Яструб із клітки Віктора Януковича

Субота, 25 січня 2014, 19:23

Читайте також англійською мовою: A Hawk from the Cage of Victor Yanukovych

"А в кінці кінців вони одружилися…" Цей епічний фінал багатьох мильних опер отримав свій розвиток і в українській політиці. В розпал громадянського протистояння і через чотири роки після інавгурації Януковича втілилася в життя заповітна мрія Андрія Клюєва – він нарешті став главою адміністрації президента. Точніше, інституту, який зараз швидше нагадує штаб з провадження диктатури в Україні.

Клюєв, який прагнув цієї посади багато років, виглядав безальтернативним кандидатом, адже до цього був призначений начальником виборчого штабу Януковича на 2015 рік. Відповідно, для ефективної фальсифікації виборів йому необхідно було підпорядкувати вертикаль обласних та районних адміністрацій, які й повинні забезпечувати потрібний результат. Проблема виникла в тому, що події почали розвиватися за непередбачуваним сценарієм – і тепер замість виборів Клюєву доведеться очолювати щось середнє між гестапо та НКВС.

Хоча главою адміністрації президента став Андрій Клюєв, але це той випадок, коли ви отримуєте "двох за ціною одного". Фактично, не існує окремо Андрія та його молодшого брата, народного депутата Сергія. Це – єдине ціле. Вони навіть живуть спільно в своєму міні-Межигір'ї - на території площею в 17 гектарів поблизу села Рудики під Києвом, яке взяли під посилену охорону Беркуту після кількох пікетів активістів Майдану.

На жодні поступки Янукович не збирається іти. Людина, яка відповідальна за кривавий розгін Майдану 30 листопада 2013 року, не лише не відсторонена з влади, а підвищена до рангу другої в державі. Це означає, що Янукович повністю солідарний з тими нічними подіями, коли студентів втоптували у граніт, а він розважався на полюванні.

Історія стосунків цих людей сягає двадцятирічної давнини. Клюєв познайомився з Януковичем наприкінці 1994–го року, коли вони перебували в різних вагових категоріях: перший працював заступником голови обласної ради та займався бізнесом, а другий – директором підприємства "Донецькавтотранс". Згодом вони поміняються місцями – Янукович стане губернатором області, а Клюєв – його заступником. Паралельно Клюєв продовжував займатися бізнесом. У 1990-их він ледь не став жертвою замаху в Донецьку, що назавжди змусило його обставитися охороною та пересісти на броньовані "Мерседеси".

У велику українську політику Клюєв увійшов у 2002 році, обравшись до парламенту за округом в Донецькій області. Парламентські кореспонденти пам'ятають, як провініціоналізм неофіта тоді видавав костюм - з величезним логотипом "Бріоні" на кожному ґудзику піджака.

Клюєв давно входить у число людей, які допомагають Януковичу відмивати репутацію. В 2008-му, коли Янукович перебував у опозиції та потребував легальних грошей для першої розбудови "Межигір'я", молодший брат Андрія Клюєва придбав у Януковича його квартиру за нечувані 7 мільйонів доларів – дорожче, ніж палац Лазаренка в Каліфорнії на десять спалень, за купівлю якого його посадили в тюрму.

Минулого року Клюєв знову прикрив Януковичу тили – на молодшого брата оформили князівство "Межигір'я". За 20 мільйонів доларів він придбав майно, яке, за найскромнішими оцінками, коштує 200 мільйонів. Тож сьогодні в Україні склалася унікальна ситуація в світовій політиці, коли президент держави змушений квартируватися в резиденції, яка належить главі його адміністрації. Щонайменше, за документами.

Російські продюсери українського блокбастеру

Призначення Клюєва є фактичною інтеграцією в команду Януковича автора концепції "війни" Віктора Медведчука. Сам Клюєв у інтерв’ю "Українській правді" п'ять років тому сказав, що товаришує зі своїм не менш одіозним попередником. "Медведчук – мій друг, він – один з найкращих фахівців у Конституційному праві. Тому справді він мене періодично консультував у цьому питанні (під час переговорів про створення широкої коаліції між Партією регіонів та блоком Тимошенко)", - сказав Клюєв. Показово, що при верифікації тексту інтерв'ю він взагалі прибрав ці слова з публікації.

Попри те, що в 2004 році Клюєв керував "тіньовим штабом" Януковича, він контактував з представниками помаранчевої команди. За власним зізнанням, тоді новину про оголошення Януковича президентом він почув по радіо у товаристві Юлії Тимошенко, з якою перебував у одному автомобілі. Клюєв завжди вважав, що Янукович тоді переміг чесно: "Фальсификаций никаких не было. Янукович выиграл выборы цивилизованно, реально, в тяжелой конкурентной борьбе. Естественно, суд под давлением людей мог принять любое решение по третьему, четвертому, даже пятому туру". Саме Клюєву тоді приписували наймасштабніші вкидування бюлетенів, "каруселі", "печиво" та інші технології "акумуляції" голосів.

Також Клюєв привніс в українську політику таке явище, як "тітушки". В 2004 році за тиждень до виборів президента Центрвиборчком мав проголосувати за відкриття 620 фіктивних виборчих дільниць на території Росії, які мали бути ресурсом для неконтрольованої фальсифікації виборів. Оскільки опозиція блокувала засідання ЦВК, Партія регіонів шукала способи виманити депутатів із зали. У підсумку, під входом до Центрвиборчкому озброєні молотками і битами спортсмени напали на демонстрантів. Як після помаранчевої революції встановило слідство, до цього був причетний Сергій Клюєв, який зміг вийти сухим із води.

Але, схоже, що в свою охорону Клюєв теж набирає людей зі психологією "тітушок" - достатньо прослухати цей діалог між автором цих рядків і охоронцем Клюєва.

При тому, що Клюєв інтегрований у життя Австрії, його світогляд деформований радянським минулим. В тому ж інтерв'ю "Українській правді" його запитали, як він голосував на референдумі 1991 року за незалежність України. "Я взагалі не ходив на голосування. Мене тоді політика не дуже цікавила", - зізнався Клюєв. Дивна виходить ситуація – найбільша імперія світу тріщить по шовах, в Москві засідає ГКЧП, потім парад суверенітетів, а 27-річний Клюєв на це просто не звертає уваги. "Я гордий тим, що став кандидатом техничних наук в СРСР", - сказав він також тоді.

Віденський легалізатор грошей Клюєвих

Десь із початку 2000-их років Австрія стала другою батьківщиною для Клюєвих. Нинішній посол у Відні є їхньою людиною. Родина його брата Сергія Клюєва має дозвіл на проживання та житло у Австрії. Самі брати володіють у цій державі кількома активами – компанією Slav AG, яка володіє часткою офісного центру Gasometer, а також фірмами Activ Solar, яка будує сонячні електростанції в Україні, та CEE Clean Economic Energy, на яку ці електростанції оформлюються. Приналежність двох останніх підприємств Клюєви відкидають, але з їхніх заперечення не витримують жодної критики. Методи розбудови цього бізнесу не викликають жодних сумнівів у приналежності до високопосадовців України.

Так, Клюєв не цурається відвертого застосування своїх повноважень для використання бюджетних коштів в особистих інтересах. 200 мільйонів гривень державної допомоги "Заводу напівпровідників", яким володіє клюєвська компанія Activ Solar, було виділено рішенням Комісії з координації інвестиційних проектів, яку на той час очолював особисто Клюєв.

Також Клюєв, який фактично монополізував ринок сонячної енергетики, пролобіював нечувано високий "зелений тариф". Держава Україна зобов’язана викуповувати електроенергію з його станцій у вісім разів (!) дорожче, ніж в тій же Австрії, де базується материнська компанія Клюєвих. Для розбудови бізнесу вони брали кредити в державному УкрЕксІмБанку під явно неліквідні застави – обладнання для сонячних електростанцій, яке неможливо було би реалізувати в разі банкрутства позичальника.

Крім того, на завезення самого устаткування для сонячних електростанцій було скасовано імпортні мита. Найцинічніше, що навіть фінансова допомога Єврокомісії за статтею "енергозбереження" була використана на побудову ліній передач, які з’єднали електростанції Клюєва з мережею – в результаті чого Брюссель взагалі зупинив цю програму через нецільове використання коштів.

Як недавно встановила Українська правда, Клюєви надали неправдиві дані, коли заповнювали формуляр у банку VorArlberg Landes- und Hypothekenbank AG. Вони, всупереч австрійському законодавству, відмовилися ідентифікувати себе як "політично значущі особи", хоча мали би, оскільки на той момент були депутатами.

За інформацією джерел Української правди, центральна прокуратура з економічних кримінальних справ і корупції проводить перевірку діяльності Клюєва після отримання низки запитів з України.

Янукович і Клюєв – партнери?

Про природу стосунків між Януковичем і Клюєвим детально розповіли інші донецькі олігархи Сергій Тарута і Віталій Гайдук. У шифрограмі американського посольства в Києві, розміщеній на сайті Wikileaks і датованій вереснем 2007 року, посол Вільям Тейлор звітує Вашингтону про свою зустріч з ними. В ході тригодинної розмови, як повідомляє посол, Тарута з Гайдуком серед іншого розповіли дипломату про лідерів Партії регіонів.

"Гайдук і Андрій Клюєв працювали на посадах віце-губернаторів за часів керівництва Януковичем Донецькою областю. Потім Клюєв спровокував зміни у стосунках, зробивши Януковича своїм партнером по бізнесу, таким чином він би отримав преференції. Тарута не знає, чи Клюєв з Януковичем залишаються бізнес-партнерами. Але, зазначив Тарута, між ними існують спеціальні відносини. Тарута думає, що Клюєв достатньо розумний для проведення реформ. На жаль, він швидко довідався, що може заробляти гроші через перебування на високих посадах, і тепер він зловживає своєю державною службою для самозбагачення. Наприклад, за словами Тарути, Клюєв завіз контрабандою величезну кількість курятини через Вільну економічну зону (яка існувала в Донецькій області за часів Кучми - УП). Тарута думає, що Янукович міг отримувати частину прибутків від курячої контрабанди, хоча він не був впевнений".

Тезу "Клюєв і Янукович мають спільний бізнес" підтверджує також схема оформлення власності австрійської компанії "Актив Солар", яка в інтересах Клюєва займається побудовою мережі сонячних електростанцій. Кінцевим власником цієї віденської фірми є траст із Ліхтенштейну, який також протягом багатьох років був кінцевим власником резиденції "Межигір'я".

Самі Клюєви відкидають свою причетність до "Актив Солар", при тому, що, окрім документів, є і наочні підтвердження – керівником підприємства є зять Сергія Клюєва Каве Ертефай, а там також працюють (принаймні, донедавна працювали) син нинішнього глави адміністрації президента Богдан Клюєв і його дружина мексиканка Марина Кастілла; віденський офіс "Актив Солар" розташований в одному боксі та за одним телефоном з іншою австрійською фірмою Клюєвих Slav AG, а київський – прямо в штаб-квартирі компанії Клюєвих "УкрПідшипник".

Окрім Австрії та Росії, Клюєви мають великі інтереси в цій державі. Молодший з братів домігся, щоб його призначили керівником групи дружби з Конгресом США. Минулого року він двічі бував у Америці, а підконтрольна Клюєву бельгійська організація European Center for Modern Ukraine заплатила 1,5 мільйона доларів американським лобістам.

Але зараз всі намагання щодо формування іміджу братів зруйновано. Їхні позиції у США не врятують жодні консультанти. За інформацією джерел, проти Клюєвих будуть застосовано візові санкції – їм заборонять доступ на територію Сполучених Штатів з перспективою запровадження і фінансових санкцій. У комплексі з неприємностями, які на них чекають у Австрії, та регулярними облавами на їхні палаци під Києвом брати стрімко втрачають шанси на благополучне майбутнє за межами Донецької області.

Призначивши Клюєва главою адміністрації, Янукович намертво прив'язав його до себе. Тепер вони вдвох або вискочать з цього пекла, або так само вдвох і підуть на дно - в ім'я нереалізованої мети нестримного збагачення та побудови диктатури.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді