Кандидат
Про кандидата
Запитання до кандидата
Заєць Тарас Олександрович
Кандидат до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду

Документи:
Досьє
Декларація доходів
Декларація родинних зв'язків
Декларація доброчесності
Суддя Святошинського районного суду міста Києва Тарас Заєць брав участь у "справах Майдану"— у лютому 2014 року обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою щодо учасника масових акцій протесту. Проте не повідомив про це у декларації доброчесності за 2016 рік.

Кандидат також виносив сумнівні рішення, які перешкоджали роботі НАБУ. 2016 року він відмовив детективам Бюро у доступі до рішень судді Андрія Макухи, який заважав розслідуванню багатомільйонних розтрат на Одеському припортовому заводі, де фігурувала помічниця нардепа Олександра Грановського.

В ухвалі про самовідвід в одній зі справ суддя поставив під сумнів законність рішення апеляційного суду, яке набрало законної сили.

Окрім того, на відеозаписі судового засідання, розміщеного в інтернеті, зафіксовано, як Заєць при розгляді справи, хоч і не забороняє вільному слухачу здійснювати відеофіксацію, але неодноразово забороняє йому знімати себе.

Також Заєць вносив неповні відомості у майнові декларації. У 2012 та 2013 роках Заєць не задекларував майнові права на жодні житлові об'єкти, тобто не зрозуміло навіть, де він жив. Згідно з даними декларацій за 2015, 2016 та 2017 роки, зареєстроване місце проживання кандидата було у місті Вишневе Київської області.

Проте знову ж таки — там не вказано жодних житлових об'єктів чи їх оренди. Також у декларації за 2017 рік дружині судді належить 1/3 частка квартири в Одесі. Це право власності в неї виникло від 1993 року, але у жодних деклараціях кандидата, поданих протягом 2012-2016 років, даної квартири немає.

Викликають сумніви щодо достатніх коштів на придбання дорогих авто: 2008 року "Тойота Авенсіс" (тоді Заєць був помічником/радником голови суду) та 2011 року "Ауді Q7" (коли Заєць був помічником голови суду, а згодом консультом у юридичній компанії).
Запитання до кандидата:

  • Як може пояснити свої сумнівні рішення?
  • Чому забороняв знімати себе під час судового засідання?
  • Чому у деклараціях вказані недостовірні відомості щодо житла?
  • Звідки взяв кошти на дорогі авто, працюючи помічником голови суду?
Made on
Tilda