Банкова дозволила перевибори

Вівторок, 6 листопада 2012, 14:05

За останній тиждень українська влада зробила все, щоб знищити останню можливість називати вибори до Верховної Ради чесними і демократичними. У низці округів ситуація виявилась настільки патовою, що вийти з кризи вже неможливо.

І от нарешті президент Віктор Янукович почув заклики втрутитися в процес. Принаймні після мітингу опозиції і візиту на Банкову голови ЦВК Володимира Шаповала, останній дозволив ухвалити постанову про перевибори в 5 округах.

Після виснажливої і безнадійної боротьби за перемогу в мажоритарних округах опозиція вивела 5 листопада своїх прихильників на акцію протесту під ЦВК.

Можливо, нового Майдану і не вийшло. Але Арсеній Яценюк, Віталій Кличко і Олег Тягнибок, відчувши на собі всі принади боротьби з владою за мандати, нарешті об'єдналися і виступили єдиним фронтом.

На мітингу опозиції вони висунули вимогу до ЦВК забрати в ОВК протоколи 13 проблемних округів та самій встановити результати. Або провести перевибори.

О 12:30 лідери опозиції прийшли з цією вимогою до голови ЦВК Володимира Шаповала.

За атмосферою все дуже нагадувало 2004 рік, коли опозиціонери намагалися добитися від Сергія Ківалова не визнавати результати другого туру президентських виборів.

"Ми вимагаємо прийняти документи цих округів і самостійно встановити результати виборів без ОВК і суддів, які за гроші фальсифікували там вибори і передали перемогу провладним кандидатам", – озвучив вимогу до ЦВК Яценюк.

"Якщо неможливо встановити результат виборів, то ми не боїмося перевиборів і вимагаємо перевиборів", – додав він.

Зустріч тривала не більше 25 хвилин.

За словами Яценюка, Шаповал їм підтвердив, "що ЦВК має таке право самостійно встановити результат".

"Головне, щоб ЦВК скористалося цим. Якщо ЦВК діятиме по закону, то це буде не просто шанс, а пряме зобов'язання Центрвиборчкому взяти у своє провадження 13 округів і поставити у цій справі крапку", – сказав Яценюк.

Сам Шаповал ніяк коментувати результати зустрічі не став, як і можливість встановлення результатів ЦВК.

Більше того, голова ЦВК не пішов на засідання.

За інформацією УП, одразу після зустрічі з опозиціонерами він вирушив на Банкову, на зустріч з президентом Януковичем. Саме під час неї і було остаточно ухвалено рішення про перевибори.

Там же було і визначено 5 округів.

Це 132 округ в Первомайську, де перемагав представник "Батьківщини" Аркадій Корнацький. Але вже після оброблення 100% протоколів, дані на сайті ЦВК різко змінилися і переміг представник влади Віталій Травянко.

Як відомо, в п’ятницю протоколи з ОВК були вилучені "Беркутом", і відправлені в суд. Після цього, за твердженням опозиції, вони були сфальсифіковані. І ці "намальовані" дані були передані в ЦВК.

Також на перевибори піде 94 округ, де змагалися Тетяна Засуха і Віктор Романюк. Як відомо, в цьому окрузі ставлениця влади отримала перемогу лише після того, як суд скасував голосування по 27 дільницях, що становить приблизно 30 тисяч голосів.

"Якщо раніше голоси на дільницях кралися, то в цьому окрузі здійснили злочинний розбій, а тепер цей розбій пропонують освятити ЦВК. Ми не повинні навіть доторкатися пальцем до цього непотребу, який нам принесли.

Якщо держава прийме ці протоколи, то цієї держави не існує", – заявила в розпачі заступник голови Центрвиборчкому Жанна Усенко-Чорна.

Також на перевибори було вирішено відправити 197 округ, де Богдан Губський переміг опозиціонера Леоніда Даценка.

Ще станом на 8:30 понеділка в окрузі №197 було пораховано 88,35% протоколів. І вигравав кандидат від "Батьківщини" Леонід Даценко (32,96%). Його суперник Богдан Губський набирав 30,76%.

А о 8:35 на сайті ЦВК з'явилися дані про обробку 100% протоколів, за результатами яких Губський отримав 35,65% голосів.

Між тим нардеп Андрій Парбуій, який перебував в Каневі, заявляв, що на той момент голови ДВК все ще не здали уточнені протоколи, хоча на сайті ЦВК вже були дані про обробку 100% протоколів.

Піде на перевибори і 194 округ, де представник об’єднаної опозиції Микола Булатецький виграв у Валентини Жуковської з відривом у 12 тисяч голосів.

Однак, коли потрібно було підписати остаточний протокол, голова комісії Ольга Козько викликала швидку і спробувала виїхати в лікарню з печаткою і ключами від сейфу.

ЦВК не бачило підстав проводити в цьому окрузі перевибори, якщо не вважати таким показове невдоволення Тетяни Лукаш при прийняття протоколів, але на Банковій особливо наполягли на влюченні цього округу в список. Тому давня соратниця Дмитра Фірташа Валентина Жуковська отримає ще один шанс потрапити до парламенту.

Замикає п’ятірку 223 округ Пилипишина-Левченка, де, здається, сторони раніше помруть, ніж перерахують результати. Що не намагалася робити ЦВК для цього округу, а справу там вивести в нормальне русло не вдалося.

Спершу постанову ЦВК опозиція сприйняла більш, ніж войовниче.

"Звісно, після бою руками не машуть, але нас дивує ця постанова. Ми заперечуємо проти таких дій ЦВК. Ми розраховували, що ЦВК забере протоколи і зробить перерахунок сама", – заявив представник у ЦВК об’єднаної опозиції Руслан Князевич.

"Це нонсенс сказати, що немає можливості встановити результат виборів у 194 окрузі. Там не можуть знайти лише голову комісії, а наш кандидат там переміг з перевагою 12 тисяч. Чому тоді ви не скасували вибори у Вінниці, в 11 окрузі, де було знищено частину бюлетенів за нашого кандидата?", – обурився він.

Також невдоволені були і лідери опозиції.

Арсеній Яценюк на мітингу заявив, що вимога опозиції залишається незмінною – щоб ЦВК вланоруч встановила результати голосування у 13 проблемних округах.

Ближче до 19:00 лідери опозиції вдруге прийшли по аудієнцію до голови ЦВК.

Якраз в цей час Центрвиборчком розглядав питання виборів у 11 окрузі на Вінниччині. Яценюк, Кличко і Тягнибок чемно досиділи до кінця питання. А потім лідер об’єднаної опозиції підійшов до голови ЦВК і покликав на розмову.

Шаповал спершу попросив почекати до завершення питань, а потім таки погодився на зустріч. Як і попередня, вона тривала не довше ніж пів години.

Після цього голова ЦВК знову спустився першим, а хвилин за 10 прийшли і лідери опозиції.

Їх обличчя вже не були такими невдоволеними.

"Це означає, що ми не дали кандидатам від влади незаконно захопити перемогу. І, звичайно, ми вважаємо, що на цих округах наші кандидати виграли", – сказав Яценюк.

"Ми, звичайно, будемо подавати позов до Вищого адмінсуду по всіх округах. Але й те, що ЦВК всупереч прогнозам не затвердила переможцями кандидатів від влади, це в принципі означає, що наша зустріч мала вплив", – визнав він.

Видно, Шаповалу вдалося таки донести до опозиційної трійці, що ухвалений ЦВК варіант не такий уже й поганий. Зрештою, повноцінний Майдан опозиції зібрати навряд чи вдасться, а в судах провладні кандидати вибили б свою перемогу над опозиціонерами.

Єдине, що опозиціонери запропонували, так це продовжити список ЦВК і призначити перевибори в 11 і 14 округах на Вінничині.

Як відомо, одразу після виборів опозиція заявила про перемогу в 11-му окрузі дитячого лікаря Наталії Солейко над екс-губернатором Олександром Домбровським з перевагою у 700 голосів.

Але в середу невідомі через кімнату заступника голови адміністрації району зайшли в приміщення ОВК, де зберігалися бюлетені, і пошкодили кілька коробок. При чому саме голоси за Солейко.

Після цього в п’ятницю ще одного удару по кандидату від опозиції завдала Тетяна Лукаш. Поки куратора Вінничини Юлії Швець не було в залі, вона внесла постанову про зміну голови ОВК № 11 з представника "Батьківщини" на представника партії "Русский блок" Ольгу Стадник.

Так само, за словами опозиції, були знищені бюлетені їх кандидата і в 14 окрузі, де представник групи Льовочкіна-Фірташа Віктор Жеребнюк менше ніж на 0,5% випередив опозиціонера Івана Мельничука.

Одразу після ухвалення постанови, Жанна Усенко-Чорна заявила, що цей список не повний, і його варто було б доповнити 11, 14, 20 і 90 округами.

Але дуже сумнівно, що влада піде ще й на таку поступку опозиції.

По суті, рішення ухвалене ЦВК – це спроба хоч якось зберегти обличчя після того, що скоїли на округах представники влади. Зрештою Янукович не пожертвував жодним рідним для себе депутатом.

Крім того, постанова ЦВК – це лише половина справи.

Яценюк не правий, коли говорить, що тепер доля перевиборів залежить тільки від ЦВК. Насправді нинішній закон не передбачає переголосування як такого, а лише повторне голосування у разі набрання кандидатами однакової кількості голосів.

Юрій Ключковський, який був одним з ключових юристів 2004 року, назвав рішення ЦВК незаконним.

Він наголосив, що вибори в окрузі визнаються недійсними у разі, коли в одномандатному окрузі після закінчення строку реєстрації кандидатів не зареєстровано жодного кандидата в депутати, або якщо у виборах брав участь один кандидат, і за нього віддали голоси менш як половина виборців, які взяли участь у голосуванні.

Крім цього, зазначив Ключковський, закон про вибори депутатів забороняє визнання голосування в одномандатному окрузі недійсним.

"Таке рішення ЦВК є незаконним. По-перше, немає підстав визнати вибори такими, які не відбулися... Визнати голосування недійсним в одномандатному окрузі заборонено, і повторні вибори призначаються Центральною виборчою комісією, а не Верховною Радою", – сказав  він.

На його думку, прийнявши таке рішення, ЦВК визнала, що нездатна виконувати свої повноваження.

Хоча, правду кажучи, депутати самі зробили з ЦВК весільного генерала, відібравши в неї всі можливі повноваження. Зокрема, в членів ЦВК забрали право не підписувати протокол про результати виборів.

Це в 2004 році Андрій Магера міг не підписати протокол про обрання Януковича президентом, а в 2012 член ЦВК Ігор Жиденко може аж зробити заяву, що не вважає вибори вільними і докласти до протоколу свою "особливу думку", яка ніяк округ від свавілля не рятує.

Все що може зараз ЦВК – це звернутися до Верховної Ради з проханням ухвалити зміни до закону про вибори. Або прийняти окремий закон як у 2004 році, щоб призначити перевибори в округах.

І десь уже навесні опозиція і влада ще раз позмагаються за мандати.

Залишається сподіватися, що опозиція до того часу знову не пересвариться і таки виставить в округи єдиних кандидатів, як пообіцяв йВіталій Кличко.

Щоправда юристи опозиції не вірять у варіант перевиборів. "Це грандіозний обман! В законі немає можливості для перевиборів. Тому я не виключаю, що цю постанову оскаржать в суді, а 12 листопада ЦВК збереться і оголосить результати за отриманими протоколами. І все!" – заявив Влерій Карпунцов.

Тетяна Ніколаєнко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді