Яценюк бере "Батьківщину" в свої руки

Понеділок, 11 червня 2012, 10:31

Арсеній Яценюк продовжує свою інтеграцію у партію "Батьківщина", список якої він очолить на виборах цієї осені. Лідер "Фронту змін" отримав для своїх людей половину керівних посад в обласних штабах "Батьківщини", а також трьох заступників Олександра Турчинова в центральному штабі.

Як відомо, саме Турчинов був призначений начальником штабу об’єднаної опозиції на жовтневих виборах. Оскільки список вони формують удвох з Яценюком, він змушений був поділитися повноваженнями. Так, першим заступником керівника штабу "Батьківщини" став Микола Мартиненко з "Фронту змін".

Соратникам Яценюка також відійшло ще дві посади в керівних органах об’єднаної опозиції. Так, заступником з начальника штабу з юридичних питань став Андрій Пишний, а заступником з масових заходів - Катерина Гирля. Обидва – функціонери "Фронту змін".

Від партії "Батьківщина" в центральному штабі працюватиме чотири особи – заступником Турчинова з питань роботи з пресою став Олександр Абдуллін, заступником з питань запобігання фальсифікації - Сергій Пашинський, заступником з організаційних питань – Ярослав Федорчук, а заступником з питань роботи із громадськими та молодіжними організаціями – Михайло Лівінський.

Як видно, керівництво штабу поділено в пропорції "три до чотирьох" - на користь "Батьківщини". Так само дві партії ділитимуть і прохідну частину списку: 45 на 55.

Водночас інтеграція Яценюка сягає більших глибин. Наприклад, заступник керівника штабу має ще свого заступника, який представляє іншу силу. Якщо за організаційні питання в штабі відповідає Федорчук з "Батьківщини", то його заступником від "Фронту змін" стала Олена Ледовських – соратниця Миколи Мартиненка.

У такій саме пропорції поділено і посади начальників обласних штабів "Батьківщини". Власне, функціонери Тимошенко отримали 14 посад, а соратники Яценюка – 13.

При цьому слід памятати, що начальники обласних штабів у переважній більшості балотуватимуться до парламенту не за мажоритарним округом, за списком. Тому вже зараз можна скласти часткове уявлення про те, як виглядатиме у новому парламенті наступна фракція "Батьківщини".

 

Штаби об'єднаної опозиції

Регіон

Начальник штабу "Батьківщини"

Автономна Республіка Крим

Сенченко Андрій (БЮТ)

Вінницька

Щербаківська Людмила (БЮТ)

Волинська

Грицюк Анатолій (БЮТ)

Дніпропетровська

Павелко Андрій (Фронт змін)

Примітка: Антоніна Ульяхіна призначена "представником центрального виборчого штабу в Дніпропетровській області - начальником виборчої кампанії"

Донецька область

Ярошенко Олександр (Фронт змін)

Житомирська

Геннадій Зубко (Фронт змін)

Примітка: Депутат Сергій Пашинський призначений "представником центрального виборчого штабу в Житомирській області - начальником виборчої кампанії"

Закарпатська

Лунченко Валерій (Фронт змін)

Запорізька

Гугнін Едуард (Фронт змін)

Івано-Франківська

Шлемко Дмитро (БЮТ)

Київська

Бондарьов Костянтин (БЮТ)

Кіровоградська

Кальченко Валерій (БЮТ)

Луганська

Верігіна Ірина (БЮТ)

Львівська

Кубів Степан (Фронт змін)

Миколаївська

Меріков Вадим (Фронт змін)

Одеська

Фаєрмарк Сергій (Фронт змін)

Полтавська

Головко Валерій (Фронт змін)

Рівненська

Сидорчук Вадим (Фронт змін)

Примітка: депутат Юрій Прокопчук призначений "представником центрального виборчого штабу в Рівненській області - начальником виборчої кампанії"

Сумська

Лисенко Олександр (БЮТ)

Тернопільська

Деревляний Василь (БЮТ)

Харківська

Немілостівий Віталій (Фронт змін)

Херсонська

Миколаєнко Володимир (БЮТ)

Хмельницька

Ксенжук Олександр (Фронт змін)

Черкаська

Бондаренко Анатолій (БЮТ)

Чернівецька

Бурбак Максим (Фронт змін)

Чернігівська

Кодола Олександр (БЮТ)

місто Київ

Одарченко Юрій (БЮТ)

місто Севастополь

Триндюк Юрій (БЮТ)

Отже, кримський штаб опозиції очолив відомий депутат Андрій Сенченко. Соратник екс-міністра соціальної політики Людмили Денисової не потребує зайвих презентацій, оскільки є частим гостем телеефірів. Він очолює кримський осередок "Батьківщини". До слова, схоже, саме Сенченка мав на увазі Анатолій Гриценка, коли стверджував, що екс-в.о. міністра оборони Валерій Іващенко сидить у в’язниці через одного із депутатів

Штаб у Вінницькій області очолила Людмила Щербаківська – депутат облради, начальник обласного осередку партії Тимошенко. Досі ходили чутки, що Щербаківська кине виклик на мажоритарному окрузі Петру Порошенку. Але зараз, схоже, вона піде за списком – адже скласти реальну конкуренцію нинішньому міністру економічного розвитку не здатен практично ніхто.

Волинський штаб опозиції очолив колишній голова обласної ради Анатолій Грицюк.  У цій проопозиційній області намічається декілька цікавих поєдинків, і "Батьківщина" не завжди серед фаворитв. Так, комуніст Адам Мартинюк уже рік окучує округ, де розташоване його рідне село, а конкурентом йому виступає олігарх Ігор Єремєєв, якому терміново потрібно рятуватися від Дмитра Фірташа за депутатським мандатом.

На батьківщині Тимошенко в Дніпропетровський області штаб відійшов "Фронту змін" – його очолив Андрій Павелко. Його вважають близьким до Ігоря Коломойського, тому що Павелко є керівником Федерації футболу Дніпропетровської області. На користь Павелка зіграло те, що протягом виборів мера Дніпропетровська в 2010 році він неочікувано посів друге місце.

Щоб якось помякшити удар по Тимошенко в звязку з тим, що рідний штаб очолив ставленик Яценюка, на Турівській вигадали посаду для тітки Тимошенко Антоніни Ульяхіної, яку зробили "представником центрального штабу – начальником виборчої кампанії". Цю пані читачі Української правди можуть памятати за феєричним інтерв’ю, в якому "тьотя Тоня" розповідала історію про те, як вся родина скидається Юлії Тимошенко на новий туалет від "Луї Віттон".

Оскільки оточення Тимошенко давно сумнівалося в адекватності родички лідерки, але не наважувалося говорити про це вголос, то тепер воно було радо поміняти начальника штаба на більш прогресивних людей. Залишилося дочекатися, чи буде до кінця витримана обіцянка Тимошенко про те, що вона не бере до спику родичів – чи все-такі тітка дослужиться до почесного звання народного депутата України.

Штаб опозиції у форпості Януковича – в Донецькій області – також очолить ставленик Яценюка Олександр Ярошенко. Раніше попереднє затвердження на цю посаду пройшов депутат Юрій Гримчак – але соратник Луценка розчарував Турівську тим, що не проявив жодної активності у ввіреному йому напрямку. Олександр Ярошенко  - голова Донецької організації "Фронт Змін", головний лікар дерматовенерологічного диспансеру  Маріуполя. Минулого року мав неприємності – був затриманий податковою міліцією.

У Житомирській області штаб очолив представник Яценюка Геннадій Зубко, який в минулому працював на Лисичанському нафтопереробному заводі, а зараз є заступником керівника Житомирського заводу огороджувальних конструкцій.

Раніше Яценюк називав Зубка серед узгоджених мажоритарників у області. Керівник обласної "Батьківщини" депутат Сергій Пашинський, який пішов на підвищення в штаб до Турчинова, зберіг за собою нагляд за обласним штабом в якості "начальника виборчої кампанії".

Закарпатський штаб "Батьківщини" – ще одна квота Яценюка. Його очолив 29-річний Валерій Лунченко, керівник осередку "Фронту змін", депутат облради. Із грудня 2010 року – керуючий справами Хустського міськвиконкому.

У Запорізькій області штаб "Батьківщини" відійшов соціологу Едуарду Гугніну також з "Фронту змін". Він - голова Запорізького міського осередку партії Яценюка, заступник декана факультету соціології та політології Запорізького національного університету.

Запоріжжя – місце, де оголилися позиції Тимошенко. Спочатку вона втратила Таріела Васадзе, потім – мера міста Олександра Сіна. Щоправда, заступнком начальника облштабу залишили депутата Валерія Крайного – вихідця з бізнесу Васадзе.

Івано-Франківський штаб "Батьківщини" буде працювати під керівництвом нинішнього депутата від БЮТ Дмитра Шлемка, Київським обласним керуватиме ще один депутат Тимошенко Костянтин Бондарьов, а Кіровоградський обласний штаб вже котрі вибори поспіль очолює Валерій Кальченко.

Луганський штаб "Батьківщини" перші вибори працюватиме без впливу Наталії Королевської. Керівником штабу стала голова обласного осередку партії Тимошенко Ірина Верігіна.

Ще одна стратегічна поступка Турчинова, на ряду з Дніпропетровськом – це передача до квоти Яценюка Львівського обласного штабу "Батьківщини". Начальником виборів у осередку спротиву Януковичу буде керівник обласного Фронту змін Степан Кубів.

Колишній банкір – Кубів очолював львівський "Кредобанк" – він знайомий із Яценюком з часів, як той керував Нацбанком. Призначення Кубіва начальником штабу – результат кризи у львівській "Батьківщині", що почалася після поразки Тимошенко на виборах, виходу з партії Івана Деньковича та скандалу з подачею нелояльних до Тимошенко членів виборчих комісій на місцевих виборах.

Минулого року ходили розмови, що львівський осередок партії очолить представник партії "Реформи і порядок" Олег Бас.

Це мала бути плата за влиття ПРП до "Батьківщини". Але так і не сталоя. Сьогодні безумовного авторитету в області не мають ні керівник "Батьківщини" Ілик, ні куратор Львівщини депутат та адвокат Тимошенко Віктор Швець. Лідером симпатій виступає "Свобода". Тож штабом керуватиме Кубів з "Фронту змін", а на мажоритарці від Батьківщини в межах квоти партії Яценюка можуть піти Васюник-молодший та екс-посол України в Канаді Ігор Осташ.

Ще один штаб "Батьківщини", який отримав Яценюк – у Миколаївській області. Керуватиме ним людина з неоднозначною репутацією - боксер, випускник факультету "фізичне виховання" Вадим Меріков, голова обласної організації "Фронту Змін".

Меріков - директор юридичної агенції  "Феміда-Південь", в минулому - керівник компанії "Сігма Спорт" і викладач Миколаївського училища фізкультури. В переліку його посад - віце-президент федерації боксу Миколаївської області; віце-президент Муніципального футбольного клубу "Миколаїв". Водночас в інтернеті достатньо публікацій, що вказують на його зв’язки з кримінальними авторитетами.

Досі Миколаївської "Батьківщиною" вів Роман Забзалюк – герой останнього скандалу з купівлею депутатів. Забзалюк входить до групи керівника фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрія Кожем’якіна, який конфліктує з частиною фракції. Достатньо згадати заклик до Кожем'якіна подати у відставку від депутата-керівника київської організації "Батьківщини" Юрія Одарченка. Передача Миколаївської області від Забзалюка  "Фронту змін" – ще одна ознака послаблення Кожемякіна.

Одеський штаб "Батьківщини" – ще один здобуток Яценюка. Місцева "Батьківщина" після поразки Тимошенко також оголилася – партії залишив клан Круків, Барвіненко і навіть Співак, який перейшов до Королевської. Тож віднині штаб за квотою Яценюка очолює керівник "Промислово-інвестиційної компанії "Денкер" Сергій Фаєрмарк – соратник Володимира Немировського, який залишив Україну після наїздів, інспірованих, за його словами, смотрящим від "Юри Єнакіївського" Іваном Аврамовим. Сам Немировський, очевидно, балотуватиметься за списком "Батьківщини".

Полтавський штаб "Батьківщини" працюватиме під керівництвом Валерія Головка – начальника обласного "Фронту змін". Головко – бізнесмен, директор ЗАТ "Торговий дім ЦУМ", депутат облради.

"Батьківщина" у Рівненській області, за яку досі відповідав куратор мас-медіа в БЮТ Олександр Абдуллін, також тепер під Яценюком. Штаб очолив 32-річний Вадим Сидорчук, керівник обласного осередку "Фронту змін", депутат облради, засновник ТОВ "Торговий дім Любисток", яке працює на ринку харчових приправ.

Сумський штаб "Батьківщини" очолив керівник партійного осередку Олександр Лисенко. Лисенко вважається людиною одіозного Олександра Волкова – екс-помічника президента Кучми, який в 1990-х мав титул "директор парламенту". Волков веде виборчу кампанію в одному з округів області. По дорозі не втратив нагоду образити союзників по опозиції словамі "маленьке фронтове бляденятко". Після появи листівок, де він зображений поряд із Тимошенко, частина партійців почала протестувати проти його участі у виборах під логотипом опозиції. Як особисту образу той випадок прийняв Яценюк, який пообіцяв не допустити Волкова під прапори Комітету опору диктатурі. Станом на зараз, за інформацією Української правди, вирішено, що Волков буде самовисуванцем, але "Батьківщина" не ставитиме йому сильних конкурентів на округ, даючи тим самим йому можливість обратися до парламенту.

У Тернопільському обласному штабі "Батьківщини" без сюрпризів. Його очолюватиме нинішній депутат і керівник осередку партї Василь Деревляний.

Харківський штаб "Батьківщини" – це третя втрата Тимошенко. Він виявився оголеним після втечі за кордон Арсена Авакова – керівника обласної організації партії. Тепер штабом за поданням Яценюка керуватиме Віталій Немілостівий – людина Давида Жванії, який після приходу Януковича до влади перейшов на бік коаліції та домігся від нового господаря Банкової кількох кадрових поступок. Поряд із контролем над "Енергоатомом" Жванія зберіг свою квоту посаду заступника міністра промислової політики для Немілостівого.

Віталій Немілостівий в часи Ющенка керував розташованим у Харкові військовим заводом імені Малишева. В штаб опозиції Немілостівого привів Микола Мартиненко – партнер Жванії в бізнесі. Але цікаво, що сам Жванія досі не отримав згоди на включення до списку "Батьківщини".

Штабом "Батьківщини" в Херсонській області керуватиме Володимир Миколаєнко – начальник облорганізації партії Тимошенко. Він посів це місце після того, як його попередний Юрій Одарченко був переведений керувати осередком "Батьківщини" в місті Києві.

Сам Юрій Одарченко, до речі, буде і начальником штабу "Батьківщини" в столиці. Він перебуває у пошуку яскравих прізвищ для висунення в київських округах. Пропозицію балотуватися за мажоритаркою отримали Андрій Шевченко, Володимир Арєв і Олесь Доній. Останній – відмовився, двоє перших – ще ні.

Хмельницький штаб "Батьківщини" став також квотою Яценюка – його очолив керівник обласної організації "Фронту змін" Олександр Ксенжук, біографія якого складається з одного речення: "із 2001 року – приватний підприємець".

Штаб у Черкаській області працюватиме під проводом Анатолія Бондаренка, представника великого сільськогосподарського бізнесу родини Вадатурських. З 2006 по 2010 роки Бондаренко працював заступником генерального директора ТОВ СП "Нібулон". З 2010-го – голова Черкаської обласної організації "Батьківщини".

На батьківщині Арсенія Яценюка штаб "Батьківщини" очолив друг його дитинства бізнесмен Максим Бурбак, керівник обласного осередку "Фронту змін", керівник компанії "Буковина Авто Альянс". Його старший брат і також друг Яценюка Олексій Бурбак буде заступником начальника штабу "Батьківщини" в Криму. Про їх ступінь довіреності вказує те, що Олексій Бурбак працював радником Яценюка, коли той ще був міністром економіки Криму.

Чернігівський штаб "Батьківщини" очолив керівник партії в області, депутат облради Олександр Кодола. Чернігівська область сьогодні одна з найбільш депресивних у "Батьківщині" – великою мірою тому, що вона трималася на будівельному олігархові Куровському, який пішов з БЮТ і підтримує сьогодні Януковича та піде за мажоритаркою. По іншому округу – так званому кучміному - піде вождь тушок Ігор Рибаков, по третьому очікується битва гігантів – Олег Ляшко проти Миколи Рудьковського. Єдиний округ, де БЮТ може на щось розраховувати – це Чернігів, де балотуватиметься нинішній депутат Дубіль.

І, нарешті, штаб "Батьківщини" в Севастополі очолив депутат від блоку Тимошенко Юрій Триндюк. Але там опозиції точно нічого не світить.

Такий чином, розподіл штабів засвідчив кадровий провал у "Батьківщині", який стався після поразки Тимошенко на виборах і від якого вони досі не можуть оговтатися.

Сmогодні, коли половина штабів орієнтується на Яценюка, можна вважати першим етапом якщо не поглинання ним партії "Батьківщина", то принаймні підпорядкування її – з прицілом на президентську кампанію Яценюка 2015 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді