Партія регіонів почала використовувати адміністративний ресурс

П'ятниця, 22 червня 2012, 15:12

На майбутніх парламентських виборах у опозиційних та провладних партій окрім виграшу буде стояти ще одна мета. Партії регіонів на додаток до перемоги необхідно буде прикласти надзусиль аби легітимізувати результати перегонів в очах міжнародного суспільства. Натомість опозиції, з огляду на існуючу атмосферу, буде набагато легше довести, що вибори будуть проведені з порушенням і кинути тінь на результати ЦВК.

Втім темпи та методи, з якими Партія регіонів наближається до виборчого процесу вже зараз викликають тривогу і дають додаткові козирі в руки опозиції.

"Українська правда" продовжує відслідковувати застосування адміністративного ресурсу під час підготовки до майбутніх парламентських виборів. В липні минулого року редакція вже публікувала розслідування щодо збору інформації про журналістів у базових регіонах Партії регіонів.

Нагадаємо, тоді в розпорядження редакції потрапив лист за підписом керівника департаменту комунікацій центрального апарату Партії регіонів Олени Бондаренко, в якому народний депутат вимагала від місцевих осередків надіслати інформацію про працівників ЗМІ з детальним описом їхніх політичних уподобань.

Минув рік і за п’ять-шість тижнів до початку парламентської кампанії Партія регіонів перейшла до більш активних дій. Але тепер вже з прямим використанням адміністративного ресурсу.

У розпорядженні "Української правди" опинились копії листів від керівників управлінь обласних державних адміністрацій з вимогою до підлеглих в стислі строки сформувати базу даних прихильників Партії регіонів у держустановах.

Протягом тижня редакція шукала підтвердження автентичності цих листів. Але за телефонами у офіційних довідниках нам інформацію не підтверджували і просто кидали трубку. А в регіональних штабах Партії регіонів, дізнавшись, що розмовляють із журналістом, відмовлялись відповідати на поставлені питання і просили звернутись до центрального керівництва.

Нарешті напередодні нам все ж таки вдалося підтвердити весь ланцюг використання чиновників для отримання персональної інформації працівників державних установ. Минулого разу, після публікації схожого розслідування представники Партії регіонів звинуватили "Українську правду" у оприлюдненні недостовірної інформації. Отже цього разу ми вирішили ретельно перевірити кожну ланку.

Вдалим та багатим на джерела видалась Житомирська область. В середу, 20 червня виконкоми районних рад у місті Житомир отримали лист наступного змісту.

 

Отже, згідно з листом, Партія регіонів формує базу своїх прихильників у державних установах соціальної сфери. При цьому керівникам ставиться чітка норма – не менше 20-25 таких прихильників на управління.

На щастя в листі вказані всі службові та партійні особи, які задіяні у схемі збору персональної інформації.

Автор листа - перший начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Валентина Усольцева. В листі також згадується керівник обласного виборчого штабу Партії регіонів Олександр Никитюк, який за сумісництвом виявився ще й керівником апарату облдержадміністрації.

Мобільний телефон автора листа нам надали за місцем її роботи – у облдержадміністрації. Під час телефонної розмови з пані Усольцевою ми представились працівниками Корольовского райвиконкому міста. І попросили уточнити, кого стосується цей лист, і що робити, якщо в управлінні ми елементарно не зберемо 20-25 прихильників Партії регіонів. Розмова виявилась цікавою.

- Добрый день, вас беспокоят из Корлевского райисполкома. Мы получили письмо по поводу прихильників Партии регионов.

- Да.

- В письме написано, что нужно сформировать базу "із працівників підвідомчих установ". Это относится ко всем?

- Это территориальные центры… У вас же же нету сельсоветов никаких, да?

- Нет.

- Еще один вопрос. Там написано, что нужно сформировать 20-25 человек. А если их нет, что делать?

- Позвоните в свой районный штаб избирательный и там посоветуйтесь. Так оно не может быть, чтобы у вас не было прихильників, ни одного человека.

- Но мы просто не наберем 20-25…

- Работайте так, чтобы набрали! Все, давайте, до свидания…

Не зупиняючись на досягнутому, ми вирішили перевірити цю інформацію в самій Партії регіонів. Телефон обласного штабу партії у Житомирській області (0412 47-09-00) ми знайшли на офіційному сайті Партії ергіонів.

Аби не викликати підозру, під час розмови ми представились працівником вже іншого райвиконкому – Богунського району міста Житомира. В розмові нам підтвердили розсилку цього листа, а також збір бази даних прихильників Партії регіонів у держустановах.

- А что делать, если мы не найдем 20-25 человек, - спитали ми у секретаря місцевого осередку.

- А что, у вас нет 25 человек? А сколько уже есть?

- Ну, человек семь…

- Ну, давайте, что есть. Может, завтра еще найдете..

- А это зачем вообще?

- Это по партийной линии, просто собираем информацию о прихильниках...

В розмові нам також пояснили, що в базі мають бути вказані наступні дані щодо прихильників:

-         ПІБ;
-         Дата народження;
-         Телефон;
-         Домашня адреса;

База даних складається за конкретною формою, якої не було в нашому розпорядженні. Ми попросили працівника штабу надіслати цю форму на нашу електронну адресу.

За п’ять хвилин у нашій поштовій скриньці опинився лист від користувача Сергій Рижук із зворотною адресою zt_region@ukr.net. У додатку до лиса була прикріплена таблиця, яку керівники держустанов мають заповнювати інформацією щодо прихильників Партії регіонів.

 

Нагадаємо, Сергій Рижук – губернатор Житомирської області і за сумісництвом – голова Житомирської обласної організації Партії регіонів. На цьому ланцюг замкнувся.

Взагалі-то немає нічого дивного в тому, що якась партія збирає дані про своїх прихильників. Втім є декілька моментів, які в даному випадку виходять за межі закону.

По-перше, подібний збір інформації суперечить закону "Про захист персональних даних", яким забороняється збір та обробка персональних даних без згоди особи.

По-друге, в даному випадку очевидне використання адміністративного ресурсу задля партійних цілей, що також заборонено українським законодавством.

Слід додати, що всі службові особи, які допомагають Партії регіонів у складанні бази прихильників, скоюють злочин. Адже в даному випадку збір інформації не стосується їх професійних, службових або трудових обов'язків. Ці працівники зобов'язані не допускати розголошення персональних даних, які їм було довірено, або які стали відомі у зв'язку з виконанням їх обов'язків.

Аби отримати офіційні коментарі, ми надіслали офіційні інформаційні запити голові штабу Партії регіонів Сергію Тигіпку, голові Житомирської обласної організації Партії регіонів Сергію Рижуку, керівнику апарату Житомирської облдержадміністрації Олександру Никитюку та заступнику начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Валентині Усольцевій.

P.S. Коли даний матеріал вже був готовий до публікації, "Українська правда" зв’язалась з Корольовським райвиконкомом міста Житомира і, назвавшись представником обласного штабу Партії регіонів, попросила повторно надіслати базу даних прихильників на вказану нами адресу. Спочатку працівники довго не відповідали, але вже після третього дзвінка нам надійшла наступна відповідь:

 

Фактично, це відмова місцевих чиновників йти на зустріч партійним осередкам Партії регіонів. "Українська правда" припускає, що стосовно зазначених осіб може бути застосований тиск з боку обласної адміністрації та штабу партії, і буде слідкувати за розвитком подій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді