Про що говорять депутати

Четвер, 16 травня 2013, 13:33

У 2012 році Управління справами Верховної Ради витратило майже 1,5 мільйони гривень на технічне обладнання для організації роботи парламенту. Левова частка від загальної суми коштів, а саме – 875 тисяч гривень, пішла на систему запису й обробки мовної інформації "Графіт-ВР12". Передбачалося, що цей комплекс слугуватиме для підготовки стенограм виступів народних депутатів.

Що таке "Графіт-ВР12" і чому він потрібний?

Необхідність стенографування виступів народних депутатів визначено на законодавчому рівні. У законі "Про комітети ВР" вказано, що "Протокол і стенограма засідання комітету є офіційними документами, що підтверджують процес обговорення і прийняття рішення, висновку, рекомендації комітету". Схожу норму передбачено в законі "Про Регламент".

Загалом, система запису й обробки мовної інформації повинна була б забезпечувати стенографування пленарних засідань Верховної Ради, засідань Погоджувальної ради депутатських фракцій, засідань комітетів, тимчасових спеціальних та слідчих комісій.

З технічної точки зору, система запису й обробки мовної інформації "Графіт-ВР12" – це майже 30 автоматизованих робочих місць, декілька серверів, блоків та мережеве обладнання.

Найдорожчою частиною комплексу є програмне забезпечення, яке коштувало платникам податків 250 тисяч гривень. Його розробником є ТОВ "НВП "Омега". За даними "Вісника державних закупівель", у січні 2012 року ця компанія перемогла в тендері на оновлення системи комп'ютерного стенографування ВР. Щоправда, більше ніхто участі в конкурсі не брав.

 
 

Раніше система "Графіт" модернізувалась в 1994-му, 1999 та 2004 роках.

Стенографування роботи комітетів Верховної Ради

За інформацією Апарату ВР, 20 з 29 комітетів ведуть стенограми засідань. Закон "Про доступ до публічної інформації" визначає, що документи, які містять суспільно важливі дані, повинні оприлюднюватися органами влади на офіційних веб-сайтах.

Проте, лише Комітет із питань свободи слова та інформації й Комітет із питань культури та духовності регулярно оприлюднюють стенограми в мережі інтернет.

Ще 9 комітетів взагалі не ведуть стенограм засідань, що порушує перший пункт 51-ї статті закону "Про комітети ВР", який зобов'язує вести протоколи та стенограми на кожному засіданні комітету. Зі слів першого заступника голови Комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності ВРУ Андрія Пишного, проблема – у секретаріаті, який не може впоратися з покладеними обов'язками.

Однак, якщо є добра воля членів комітету, ситуацію можна виправити.

Комітет із питань регламенту прийняв рішення перекласти частину обов'язків на Апарат Верховної Ради. Відтак, секретаріат забезпечуватиме запис засідань, а працівники Апарату його розшифровуватимуть та оформлятимуть у кінцевий документ.

"Ми намагаємося отримати стенограми засідань Регламентного комітету, які відбулися цього року. Натомість секретаріат замість стенограм, що в обов'язковому порядку ведуться, надає постійно протоколи", – поскаржився Андрій Пишний на останньому засіданні Комітету, яке відбулося 17 квітня. – "Тому, щоб полегшити діяльність секретаріату, це питання було опрацьовано з Апаратом і, за умови проведення звукової фіксації, Апарат ВР бере на себе обов'язки провести стенографування засідань Регламентного комітету".

Стенографування засідань тимчасових спеціальних та слідчих комісій у діючій Верховній Раді не відбувається.

З початку своєї роботи народні обранці створили лише одну тимчасову слідчу комісію з питань розслідування фактів перегляду волевиявлення народу України на парламентських виборах 2012 року. Однак цей робочий орган так і не почав легітимно працювати, через ігнорування засідань депутатами ПР, які мають більшість у комісії.

Відтак, потреби у використанні системи запису вартістю майже мільйон гривень – немає.

Аналіз виконання вимог законодавства щодо ведення стенограм засідань комітетів ВР VII скликання
Аналіз виконання вимог законодавства щодо ведення стенограм засідань комітетів ВР VII скликання

Стенографування засідань Верховної Ради

Прикладом раціонального використання системи запису й обробки мовної інформації є її застосування на пленарних засіданнях ВР.

На відміну від комітетів та тимчасових слідчих комісій, стенограми роботи парламенту оприлюднюються на офіційному сайті органу влади. Громадяни можуть ознайомитися з виступами депутатів, починаючи з 1 сесії І скликання. На сайті навіть розміщено стенограму засідання, яке частина провладних депутатів провела 4 квітня на Банковій.

Крім фіксації сказаного депутатами на пленарному засіданні, система "Графіт-ВР12" забезпечує корегування невдалих виступів народних обранців. Така можливість передбачена в законі "Про Регламент ВР". Друга частина 55-ї статті цього закону визначає, що "Стенограма відкритих пленарних засідань ВР до її редагування розміщується на офіційному веб-сайті ВР не пізніше наступного дня після пленарного засідання, після редакційного опрацювання оформляється в тижневий строк і підписується керівником Апарату Верховної Ради. Протягом цього часу народний депутат може подати свої зауваження щодо неточностей, допущених у стенограмі пленарного засідання".

Як ця норма втілюється на практиці?

22 березня міністр соціальної політики Наталія Королевська виступила на пленарному засіданні. Далі – дослівна цитата із фрагменту, що його оприлюднив 5 Канал:

"Якби ви какретизували би своє питання може воно стасується кормов для кішек, для цуценят. Патамушо кішки та цуценята чиїсь там немогут пакупати сєбє в кішчачих магазинах. Таму, шановні народні депутати, гуманітарні грузи будуть паставлєни, кантрабанда в Україну чєрєз гуманітарку нє прійдьот".

Після редакційного опрацювання, на сайті ВР оприлюднили стенограму з виступом депутата:

"Якби ви конкретизували своє питання, може воно стосується кормів для кішок, для цуценят, які їдуть через кордон сьогодні й потребують термінового розміщення. Тому що кішки та цуценята чиїсь там не можуть купувати собі в кошачих магазинах. Тому, шановні народні депутати, гуманітарні грузи будуть поставлені. Контрабанда в Україну через гуманітарку не прийде".

Судячи з попереднього аналізу стенограм пленарних засідань Верховної Ради, лідерство за їх редакційним опрацюванням, упевнено зберігає прем'єр Микола Азаров.

Роман Мартин, Юрій Мочаєв, Громадянська мережа ОПОРА, спеціально для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді