Кандидат
Про кандидата 1
Про кандидата 2
Запитання до кандидата
Хитрик Руслан Іванович
Наразі кандидат працює помічником голови Рожищенського районного суду Волинської області. Раніше працював суддею.

У травні 2018 року Вища кваліфікаційна комісія суддів визнала його таким, що не відповідає посаді судді за результатами кваліфікаційного оцінювання, що мало б стати підставою для звільнення. Але наступного місяця рішенням Вищої ради правосуддя суддя був звільнений з посади за власним бажанням — тобто уникнув звільнення через невідповідність посаді.

Більше того, ВККС рекомендувала звільнити суддю Хитрика з посади за порушення присяги ще у 2015 — через вчинення ним дорожньо-транспортної пригоди у стані алкогольного сп'яніння, внаслідок якої постраждали люди. 12 серпня 2014 року він перевищив швидкість, при обгоні перед пішохідним переходом зіткнувся з попутною машиною, завдавши пасажирам легких тілесних ушкоджень, намагався втекти, вміст алкоголю в крові тоді підтвердили в наркодиспансері.

Цікаво, що цього дня суддя розглянув 12 справ і навіть притягнув іншого водія до відповідальності за керування транспортним засобом у стані сп'яніння. Зважаючи на те, що о 14:30 суддя вже був у стані сп'яніння, виникає питання, як він розглядав ці справи.

Однак 2016 року рекомендацію ВККС звільнити Хитрика скасував Вищий адміністративний суд України — бо сплив строк давності притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

У рішенні ВККС також наведено дані з його письмових пояснень про те, що у робочий час Хитрик їздив консультуватися з суддею Апеляційного суду Волинської області — тобто суду, який забезпечує апеляційний перегляд рішень, що ухвалюються судом, у якому в той час працював суддею сам Хитрик. Це може свідчити про залежність кандидата як судді в минулому.
Крім того, кандидата помічено за постійним залученням кредитних коштів, що може створити додаткові загрози для його незалежності. Зокрема, за даними електронних декларацій, упродовж 2015, 2016 і 2017 років Руслан Хитрик отримав понад 400 тис. грн кредитних коштів, 220 тисяч з них — 2017 року. Однак у його іншій декларації за 2017 рік (на посаду антикорупційного судді) зазначено лише отримання кредиту в розмірі 75 тис. грн. Тобто, Хитрик подав різні відомості у деклараціях за один рік — у підсумковій декларації та декларації кандидата на посаду.

У декларації за 2015 рік Хитрик декларує користування автомобілем Toyota Camry з серпня 2012 року того ж року випуску, право власності на який належить його матері, яка працює медсестрою.

Після 2012 року з декларацій кандидата зникли майнові права на житловий будинок площею 245,6 кв.м., не був задекларований і дохід від його відчуження.

У декларації за 2015 рік кандидат декларує право власності дружини на земельну ділянку площею 900 кв.м., яке в неї виникло 2009 року. У деклараціях за 2016 та 2017 роки ця земельна ділянка декларується вже площею 0,09 кв.м.
Запитання до кандидата:

  • Чи може він бути незалежним суддею?
  • Звідки у матері кошти на елітне авто?
  • Як він розглядав справи у стані алкогольного сп'яніння?
Made on
Tilda