що не відкликає свою заяву про відставку та чекає, коли ж нарешті парламент її задовольнить.

Тоді незрозуміло одне. Якщо Яценюк справді щиро оголосив про свою відставку 17 вересня, то чому 4 листопада Яценюк в статусі спікера уклав з "Конча-Заспою" договір оренди будинку №18.

Тож, або Яценюк насправді не мав наміру залишати своє крісло голови Верховної Ради, а написана ним заява була покликана створити лише піар-ефект.

Або ж, навпаки, передчуваючи зняття з посади, він орендував будинок, щоб користуватися ним після відставки зі спікерського крісла.

Але наведені документи точно зводять нанівець красиву версію "Фронту змін" про те, що Яценюк "відмовився від користування цим привілеєм" (тобто державною дачею) та "поінформував про своє рішення тодішнього керівника ДУС Ігоря Тарасюка". За документами виходить все навпаки...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді