"Взвейтесь кострами, синие ночи!"

Субота, 02 січня 2010, 12:45

Більшість виборців України пам'ятають часи піонерії, коли дозвіллям дітей опікувалася держава. Якщо викинути заполітизованість та Павлика Морозова, то залишається дитяча преса мільйонними тиражами, піонерські табори в кожному лісі, дитяче свято 19 травня, піонервожата в кожній школі з державною зарплатою.

Всі діти ходили до школи, не було дитячої наркоманії, не було щорічно понад 100 мам віком до 15 років. Деякі діти курили, але дитячого алкоголізму, як нині, точно не було.

Зараз 10 підліткових колоній переповнені, кожен п'ятий неповнолітній злочинець сидить за вбивство. Понад 30 тисяч дітей взагалі не ходять до школи.

При живих батьках понад 100 тисяч дітей позбавлені батьківської опіки або сироти. Це наслідок краху моралі та державної політики стосовно свого майбутнього - дітей.

Життя та проблеми дитячого середовища багатогранні. Одна з граней - дитячий громадський рух, основу якого складають дитячі громадські організації.

Поруч з Федерацією дитячих організацій (бувші піонери) та нещодавно відродженою комуністами Піонерською організацією імені Леніна діють ще 15 всеукраїнських дитячих організацій.

Вони охоплюють практично всі напрямки дитячого дозвілля: туризм, козацтво, єдиноборства, гайди, спорт, школа безпеки, екологія, самоврядування тощо. Більшість дитячих організацій декларують себе і є за змістом скаутськими.

Скаутський рух в Радянському Союзі називався саме піонерією. І піонерська організація представляла нашу країну в світовій організації скаутів. Нині цей шмат державної політики привласнили собі три всеукраїнські МОЛОДІЖНІ громадські організації: "Пласт", "СПОК" (дітище працівників державної соціальної служби) та їхній "брак по расчету" - об'єднання "Національна організація скаутів України".

Молодіжною політикою і, зокрема, дитячим громадським рухом опікується Мінсім'ямолодьспорт. При загальному зменшенні фінансової допомоги на підтримку програм дитячих та молодіжних громадських організацій в цьому році у три рази, Міністерство зменшило підтримку програм дитячих організацій у чотири рази.

Міністр Юрій Павленко називає свою політику системною. На останній Колегії міністерства з молодіжної політики представник "Дитячого альпійського руху України" подарував йому маленький дитячий сноуборд, виготовлений в Австрії, як символ молодіжної політики.

Там для дітей виготовляють сноуборди, а у нас - "справжню горілку на бруньках".

Тому багато дітей зі спектру відкритих для них державних пропозицій обирають не туризм, а бродяжництво, а замість спорту - табак та пиво.

Але повернемося до наших баранів. З метою збереження традицій державного піклування про дітей, дитячі громадські організації провели два всеукраїнські зльоти, переборовши різнобачення лідерів дитячого руху на проблеми виховання дітей, шляхів і методів організації дитячого дозвілля.

Поклали квіти до могили Героїв Крут, попрацювали на суботнику на Мистецькому Арсеналі і підписали звернення до президента законодавчо відновити дитяче свято 19 травня, як День дитячих громадських організацій.
 

На фото: 19 травня представники всеукраїнського зльоту дитячих громадських організацій покладають квіти до могили Героїв Крут

Не пройшло і двох років, на протязі яких чиновники секретаріату переконували керівників дитячих організацій, що не варто зберігати дату 19 травня, бо це символіка старого комуністичного режиму.

(Дарма, що заступником міністра Павленка працює керівник Київського міського комітету Комуністичної партії і найбільшу фінансову допомогу він надає саме Піонерській організації імені Леніна).

Під тиском дитячих організацій таки був підписаний Указ № 599/2008, який призначив дитяче свято. Але "не по-вашому", а в третю неділю травня.

І тепер в День шанування жертв політичних репресій (саме третя неділя травня), коли по всій Україні приспущені державні прапори, діти мають веселитися навколо піонерського вогнища, проводити всеукраїнську лінійку, ігри, змагання ...

Це грані сучасної державної молодіжної політики.

Зараз секретаріат президента готує черговий "подарунок" дитячим організаціям - перепризначення Дня дитячих громадських організацій на кінець червня. Саме раз: діти роз'їдуться по таборах, по селах, щоб нікому було заважати заступникам міністрів (бувшим та нинішнім) розвивати скаутський рух.

Мені видається, що батьки дітей, які є членами дитячих громадських організацій, проголосують за того кандидата в президенти, який хоч пообіцяє замість показної шароварщини зберігати державні та історичні традиції опіки дітей.

Нинішнім державним мужам слабо відмінити свята 23 лютого та 8 березня, які корінням ідуть в комуністичну історію, а от на дитячому святі 19 травня - тут ми покажемо свою силу та принциповість!

Діти - це саме найдорожче у батьків. А батьки - то виборці. 17 січня вони обиратимуть між "взвейтесь кострами синие ночи" і "горит оно все синим пламенем".

Олександр Стефанович, бувший керівник гуртків юних альпіністів Київського Палацу піонерів та школярів імені Островського, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024