Як в Україні обирали місцеву владу

Неділя, 25 жовтня 2015, 07:05

В Україні 25 жовтня 2015 року пройшли місцеві вибори – чергові вибори депутатів обласних, районних, міських, сільських та селищних рад, міських, селищних, сільських голів. 

На нинішніх виборах українці обирали мерів 358 міст обласного та районного значення, причому в містах із кількістю виборців понад 90 тис осіб (за даними ЦВК їх налічується 38) вони пройдуть в два тури, якщо в першому турі жоден із кандидатів не набере 50% голосів.

Мерів міст і сільських та селищні голів, а також депутатів сільських і селищних рад обирали за мажоритарною системою.

Депутатів обласних, районних, міських і районних у містах рад (загалом це 869 місцевих рад) обирали за пропорційною системою з відкритими партійними списками.

Загалом в Україні відбулося близько 20 тис. виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

Сортувати
21:31

У Дніпропетровську у другий тур виборів мера найімовірніше виходять Борис Філатов та Олександр Вілкул.

Такими є результати екзит-полів, проведених Студією Савіка Шустера та центром Социс.

Так, згідно з даними екзит-полів, оголошених на Шустер-Live, Філатов набрав - 41,6% голосів, Олександр Вілкул - 32%Загід Краснов- 11,2%, Максим Курячий- 5,8%.

Водночас, за даними Центру "Социс", Філатов набирає 39,1% голосів "за". Вілкул від "Опозиційного блоку", за даними екзит-полу, набрав – 33,1%.

21:28

В Одесі за даними екзит-полу, у другий тур виходять нинішній мер Геннадій Труханов та радник голови обласної ОДА Олександр Боровик.

Згідно з результатами екзит-полу, за Труханова віддали голоси 47,6% опитаних, за Боровика – 30,8%.

На третьому місці Едуард Гурвіц – 9,6%, Сергій Ківалов набрав 3,7%.

21:25

За попередніми даними екзит-полу, на виборах міського голови у Львові лідирує чинний міський голова Андрій Садовий.

Про це, як повідомляє Zaxid.net, за Садового проголосували близько 49% виборців.

На другому місці -  представник ВО "Свобода" Руслан Кошулинський, який набрав 14% голосів виборців.

Третє місце у Володимира Гірняка (11-12%), четвертий – Дмитро Добродомов (10%).

20:15
 

Як повідомив керівник харківського осередку КВУ Михайло Камчатний, на виборах до міськради Харкова проходять, за даними екзит-полу партія "Відродження" 51,3%, "Самопоміч" - 16,4%, БПП - 6,9%, "Наш край" - 4,5%, Батьківщина 3,4%, Волонтерская партия - 3,3%.

20:03

Віталій Кличко набрав 40,4% і є лідером серед кандидатів у мери Києва за даними соціального моніторингу Комітету виборців України.

Серед тих, хто взяв участь у дослідженні КВУ голоси за партії/мера розподілилися таким чином: Володимир Бондаренко має  8,7%. Олександр Омельченко - 8,1%, Сергій Гусовський - 8%, Борислав Береза - 7,5.

Окрім того, БПП набирає 28%. 10,3%  дістає "Самопоміч", 10,1% - "Батьківщина", 9,7% - "Свобода", 8,5% - "Єдність".

Станом на 18.00 КВУ було опитано 9 376 респондентів, отримано відмов 3346.

Отже, загалом інтерв’юерами здійснено 12 722 контактів, а відсоток відмов становить 26,3%. 

Похибка для лідерів не перевищує, 2,5%, для інших –1%.

19:43

На ДВК №740988 було затримано групу молодих людей, які організували підкуп виборців на користь одного з кандидатів. На місце події викликали слідчо-оперативну групу, яка встановлює деталі правопорушення.

 
19:38

У Чернівцях на дільниці, що розташована на вулиці Небесної Сотні, в студентському містечку, зафіксували масове фотографування виборчих бюлетенів. 

Студенти, яких вдалось опитати "Опорі", голосували за партію "Рідне місто" та кандидата Ростислава Білика.

19:28
 
19:21
я, і багато політичних сил із минулого не можуть із цим змиритися.
На жаль, Центральна виборча комісія проявила заангажованість, підігравши в цій ситуації одній зі сторін. А саме – дозволивши друк виборчих бюлетенів у приватній друкарні, що належить олігархові. 
Натомість силу волі продемонструвала ТВК міста Маріуполь.
І тому сьогодні ми спостерігаємо перемогу демократичного майбутнього над авторитарним минулим на Донеччині. Люди нарешті усвідомлюють, що хазяїна Донбасу вже немає. Призначати місцеву владу більше не будуть - це право належить громаді.
19:17

Kyiv ballot paper. Helps to explain why the count could take some time. #elections in #Ukraine

(Посол Британии в Украине: Киевский бюллетень. Помогает понять, почему подсчет может занять некоторое время)

 
19:07

‪#‎Мариуполь‬

Самая большая ложь от Оппо и ЦВК то, что выборы сорваны из-за бюллетеней. 

Наша команда по всему городу фиксирует, что на самом деле ни одна участковая комиссия и без бюллетеней не готова была открыться. Не было ни пломбираторов для урн, ни контрольных листов. Комиссии принимали решения о невозможности помещения урн в места голосования. 
На пальцах - выборы не состоялись бы, даже если сегодня бюллетени поступили бы на участки. 
И вишенка на торте. В ОШ #36 при вхоже на три избирательных участка - агитация Нашего края на видном месте. Ещё одни "демократы"

19:02

Громадянська мережа ОПОРА

Кандидат у депутати міської ради від  партії "Громадянська позиція" Станіслав Скалозуб зафіксував незаконну агітацію у день виборів за кандидата на посаду міського голови (само висування) Володимира Буряка у Бородинському районі Запоріжжя.

Він зустрів жінку, яка представилась агітатором та робила обхід по приватному сектору району.  Вона надала листівку з текстом–інструкцією розмови агітаторів з виборцями.

 
18:16

У Полтаві голова та члени виборчої дільничої комісії №531223, що на Фрунзе, 49, отримали смс-повідомлення із погрозами на особисті телефони.

 
18:12

Ааааа!) Вибори у Виноградівському районі, фото Andriy Slokhinyak.

 

18:05

У Житомирі "Опора" зафіксувала вкидання бюлетенів

17:44

На Хмельниччині зафіксували організований підвіз виборців до дільниці.

17:32

chernihiv 

На Чернігівщині виборцям роздають заповнені бюлетні.

17:27

Центральна виборча комісія зобов'язала Красноармійську міську територіальну виборчу комісію негайно передати бюлетені на виборчі дільниці і розпочати голосування у місті

16:52

Geoffrey Pyatt@GeoffPyatt

Today's elections = third great test of democracy in the new Ukraine. The real winners are the Ukrainian people. 

Сьогоднішні вибори - третій тест на демократію, від якого виграє народ.

Також Посол США Джеффрі Пайєтт очікує прискорення реформ в Україні після місцевих виборів. Про це він сказав журналістам під час відвідування однієї з виборчих дільниць у Києві.

16:50

У Рівненській області в приміщенні виборчої дільниці у с. Пляшівка раптово померла 80-річна мешканка села Коритне.

Про це повідомили у прес-службі  МВС.

16:45

Сватівська міська виборча комісія на своєму засіданні  25 жовтня визнала вибори до Сватівської міської ради недійсними, повідомляє ОПОРА.

16:29
Читаю призывы друзей по фб идти на выборы. Я бы пошла, но как и остальные переселенцы сегодня без права голоса. 
Вообще удивительно, конечно, что ни одна крупная политическая сила в своей программе не подняла вопрос переселенцев, которых в стране 1,5 млн человек. 
 
16:10

Станом на 16 годину явка на місцевих виборах по всій Україні складає 36,2%.

 

16:07

Громадянська мережа ОПОРА

У місті Сєверодонецьк на кількох виборчих дільницях (№ 162, 168, 170, 180, 181, 200) зафіксовані масові випадки, коли виборці приходять на дільниці з талончиками, голосують та віддають їх невідомим особам, що знаходяться на вулиці біля виборчих дільниць. Кольорова гама талонів схожа з агітацією партії "Наш край".
 
15:59

На окрузі 48 дільниця 381 у м. Київ на Микільській Слобідці не зміг проголосувати Любомир Гузар. Він спеціально приїхав задля голосування, але бюлетней не отримав, тому що його не виявилось у списках.
Пізніше  речник ЦВК Костянтин Хівренко пояснив, що предстоятель греко-католицької церкви, кардинал Любомир Гузар не зміг проголосувати у Києві, оскільки стоїть на консульському обліку у США. 
"Щоб проголосувати, пан Гузар мав би "звернутися у відповідний відділ ведення держреєстру виборців і змінити свою виборчу адресу за умови, якщо би для цього були законні підстави", - додав він.
15:56

У Миколаївській області виборців масово підвозять до дільниць.

Про це повідомили у Комітеті виборців України. 

"Спостерігачі КВУ фіксують випадки масового підвозу виборців до дільниць на Миколаївщині. Зокрема, на дільниці №480620 у селі Новопетрівці Снігурівсього району", - йдеться у повідомленні.

15:24

В Сумах на деяких дільницях не встановили кабінки для голосування, але справжніх українців так просто не зламаєш! 
Зробили "кабінки" зі штор.

 
14:44

В Сватово вибори фактично зірвані!

Сватівська міська виборча комісія при затвердженні тексту виборчих бюлетенів припустилася грубої помилки. Комісія у разі, якщо партія не висувала в окрузі кандидата, не включала цю партію у бюлетень по відповідному окрузі. Відповідно виборці в таких округах не зможуть проголосувати за місцеві організації партій і останні не дорахуються голосів.

В даному випадку в місцевих організацій партій є всі підстави оскаржувати результати виборів, оскільки було грубо порушено виборче законодавство.

14:36

Дарт Вейдер не смог проголосовать на своем участке в гимназии №9 (проспект Академика Глушко) в Одессе, сообщает dumskaya.net. Его не оказалось в списке.

 

14:23

"Це перші вибори після Революції гідності, які відбуваються в умовах початку реальної децентралізації, і ці місцеві вибори є надзвичайно важливими. І зміни в українському суспільстві, і зміни в українському політикумі мають відбуватися з місцевого рівня", - В.Гройсман. 

 

14:08

Луценко скликає Раду коаліції на 26 жовтня "для законодавчого опрацювання механізму проведення місцевих виборів у Маріуполі до кінця поточного року".

13:54

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк проголосував та наголосив на важливості чесного підрахунку голосів на місцевих виборах.

"Зараз основне - це підбиття результатів голосування і те, щоб ці вибори були такі ж чесні та прозорі, як були вибори Президента і парламенту минулого року", - сказав Яценюк.

13:40

Первый раз в жизни проголосовал в Украине и в первый раз поехал на велосипеде на избирательный участок.
Очень важно пойти и проголосовать хоть на велосипеде, хоть в пешую, но очень много зависит от активности каждого из Вас.
 
13:32

На виборах до місцевих органів влади на Донбасі явка виборців станом на 12 годину склала більше 11%, як і в Києві.

У Києві станом на 11 годину явка склала близько 11%.

Явка у Запоріжжі на 12 годину склала близько 20%.

13:07

Голосування у Маріуполі та Красноармійську (Донецька обл.) ще може відбутися протягом 25 жовтня, і навіть якщо бюлетені будуть прийняті членами міського виборчкому і дільниці відкриються о 18:00, вибори можуть бути визнані такими, що відбулися - глава ЦВК Охендовський.

ЦВК зробить все можливе в рамках компетенції, щоб вибори у Маріуполі і Красноармійську відбулися 25 жовтня. 

"Якщо цього не станеться, право за  призначенням нової дати виборів - за Верховною Радою", - додав глава ЦВК.

13:07

Ми проголосували за те, щоб Київ був справжнім європейським містом!

 

Порошенко дав зрозуміти, що вибори в Маріуполі і Красноармійську переносяться.

"Ситуація по Маріуполю – категорично неприйнятна. Я з самого початку наголошував на необхідності проведення виборів в Маріуполі. І той факт, коли там готувалися фальсифікації, ми цього допустити не можемо", - сказав Порошенко.

12:58

Станом на 12 год. 00 хв. до міського координаційного центру та правоохоронних органів надійшло 93 повідомлення про правопорушення під час виборчого процесу.

З них:
- підкуп виборців: 3 (Голос., Дарн., Обол.)
- агітація на будинках: 49
- агітація біля ДВК: 3 (Шевч., Дарн.)
- фотографування бюлетенів: 3 (Голос., Дніпр., Свят.)

На балконах житлових будинків продовжуються фіксуватися факти розміщення банерів агітаційного спрямування. Звертаюсь до киян: штраф, який Ви заплатите за порушення закону значно вищий за ті копійки, які Ви отримали за їх розміщення.
У Оболонському районі припинено спробу організації порушення типу "косинка", коли виборець має винести порожній бюлетень та передати іншому.
У Подільському районі невідомі із автомобіля розкидали антиагітаційну продукцію проти одного з кандидатів у депутати. 
Також по оперативній інформації у Солом’янському районі затримано підозрілий мікроавтобус за підозрою у організації порушень. 

Із кумедного:
На Оболоні дружина закрила чоловіка вдома, аби той не пішов голосувати. Також у Шевченківському районі на одній із дільниць виник побутовий конфлікт між спостерігачами.

12:49
 
12:43

Задержан "карусельщик" при попытке вброса заполненных бюллетней и выноса чистых на 223 участке. Его попытались оправдать и отпустить наблюдатели некоторых политсил. Задержанный передан сотрудникам МВД. Его опрашивают.

Попытка выноса чистого бюллетня на 222 участке. В момент задержания оказана попытка сопротивления. Нарушитель зафиксирован и передан сотрудникам МВД. Его сейчас опрашивают.

В Деснянском районе "карусели" крутят по полной. Пока не сядет первая сотня организаторов и участников ситуация не поменяется. Или пока не произойдет суд Линча. Могу предсказать, что к вечеру ситуация лишь может усугубиться. Судя по системному подходу к фальсификации выборов Революцию Достоинства и Небесную сотню многие уже списали и позабыли.

12:40
12:39
"Станом на 11 ранку явка по Києву – 10-11%", – керівник апарату КМДА Володимир Бондаренко
12:38
Одеса: Біля дільниці затримали чоловіка в костюмі Чубакки / фото Первый городской
 
12:19

Підготовче засідання та початок голосування: підсумки ОПОРИ (інфографіка) http://goo.gl/CDOIf9 

 

 

12:02

Громадянська мережа ОПОРА

 

Так, зокрема, у центральних областях (Вінницька, Житомирська, Черкаська, Київська, Кіровоградська , Чернігівська, Сумська області та Київ) явка виборців – 20%, на Заході країни (Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Тернопільська, Хмельницька, Рівненська, Волинська, Чернівецька області) – 16,6%, а на Сході (Донецька, Харківська, Луганська та Дніпропетровська області) – 18,6% та на Півдні (Одеська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька області) – 18%. При цьому враховано похибку – 1,2%.

11:53

У Бучі на дільниці, що розташована у школі №3, представник "Нових облич" побив літню жінку і її сина.

11:36

Кличко: Я і моя родина проголосували, зробили свій вибір. Ці вибори дуже важливі для майбутнього місцевих громад.

 
11:35

КВУ: в Києві зупинили масову спробу виборчих махінацій 

У Києві на дільниці №800520 (вул. Героїв Сталінграда, 58-Б) відбулась спроба організації виборчих махінацій, так звана "косинка". Один із членів комісії видавав бюлетені підставним особам, які при цьому не розписувались в списку виборців. Такі особи мали при собі спеціальні позначки (так звані "косинки"), по яким цей член комісії міг їх розпізнати і видати бюлетені. За Законом член комісії має перевірити паспорт виборця, який засвідчує особу і місце її реєстрації. Виборець в свою чергу має поставити підпис у списку виборців. 

Порушення помітили спостерігачі, міліція повідомлена і наразі тривають слідчі дії. Подібне порушення передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 7 років.

Така виборча махінація може призвести до масових порушень через значну кількість підставних осіб, що можуть отримати бюлетені від такого члена комісії.

11:14
Клички прийшли голосувать.
 
11:13
 
11:10

Прийшли з дружиною проголосувати - член комісії виписує бюлетені ось такою ручкою. Нічого страшного, нє? "Агітатор" Шиманський Андрій Володимирович. Виборча дільниця #800079
 
11:06

 
10:30

Спостерігачі та МВС розповіли, як в регіонах почалися місцеві вибори.

У Харкові всі дільниці для голосування на місцевих виборах, за винятком одного, відкрилися вчасно.

У Богодухові (Харківська область) на одній з виборчих дільниць зникли 500 бюлетенів для голосування на виборах мера.

В Сумах на деяких виборчих дільницях станом на 8:00 не було встановлено кабінки для голосування, таким чином, дані дільниці відкрилися, однак голосування на них не почалося.

Вибори в Одеській області почалися без значних порушень.

На Волині всі виборчі дільниці розпочали роботу вчасно.

На Полтавщині станом на 9:00 усі 1260 дільничних виборчих комісій працюють у звичному виборчому режимі.

на Тернопільщині та Кіровоградщині виборчі дільниці відкрились без порушень. 

10:29

Anastasia Magazova

А вот еще парадокс. Люди в Мариуполе, члены комиссий не знают ничего. Говорят, что читают новости в интернете и хоть что-то пытаются понять, что происходит.

А Киев и ЦВК все еще молчат.

 
10:24
Вибори на Донбасі. Красноармійськ.

Вибори скасовані. Рішення ТВК остаточне.

Хоч нова партія бюлетенів з Краматорська і приїхала і ТВК їх прийняла, виникло багато запитань щодо юридичної правомірності саме їх друку, і можливості забезпечення оперативного отримання бюлетенів дільницями.
Приміщення з новою партією, бюлетенів опечатали.
Зараз представники ДВК приїжджають в ТВК, де ознайомлюється з її рішенням.

Зрештою ТВК прийняла рішення про скасування виборів.
На дільницях більш-менш спокійно, проте є певні проблеми з роз'ясненням виборцям, які прийшли голосувати, ситуації, що склалась.

В основному, обмежуються отакими інформацяйними повідомленнями.

Ситуація спокійна.

 
09:51
Фіксуємо перші порушення.

ДВК №800020 (Голосіївський район, округ №10), ДВК №800812 (Святошинський район, округ №93) - факти фотографування вибрчого бюлетеню.

09:42
93-летний дедушка пришел на участок, с трудом пришел, хотел голосовать "за молодых". Никакой информации об отмене выборов люди не получили. У них шок и разочарование. Мариуполь
 
09:17

У Запоріжжі на ДВК розвозили бюлетені пізно вночі

Уночі у Запоріжжі на ДВК розвозили нові бюлетені. Недійсні вирішили гасити в день голосування 25 жовтня.

Починаючи з 8:00 й до 20:00 24 жовтня у Запорізькій ТВК тривало безперервне засідання, пов’язане з форс-мажорними обставинами передруку бюлетенів. 

08:29

у Печерському районі на дільниці, де має голосувати президент, голова ДВК загубив ключ від сейфу.

У результаті цього сейф відкривали болгаркою. Пломби у сейфі були на місці, тому дільниця відкрилась о 8:30 і працює.

08:28

Маріупольська міська територіальна виборча комісія не прийняла бюлетені. Таким чином вибори у місті 25 жовтня можуть не відбутися.

Напередодні увечері 9 членів Маріупольської міської територіальної виборчої комісії підписали акт про те, що не прийматимуть надруковані бюлетені, повідомляє ОПОРА.

Під час перевірки бюлетенів перед транспортуванням у приміщені типографії "Приазовский рабочий" члени комісії знайшли пачку з 22 незапакованими бюлетенями на підлозі.

Представники політичних партій, зокрема "Блока Петра Порошенка", "Батьківщини", "Самопомічі", "Укропа", Радикальна партія, "Сила людей", Партія простих людей, оголосили про те, що прийняли звернення до ЦВК з вимогою перенести вибори у зв'язку з неможливістю прийняття бюлетенів.

П'ять членів комісії, включаючи голову комісії Ірину Юрину, залишили будівлю друкарні. Серед них були представники політичних партій "Нова держава", "Народна партія", "Опозиційний блок" та Партія регіонів. Вони написали окрему думку щодо ситуації з бюлетенями.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді