Скелети в комітетах

П'ятниця, 18 жовтня 2013, 14:18

Рух "Чесно" знайшов у парламентських комітетах скелети. Стало зрозуміло, в який спосіб додаються депутатам вихідні та що приховують в комітетах ВРУ.

Додаткові вихідні

Лише один комітет парламенту провів засідання цього тижня, відповідно до інформації на сайті Верховної Ради. Це комітет з питань фінансів. Усього у ВР 29 комітетів. А цей тиждень у графіку депутатів записаний як робота у комітетах.

Таким чином, депутати встановили новий рекорд неробства Верховної Ради цієї сесії. Попередній був минулого комітетського тижня – тоді засідали лише 4 комітети з 29.

Що ж трапилося? Наприклад, засідання комітету у справах пенсіонерів, інвалідів цього тижня було скасовано. Прийшло настільки мало депутатів (3), що робота навіть не розпочалася. Деякі комітети провели слухання та зустрічі робочих груп.

Що таке зустріч робочої групи? Приміром, така зустріч була у комітеті з питань освіти і науки. Присутня одна народна депутатка – голова комітету Лілія Гриневич. Решта на фото – запрошені експерти та чиновники.

У комітеті з питань освіти і науки 

А це робота у комітеті з питань підприємництва. Присутні два депутати – голова Олександра Кужель та депутат Геннадій Зубко.

Комітеті з питань підприємництва

Кілька сот народних обранців цього робочого тижня відпочивали. До речі, коштом платників податків. А тих, хто взяв участь у засіданнях, круглих столах і робочих групах – не назбирається разом і два десятки.

Інші приклади неробства

Найменше працював комітет з питань інформатизації. Три засіданні за півроку – з грудня 2012 по липень 2013.

Члени цього комітету, імовірно, завантажені народні депутати. Тут є відомі персоналії: Сергій Тігіпко, Олег Тягнибок, Олександр Турчинов, повний склад дивіться тут.

Їхній головний конкурент в антирейтингу проведення засідань – комітет з питань транспорту – також лише 3 засідання. Серед членів цього комітету – Віктор Янукович та Борис Колесников.

До речі, голова комітету Борис Колесников жодного разу не відвідав навіть ці три засідання.

Для прикладу, комітет з питань соціальної політики і праці за цей самий період засідав 15 разів.

Такі дані рух "Чесно" отримав після аналізу протоколів засідань парламентських комітетів з грудня минулого року по липень 2013.

7 депутатів жодного разу не були на засіданнях комітетів за цей час. Серед них – Борис Колесников, Петро Симоненко, депутат Юрій Іванющенко.

Кілька місяців тому останній отримав нагороду від президента за "вагомий внесок у державотворення і професіоналізм".

Півсотні депутатів відвідали половину чи менше засідань комітетів.

Як працювали усі народні депутати за перші півроку, дивіться нижче. Інфографіка ілюструє, який відсоток від усіх проведених засідань комітетів в середньому відвідали представники різних фракцій.

 

Окрім способів, як можна не працювати, депутати розробили методи втаємничення своєї роботи від громадян.

Метод 1: Анонімні голосування

Більшість рішень парламентських комітетів ухвалюється анонімно, тобто, під час голосування рахують загальну кількістю піднятих рук. Чиї руки голосували "ЗА", чиї "ПРОТИ" – залишається таємницею, на відміну від голосувань у сесійній залі парламенту.

Сцена з останнього засідання бюджетного комітету. Депутати сперечаються, скільки із них підняли руки "ЗА". Голосували за поправку, чи надавати держпідприємству "Нафтогаз" держгарантії на умовах гласності.

Голова комітету: - Рішення не прийнято.

Один з депутатів: - 12 проголосувало.

Голова: - Нет-нет. Он не поднимал руку. Рішення не прийнято.

Хтось із зали: - Давайте ще раз проголосуємо.

З аналізу протоколів відомо, що щонайменше на засіданнях 18-ти комітетів депутати не голосують поіменно.

Для громадян це означає, що вони втрачають спосіб контролю передвиборчих обіцянок депутатів. Вони не зможуть дізнатися чи то проконтролювати, як саме їхній обранець голосував.

Чи піднімав депутат руку "ЗА" виділення грошей на ремонт лікарні, дороги? Чи голосував він "ЗА" оздоблення президентської резиденції?

Як пояснюють самі депутати, записування прізвищ парламентарів після кожного рішення займає удвічі більше часу. Часу у них справді обмаль. Цього ж дня треба ще встигнути побувати у сесійному залі парламенту.

Метод 2: Засекречені документи

Документи комітетів з питань Регламенту та з питань аграрної політики є найменш доступними. Це єдині комітети, які відмовилися надавати протоколи своїх засідань руху "Чесно". Що приховують ці комітети від громадськості?

Наприклад, регламентний комітет вирішує питання щодо пільг, відряджень, зарплат народних депутатів. Очолює його регіонал Володимир Макеєнко.

Саме цей комітет ухвалив рішення про звернення до суду про позбавлення мандата депутата Сергія Власенка.

Ось пояснення комітету, чому вони не можуть надати протоколи засідань для ознайомлення: "Протоколи надаються за зверненням депутата... і закон "Про доступ до публічної інформації" не змінив цей порядок".

Виходить, про результати роботи депутатів можуть дізнатися лише самі парламентарі. Депутати працюють для депутатів.

Чому не має доступу до документів аграрного комітету? Відповідає голова аграрного комітету Григорій Калетник.

Перше слово: - Посвідчення.

Після того, як посвідчення було показане: - Питання не до мене.

Секретар аграрного комітету на вимогу голови комітету сфотографував посвідчення журналіста.

Метод 3: Закриті засідання

Попри вимоги законодавства, доступ журналістів на відкриті комітети залишається невирішеною проблемою. Три приклади – чому не пропускають журналістів:

"Засідання комітету відкрите, але воно проходить в закритому приміщенні".

Саме з таким поясненням заборонили перебувати журналістам на засідання комітету з питань аграрної політики. Його проводили на приватному винному заводі впродовж цілого дня.

Згодом з’ясувалося, що саме засідання мало тривати лише півтори години. Решта часу – віп-дегустація, екскурсії, отримання подарунків та виступ для депутатів фольклорного ансамблю.

"Зараз оргпитання вирішимо і ви потім зайдете".

Початок відкритого засідання комітету соціальної політики та праці тиждень тому. На фото – запрошені громадськість і преса в коридорі. Депутати – у залі.

Відкрите засідання комітету соціальної політики та праці. Запрошені громадськість і преса в коридорі, депутати – у залі. 

Єдиного журналіста, який опинився серед депутатів, представник комітету просить залишити залу: "Зараз оргпитання вирішимо і ви потім зайдете".

Питання присутності журналіста турбувало голову комітету соціальної політики Петра Цибенка: "Можна ми почнемо засідання?".

Одна з присутніх народних депутаток: "Спочатку ми самі засідаємо, а уже потім...". Зрештою, до кімнати запустили усіх, хто в цей час чекав у коридорі. Після розпорядження голови комітету.

Без пояснень

А це перед початком іншого засідання парламентського комітету – бюджетного. Минулого тижня. Теж відкритого. На засідання не пропускали Романа Мартина, кореспондента "Точки Опори". Без пояснень.

Настав час викинути ці "скелети" та нарешті навести лад в роботі комітетів.

Сергій Андрушко, "Чесно", для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді