За що депутатам дають нагороди?

Середа, 2 листопада 2011, 10:25

Українські депутати не лише отримують гігантську як для дармоїдів зарплатню. Вони ще обожнюють нагороди.

Лише одним з указів до 20-ї річниці Незалежності президент Віктор Янукович нагородив понад 500 осіб державними орденами, серед яких було 56 депутатів. Тобто фактично кожен десятий з нагороджених - депутат.

Серед нагороджених є персони вельми контраверсійні, як от екс-голова ЦВК Сергій Ківалов чи екс-губернатор Київщини Анатолій Засуха, що у 2005 році втік від кримінального переслідування до Москви.

Один з нагороджених за заслуги - Владислав Лук'янов - знаменитий тим, що в парламенті не пропускає жодної бійки. "Заслуги" Михайла Чечетова відомі всім – без нього Партія регіонів як без рук.

А чи не найяскравіший епізод у біографії екс-бютівця Анатолія Семиноги (чиї підприємства тепер непогано живуть на державних тендерах з продажу бензину) – те, що він вкусив за палець мера Черновецького під час земельного дерибану 2007 року.

Ще один екс-бютівець Іван Куровський, хоч і має добру фермерську славу серед селян Чернігівщини, для киян залишиться скандальним забудовником, що зазіхав на могильник біля Олександрівської лікарні.

Інші нагороджені, як, наприклад, нардепи Віктор Бондаренко, Олександр Буджерак, Олександр Васильєв, Сергій Гусаров, Лев Бірюк, Сергій Васютін, Володимир Демидко, Василь Демчишин, Микола Дем’янко за великим рахунком не відомі широкому загалу. Тим більше невідома їх діяльність чи заслуги перед державою.

І ще один красномовний факт. 44 з 56 нагороджених орденами є депутатами фракції Партії регіонів.

Щоб все ж таки розгадати загадку заслуг деяких депутатів перед державою, "Українська правда" звернулась із запитом до адміністрації президента та Верховної Ради з проханням надати копії нагородних документів лауреатів.

Але, як виявилось, у Раді зовсім не хочуть афішувати, в чому ж полягають заслуги народних обранців перед народом.

Здобутки не для архіву

У відповідь на запит керівник апарату Верховної Ради Валентин Зайчук повідомив, що "нагородні матеріали щодо відзначення державними нагородами та відомчими відзнаками готуються в одному примірнику, який надсилається суб’єкту нагородження для розгляду та прийняття рішення".

Крім того, у Верховній Раді не змогли навіть повідомити, скільки законопроектів підготовлено депутатами Партії регіонів, які становлять левову частку нагороджених цього року, а також повідомити, скільки зустрічей з виборцями вони провели.

"Повідомляємо, що секретаріат депутатської фракції партії регіонів у Верховній Раді не володіє інформацією про кількість підготовлених народними депутатами законопроектів", - йдеться у відповіді завідувача секретаріату фракції Партії регіонів.

Інформацію про результати депутатської роботи там порадили шукати на сайті Верховної Ради, а щодо проведених зустрічей – питати в самих депутатів.

Аналогічною була відповідь і секретаріату фракції БЮТ.

Не менш формально поставились у Раді до запиту щодо надбавок, які отримують депутати за свої "заслуги".

"Народні депутати України, нагороджені державними нагородами України, не отримують надбавок до заробітної плати, пов’язаних з нагородженням державними нагородами, за виключеннм осіб, які удостоєні звання "заслужений", що визначено частиною 3 статті закону "Про статус народного депутата України" та постановою Кабінету міністрів від 13.12. 1999 року № 2288. На даний час у Верховній Раді працює 140 народних депутатів, які мають почесне звання "заслужений" та отримують відповідну надбавку.

Особи, які нагороджені державними нагородами України, мають право на отримання пенсії за особливі заслуги перед Україною. Порядок призначення такої пенсії та її можливий розмір визначені законом України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" від 01 червня 2000 року № 1767-ІІІ", - сказано у відповіді на запит.

Незважаючи на те, що запитувалась конкретна сума надбавки, в апараті ВР її не повідомили. Як вдалося з'ясувати з документів, на які посилаються у ВР, постановою Кабміну вона визначена як 15% від окладу. Щодо надбавки до пенсії, то вона становить від 35 до 40 відсотків від прожиткового мінімуму, тобто не більше 300 гривень.

 

До свята, на день народження і просто так?

У адміністрації президента "Українській правді" дозволили ознайомитися з поданнями на нагородження.

Як виявилось, документи це малоцікаві і містять лише загальний набір слів.

Найбільш розповсюдженою формулою подання є "за вагомий внесок у розбудову Української держави, плідну законотворчу і громадсько-політичну діяльність, високий професіоналізм та з нагоди 20-ї річниці проголошення незалежності України".

За такою формулою свої ордени "За заслуги" отримали депутати-регіонали Анатолій Кінах, Олександр Васильєв (брат екс-генпрокурора), Сергій Клюєв (брат першого віце-прем'єра), Ельбрус Тедеєв, Владислав Лук'янов, Андрій Пінчук, Володимир Макєєнко, Григорій Смітюх, Валентин Ландик (дядько скандального Ландика), Олег Царьов та Дмитро Шенцев (його помічник смертельно поранив на полюванні Євгена Кушнарьова), екс-бютівці Олександр Буджерак, Антолій Семинога.

З таким же формулюванням отримав "Ярослава" Ян Табачнік.

 

А от ветерана Партії регіонів Володимира Рибака нагородили за "визначні особисті заслуги перед Україною в галузі будівництва, місцевого самоврядування, соціально-економічного розвитку та житлово-комунальної сфери, відстоювання конституційних прав і свобод людини і громадянина".

Бізнес-партнер Ахметова Антон Пригодський нагороджений Ярославом V ступеня "за вагомий особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний розвиток України, плідну громадську та благодійницьку діяльність, високий професіоналізм". Певно, на всі ці пункти не дуже впливає те, що поряд з Рінатом Ахметовим та Юрієм Іванющенком Пригодський є завсідником парламентського списку прогульників. 

Кілька депутатів, зокрема Сергій Васютін, Лев Бірюк та Геннадій Самофалов отримали свої ордени "за заслуги" на 50-річчя чи 65-ліття.

І лише в кількох поданнях можна було прочитати щось більш-менш оригінальне. Так, регіонала Ігоря Шкірю нагородили "за вагомий особистий внесок у розвиток транспортної галузі України, впровадження прогресивних методів перевезення вантажів і пасажирів".

Більше відповідей на питання можна було б отримати з нагородних листів, але вони виявилися "секретними документами", через те що містять "конфіденційну" інформацію нагороджених.

Як варіант на Банковій запропонували вибрати кілька кандидатур з нагороджених і надіслати запит про мотивувальну частину їх нагород.

Отож, як виявилось у нагородному листі Антона Пригодського зазначено, що він – відомий фахівець з великим досвідом роботи в галузі будівництва та транспортної сфери. Брав активну участь у розробці законопроектів про телекомунікації (щодо переліку загальнодоступних телекомунікаційних послуг), внесення змін до закону "Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг", вдосконалення законодавчих актів України щодо здійснення державного нагляду в галузі зв’язку.

 

 

"Ним особисто внесено низку пропозицій більше як до двох десятків законопроектів. Пригодський А.В. займає активну громадянську позицію. Впродовж багатьох років здійснює благодійницьку діяльність, надаючи допомогу дитячим будинкам, школам-інтернатам в донецькій області та Автономній Республіці Крим", - цитують нагородний лист у АП.

 

В нагородному листі про відзначення державною нагородою брата першого віце-прем'єра Сергія Клюєва повідомляється, що він бере активну участь у законотворчій діяльності парламенту. Ним ініційовано внесення на розгляд Верховної Ради України 6 законопроектів, а також понад 100 поправок та пропозицій до законопроектів інших суб’єктів права законодавчої ініціативи, з яких 76 були підтримані законодавчим органом країни.

"Як голова підкомітету з питань банків та банківської діяльності брав активну участь у розробці антикризових законів. Працював над розробкою Податкового кодексу України, над вдосконаленням Закону України "Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні".

Автор внесення змін до низки законодавчих актів України щодо кредитування та стимулювання іноземних інвестицій, мінімізації впливу фінансової кризи на розвиток вітчизняної промисловості. Клюєв С.П. приділяє значну увагу розвитку парламентаризму та демократії в Україні", - наголошується в нагородному листі.

В нагородному листі Олександра Васильєва (брата екс-генпрокурора) зазначено, що він бере "активну участь у законотворчій діяльності парламенту, ініціював внесення на розгляд Верховної Ради України 33 законопроекти та проекти Постанов Верховної Ради України, частина з яких були підтримані законодавчим органом".

"Серед законотворчого доробку Васильєва О.А. законодавчі ініціативи щодо вдосконалення системи охорони здоров’я, соціального захисту населення України та земельного законодавства України. Як народний депутат України він приділяє значну увагу розвитку парламентаризму та демократії в Україні.

Є керівником групи з міжпарламентських зв’язків з Грецькою Республікою, членом груп з міжпарламентських зв’язків з Князівством Ліхтенштейн, Республікою Індія, Сполучним Королівством Великої Британії та Північної Ірландії, Австралією, Об’єднаними Арабськими Еміратами, Російською Федерацією, Арабською республікою Єгипет, Швейцарською конфедерацією та інших. Васильєв О.А. характеризується сталими державницькими поглядами та патріотичними переконаннями. Веде активну громадсько-політичну діяльність", - сказано в документі.

В нагородному листі Ельбруса Тедеєва повідомляється, що він бере активну участь у законотворчій діяльності парламенту, є автором та співавтором понад 30 законопроектів та проектів Постанов Верховної Ради України.

Далі в нагородному листі йде перелік цих законопроектів.

В нагородному листі завсідниці ефірів на каналі "Рада" Ірини Бережної зазначено, що вона проводить активну законотворчу діяльність.

"Нею зроблено чимало реформаторських кроків в сфері законодавчого регулювання українського нотаріату, зокрема при підготовці законопроектів "Про нотаріат", Нотаріального Процесуального Кодексу України", - йдеться в нагородному листі.

"...Як народний депутат України вона проводить активну роботу з громадянами. Громадські приймальні народного депутата України Бережної І.Г. працюють у містах Києві, Луганську, Фастові, Макарівському та Фастівському районах Київської області. Проводить активну громадську роботу. Бере участь у соціальних та професійних заходах відомих громадських організацій, серед яких Асоціація правників України, Нотаріальна палата України, Європейська бізнес асоціація.

За активну соціальну та професійну діяльність у 2007 році стала переможцем Всеукраїнської премії "Жінка ІІІ тисячоліття" - 2007. У 2008 році отримала професійну відзнаку міжнародного рівня – "European quality" Європейської бізнес асамблеї (м. Оксфорд, Великобританія). Того ж року Номінаційний комітет Європейської бізнес асамблеї та вчена Рада Міжнародного університету м. Відня присвоїли їй міжнародне звання "Почесний професор Міжнародного університету м. Відня" за внесок у зміцнення міжнародних відносин у сфері науки, політики, освіти і бізнесу", - йдеться в нагородному листі.

Ознайомившись з цими списками регалій, виникає питання, а хто ж їх збирав, якщо в секретаріаті фракції немає таких даних? Може самі номінанти?

До речі, "Українська правда" скористалась порадою апарату Партії регіонів і перевірила здобутки заслужених депутатів на сайті Верховної Ради.

За всі сесії Ради шостого скликання, а це 4 роки, зафіксовано 5 проектів, внесених братом першого віце-прем'єра Сергієм Клюєвим, 18 законопроектів, співавтором яких є Ельбрус Тедеєв, 28 законопроектів Михайла Чечетова (4 з них стосуються розслідування діяльності Юрія Луценка), 12 проектів Ірини Бережної, 8 законопроектів на обох Васильєвих , 0 документів від Пригодського, 1 проект від Яна Табачніка.

Отож, або здобутки народних героїв у нагородних листах дещо прикрашені, або на сайті Ради пошук поганий.

Щоправда, слід відзначити значно кращі показники у Сергія Ківалова – понад 350 документів, 100 законопроектів Тетяни Бахтеєвої, 40 проектів Василя Демчишина, 99 законопроектів Володимира Рибака, 46 документів від Володимира Макеєнка, 86 документів від Владислава Лук'янова.

Але навіть, якби депутати писали кожного дня по закону, то чи стало від цього комусь краще жити? Якщо депутат є автором Податкового кодексу, який вбиває приватне підприємниктво, чи вартий він нагороди? Чи вирішили, наприклад, номінанти-регіонали хоча б якийсь пункт з програми президента Віктора Януковича? Чим покращились стосунки з Грецькою Республікою, Князівством Ліхтенштейн, Республікою Індія завдяки діяльності деяких депутатів? Чи є взагалі якийсь сенс в цих нагородах, крім того, що вони штучно підвищують самооцінку їх володарів?

Одна з володарок ордену за заслуги Олена Бондаренко є автором закону "Про доступ до публічної інформації". Це не заважає іншому власнику такого ж ордену голові Київської міської адміністрації Олександру Попову не відповідати вже 4 місяці на запит "Української правди" про те, на що витрачені кошти на святкування Дня Києва.

 

Замість P.S.  На день Незалежності президент Янукович відзначив 697 осіб. Це вдвічі більше ніж минулого року. Хоча Віктор Федорович ще не дотягує до рекордів Віктора Андрійовича.

Між тим, Державним управлінням справами протягом 2010 року на виготовлення державних нагород та грамот використано - 47 744,3 тисяч гривень, за 8 місяців 2011 року – 3 824,6 тисяч гривень.

Чи не краще було б ці мільйони витратити на щось корисніше, ніж костури для самолюбства?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді