Кланові війни за Вінниччину. Калетник VS Порошенко

П'ятниця, 28 вересня 2012, 11:56

Як відомо, до Ради цього разу балотується аж три Калетники. Голова Державної митної служби України Ігор Григорович Калєтнік іде як 7 номер списку Компартії.

У 18-му окрузі на Вінниччині балотується його батько нардеп-регіонал Григорій Миколайович Калєтнік.

А у 16 окрузі балотується небога Калєтніка Оксана. В цьому окрузі інтереси родини Калетників зійшлися з інтересами іншого впливового сімейства Порошенків.

Протистояння Олексія Порошенка і Оксани Калетник у 16 окрузі на Вінниччині могло б стати одним з найгостріших у цій виборчій кампанії.

Але 20 вересня Петро Порошенко раптом заявив, що його батько знімається з виборів.

Офіційно причиною зняття Порошенка-старшого став стан здоров'я. Взагалі-то іти на вибори 76-літній людині після інсульту – як мінімум дивно. Але Олексій Порошенко таки вирішив змагатися за крісло.

- Це було його рішення, і Петро Олексійович йому не став суперечити, але 20 вересня, після того як Олексій Іванович захворів, на сімейній раді ухвалили рішення, що він знімається, – розповіла "Українській правді" прес-секретар Порошенка Ірина Фриз.

- У нього зранку була температура 39,2. Напевно, це був грип. Напередодні ми його затягали на зустрічах. Ми вручали ікону і подарунки одній з церков, потім цілий день - зустрічі, а потім приїхали на віче, а він не може вийти на сцену. В принципі, він може о 4 ранку встати і піти перевіряти поля, але виборча кампанія виявилась для нього дуже виснажливою, – сказав ще один співрозмовник у штабі.

Виснажитись було від чого.

На початку кампанії Порошенки дуже оптимістично дивилися на свої перспективи в окрузі.

Голова "Укрпромінвесту" Олексій Порошенко балотувався в тих районах, де діє сімейне підприємство ПРАТ "Поділля", і розраховував на голоси тих, хто на ньому працює та їхніх родичів. Фактично три райони вже були "в кишені" у Порошенка, принаймні так рахували у штабі. Їм треба було завоювати ще Могилів-Подільський район.

Однак, починаючи з травня, в окрузі почала активно працювати через свій Фонд племінниця Григорія Калєтніка Оксана.

Досі про неї як про активного громадського діяча ніхто не чув, і вважалося, що таким чином її дядько Григорій Калєтнік вирішив отримати під себе ще один округ.

До останнього часу Калетник носила прізвище чоловіка Єлманова, але перед виборами змінила його на відоме вінницькому регіону прізвище Калетник– родина походить з села Клембівка, а її дядько довгий час очолював Вінницьку облраду.

У 2010 Оксана Єлманова стала членом Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Свою посаду вона отримала за поданням КПУ. Як відомо, членом цієї партії є її брат, голова Державної митної служби Ігор Калєтнік.

Активність в окрузі Оксани Калетник радикально зросла з травня цього року.

Оксана Калетник завалила з травня електорат турботою. Фото з її сторінки "Вконтакте"

Спершу вона активно працювала через волонтерів з найбільш неблагополучними верствами населення. А потім перейшла на формат масових зустрічей з людьми як майбутній кандидат у депутати.

І тут в штабі Порошенка-старшого запідозрили, що його конкурентка банально підкупає виборців.

"Все почалося з того, що мені знайомі стали розказувати, що людей з вулиці не пускають на зустрічі. Я пішла туди, спитала, а що відбувається, але мені люди, яких я роками знаю, сказали, що не можуть мене пустити на зустріч", розповіла УП одна з представниць штабу Олексія Порошенка в Ямполі.

Кореспонденту "Української правди" люди на вулиці в Ямполі також розповіли, що після зустрічі з Калетник дають гроші. Втім, як відомо, розмови на вулиці – для суду не доказ.

Сама Калетник підкуп виборців заперечує. І вважає, що таким чином опоненти просто руйнують її чесне ім'я.

У Порошенка-старшого влаштували справжнє полювання за опоненткою, але так і не змогли впіймати за руку.

Активіст ОПОРИ місяць тому отримав 50 гривень на мітингу Калетник. За фактом події склали акт, але в хід цей документ не пустили, бо підписати його погодилися лише представники штабу Порошенка, які знаходились на тій же зустрічі. Історія виглядала заангажованою, і навіть могла нашкодити ОПОРІ.

А через два тижні штаб Калетник відповів активістам.

За поданням місцевого журналіста спостерігача ОПОРИ  було викликано до райвідділу Ямполя й звинувачено у ніби пошкодженні білборду Оксани Калетник.

Головне те, що в час скоєння протиправних дій активіст ОПОРИ знаходився за 150 километрів, у обласному центрі.

Довірена особа Оксани Калетник Наталія Копил каже, що Порошенки спеціально вигадали історію з підкупом, щоб зіпсувати імідж їхньої кандидатки. "Нам відомо, що вони пропонували людям у Клембівці великі гроші, щоб тільки вони підтвердили, що отримували у нас на мітингу по 50 гривень", – запевняє Копил.

Представник Калетник додає, що напередодні виборів сам Порошенко-старший раптом вирішив збільшити на 500 гривень плату за оренду паїв.

 Підприємства Порошенка прикрашені його білбордами, як і автобуси

"Я так розумію, що якщо ти хочеш покращити життя людей, то підпиши з ними угоду на 25 років. А вони роздали агітаційну продукцію, де кожному обіцяють по 500 гривень надбавки. Виходить, видали прихований підкуп як турботу", – каже Копил.

У штабі власника "Укпромінвесту", як і у штабі Калетник, застосовували для заохочення виборців власний благодійний фонд. Щоправда, щоб уникнути проблем з законом, він був переписаний на Олексія Порошенка-онука, і від його імені виборцям почала надаватися допомога.

Де селище до електрики підключити, де автомобіль подарувати. Місцеві автобуси, ще епохи фільму "Королева бензоколонки", їздили прикрашеними символікою Порошенків "Час Вінничини". Білборди сповіщали про концерти зірок на підтримку кандидата.

 Автобуси "за" Порошенка

Крім того у штабі Калетник підозрювали, що Порошенко міг би організувати підвіз 15 тисяч працівників фабрики "Roshen" для голосування за батька. Хоча, правду кажучи, такий виборчий туризм було б складно приховати, як слона в пустелі.

Зважаючи на те, що штаби Калетник і Порошенка-старшого на початку кампанії домовились про чесне змагання і незастосування чорного піару, вони напряму не згадували опонента "незлим тихим словом", хоча давно вже перейшли лінію війни.

В червні в парламенті журналісти зафіксували, як Олександр Єфремов передав Григорію Калетніку доповідну записку, в якій повідомляється, що Порошенки домовилися про підтримку з мером Могилів-Подільського регіоналом Петром Бровком.

 
 

В записці також вказувалося, що тепер Калетнік чинить тиск на Бровка, погрожує йому кримінальною відповідальністю і руйнуванням його бізнесу.

Крім того, керівник штабу Порошенка акурат на день Вінниці 8 вересня отримала погрозу лишитися без голови, якщо буде й далі працювати на свого кандидата. Але цю історію штаб Порошенка чомусь світити не став.

Можливо, тому, що і опонентам було що про них сказати. А, можливо, з тих же міркувань, з яких Петро Порошенко заперечує, що слова президента про "відірвати голови" були адресовані саме йому.

Крім того, співрозмовники УП озвучили версію, що Порошенко-старший міг знятися з виборів через домовленості його сина та голови Державної митної служби Ігоря Калєтніка щодо доступу до кордону в обмін на звільнення округу.

УП попросила Петра Порошенка прокоментувати цю версію, на що отримала наступну відповідь:

"Батько є безумовним лідером народної довіри у всіх районах, де він працює. І я вірю в те, що він би звичайно переміг. Але батько дуже близько до серця приймає накал виборчих пристрастей, і через ці переживання його стан здоров'я різко погіршився. Для будь-якої нормальної людини в даній ситуації вибір очевидний – пріоритетом буде життя і здоров'я рідної людини, а не задоволення амбіцій і жадоба влади.

Запитайте в себе, наскільки ви любите своїх батьків? І яке б рішення ви б прийняли в такій ситуації? Тому питання домовленостей не збираюся навіть коментувати".

Ще більш радикальною була відповідь його батька в інтерв’ю "Газата.Ua":

"В мене, дійсно, є велика підтримка на окрузі. Особливо в Чечільницькому та Піщанському районах. Мені б можна було вже зараз пити шампанське та святкувати перемогу. То нащо мені з кимсь домовлятись?

Та Оксана внаглу роздавала виборцям гроші. Спочатку по 50 гривень, потім по 500. Кажуть, навіть договори заключала. Про те, що ті зобов'язуються проголосувати за 500 гривень.

Грошей теж ні від кого не отримував. Я людина забезпечена, мені того не треба. Працюю добре, слава Богу. Мені з моїми показниками у сільському господарстві третього Героя давати треба", – пожартував Олексій Порошенко .

Незважаючи на таку браваду Порошенків, фінал кампанії міг бути для них більш ніж драматичним.

Як з'ясувалося, окружна виборча комісія була сформована фактично на користь Оксани Калетник з людей, наближених до Григорія Калетника або місцевої адміністрації, підконтрольної Партії регіонів.

Наприклад, Василь Григораш – голова окружної комісії, очолював окружний виборчий штаб Оксани Калетник, давній друг Григорія Калетніка. Його нинішній заступник Валентина Боровська – рідна сестра голови Ямпільської райдержадміністрації Волошина, члена Партії регіонів.

Людмила Кіндзерська – секретар окружної комісії – працює у Вінницькому аграрному університеті, де ректором є Григорій Калетнік.

Надія Бажура – член Партії регіонів, до того як стала членом ОВК , була членом виборчого штабу Оксани Калетник. Ганна Богач – член ОВК – дружина помічника нардепа Григорія Калетніка, який співає на зустрічах Калетник, працювала до цього в виборчому штабі Оксани Калетник.

Ольга Гуровська – представник політичної партії "Молодь до ВЛАДИ!", що не має навіть представництва в Вінницькій області, рідна сестра члена ОВК Людмили Кіндзерської. Ганна Коломієць – представник політичного об’єднання "Єдина Родина" – дружина члена районного штабу ПР.

Віктор Марченко – чоловік заступниці голови Ямпільської РДА, члена ПР. Тетяна Паскаленко – член ОВК – була членом виборчого штабу Оксани Калетник.

Ганна Дюхіна – член ОВК – давній друг Татусяка, голови Вінницької обласної ради.

Голова комісії Василь Григораш підтвердив в коментарі УП, що давно знає родину Калетників. Він також визнав, що раніше консультував фонд Оксани Калетник.

На запитання, як вийшло так, що в нього більшість комісії так чи інакше пов’язана з Калетник, Григораш заявив, що це не так.

- У нас всі різні, від різних партій. Ми дуже злагоджено працюємо. Політика у нас в стороні, і головне для нас – дотримання закону при голосуванні. І Калетнік може знати ну хіба що 10% людей комісії – він же давно звідси виїхав, – заявив голова ОВК.

- Як ви тоді поясните, що ваша заступник Боровська – рідна сестра голови Ямпільської райдержадміністрації Волошина?

- Ой, Валентина Анатоліївна дуже сумлінна людина. А про те, що вона родичка, я взнав уже після формування комісії, – каже Григораш.

– А секретар комісії Кіндзервська – вона ж працює в аграрному університеті Калетніка?

– Це просто збіг. Вона у нас представляє "Батьківщину", бо її мама очолює місцевий осередок цієї партії, – пояснює голова комісії.

– А що там робить її сестра від партії "Молодь до ВЛАДИ"?

– Працює. Вона теж професіонал, – запевняє Григораш.

– Я вірю, що там у вас всі професіонали, але чому з однієї родини або прихильні одній особі?

– Я вас хочу запевнити – у нас тут немає жодної політики, ми просто працюємо, – запевняє голова комісії.

Звісно за умови зняття Порошенка-старшого вже не важливо, як сформована комісія. Калетник і так переможе, бо інших конкурентів немає.

Інтрига залишається в тому, що незважаючи на те, що виборча кампанія Порошенка-батька згорнута, він все ще офіційно лишається кандидатом.

У Центральній виборчій комісії немає його заяви, а відповідно немає і постанови про зняття. І це значить, що в руках Порошенка Дамоклів меч, який він тримає над головою опонентки.

Оксана Калетник від такої невизначеності явно не в захваті.

"Я вважаю, що це якісь маніпуляції і інсинуації. Я з різних джерел читаю заяви цього кандидата про те, що він начебто знявся. Але юридично він присутній. І хотілося б чіткої визначеності – він іде чи не іде.

Саме з боку цього кандидата – людини поважного віку хотілося б прояву життєвої мудрості, а не зневаги до виборця. Я бачу, що диму без вогню не буває, і з боку відомого політика, який не раз перестрибував з влади в опозицію, і навпаки, ведеться планування щодо визнання виборів у 16 окрузі недійсними.

Я не дуже розумію, що таке технології і як це відбувається, але, думаю, що зараз найкраще, щоб культурні, цивілізовані люди були присутні в цьому окрузі в якості спостерігачів", – заявила вона "Українській Правді".

Версія про те, що Порошенко-хворий і йому зараз не до юридичних деталей має право бути. Але можуть бути і інші версії.

Якщо версія про торги між Петром Порошенком і Ігорем Калетніком правдива, то незняття Порошенка-батька може бути бути знаком, що сторони досі торгуються.  

Якщо торгів немає, тоді в інтересах Петра Порошенка справді зробити так, щоб вибори в окрузі визнали недійсними, і він міг завести по ньому на перевиборах свою людину. Тим більше, що опоненти самі дають приводи.

А повернення Порошенка-старшого за кілька днів до кінця виборів в активну кампанію було б ну дуже злим жартом над Калетник.

Хоча є ще й третій варіант – Порошенко-старший не зніметься, але і не проводитиме кампанію. А просто спробує потрапити в Раду на існуючому ресурсі.

Тетяна Ніколаєнко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді