Ура, вибори!

Середа, 7 березня 2012, 14:02

2 роки президенту України Віктору Януковичу дорікали тим, що він не реалізував жодного пункту зі своєї передвиборчої програми. Він забув про гасло "почути кожного" і лише скаржився на Тимошенко, яка залишила йому в спадок непосильні газові контракти.

Газові контракти і правда нестерпні, але все ж Янукович міг би проводити реформи і незважаючи на них. А так можна згадати лише трошки "по-дебільому" зроблену податкову реформу і не менш "оригінально" зроблену судову реформу.

Якщо десь в цій країні і можна було вочевидь побачити "покращення життя вже сьогодні", то лише на неосяжних теренах президентського "Межигір'я".

Але настав день, коли президент таки згадав про людей.

У середу президент Янукович прийшов на Кабмін не для того, щоб звернути увагу уряду на його прорахунки, а щоб презентувати свою нову "соціальну програму".

"Ми маємо вiдновити довiру суспiльства до державної полiтики, спрямованої на полiпшення життя громадян. Нам треба вiдновити основоположний принцип соцiальної справедливостi, максимально лiквiдувавши пiльги для тих, хто їх не потребує", - пафосно заявив президент на розширеному засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв.

"Я пам'ятаю кожне зобов'язання перед громадянами і буду послідовно крок за кроком їх виконувати. Я буду вимагати від уряду збільшення заробітної плати працівникам бюджетного сектору, пенсії, та інші соцвиплати", - запевнив Янукович.

Отож президент доручив вже з 1 травня переглянути розмір пенсій 9 мільйонам пенсіонерам, що вийшли на пенсію до 2008 року, щоб розмір виплат виріс мінімум на 100 гривень на місяць.

Збільшити виплату за вислугу років військовослужбовцем на 165 гривень на місяць, а також підвищити на 30-50% розмір виплат 1 мільйону учасників війни.

Удвічі збільшити однократну допомогу до дня перемоги інвалідам війни до 1 720-2 200 гривень, розмір прожиткового мінімуму на одну особу зросте в середньому на 14%, а з травня уряд має запустити іпотечне кредитування під 2-3%.

У червнi-груднi 2012 року 6 мільйонів вкладникiв ощадбанку СРСР отримають по 1 тисячі гривень

Не важко підрахувати, що всі ці соціальні ініціативи президента почнуть реалізовуватися акурат до початку парламентської виборчої кампанії.

І депутати Партії регіонів отримають можливість піаритися на тому, як вони будують доступне житло, відкривають перинатальні центри та виплачують обдуреним вкладникам Ощадбанку СРСР вже не "юліну", а "вітіну" тисячу.

Віктор Янукович не вигадав нічого нового як скопіювати свою агітаційну кампанію 2004 року, коли напередодні виборів він почав піднімати пенсії і виплати бюджетникам. Старий перевірений хід.

"Соціальна весна" в уряді настала на тиждень раніше.

Ще минулої середи Микола Азаров несподівано збагнув, що не можна постійно задарма доїти українців і їхніх корів і треба їм підкинути хоч пару копійчин на молоко.

Також прем’єр якось несподівано збагнув всю порочність розподілу благ в країні.

Азаров послався на дослідження вчених, які підтверджують, що 10% найбідніших громадян

України отримують 2% обсягу соціальних пільг.

"А 10% найзаможніших громадян отримують 22% соціальних пільг. Тобто в 10 разів більше. Це парадокс. Це порочна система. Такого абсурду не повинно бути", - заявив тиждень тому прем’єр.

Те, що розподіл благ в країні кривий, засвідчує ледь не кожен Вісник державних закупівель.

Так, наприклад, можна було би ощасливити ще минулого року "тисячею" 300 тисяч вкладників Ощадбанку, якби відмінили ремонт президентських резиденцій.

Але минулого року грошей на пільги не було – ні для афганців, ні для матерів-одиначок. Тепер вони знайшлися. Дякувати виборам!

Найцікавіше, що ще тиждень тому прем’єр Микола Азаров бідкався, що напередодні виборів значно зросте кількість політичних провокаторів, які намагатимуться підірвати політичну стабільність у країні. 

Підривна діяльність цих провокаторів, за словами Азарова, якраз і полягатиме в тому, що вони будуть висувати відверто популістські рішення.

Тоді він відзначив, як це зараз відбувається в Росії, коли окремі кандидати обіцяють після приходу до влади золоті гори, зокрема вдвічі збільшити розмір пенсії, зарплати чи стипендії, створити мільйони додаткових робочих місць.

"Я бачу, як зараз кандидати у президенти Росії з легкістю дають такі обіцянки і обманюють людей. І мені надзвичайно приємно, що ви, студенти, прекрасно розумієте, що за рік-два такі обіцянки виконати неможливо", - підкреслив Азаров.

Логічно запитати, ким же тоді Микола Янович має назвати свого президента, який акурат за півроку до президентських виборів обіцяє їм "соціальну справедливість".

Популістом чи провокатором? 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді