Початок кінця

Вівторок, 02 лютого 2010, 15:50

Думай! Ти обираєш!... з цих слів починаються рекламні ролики кандидата в президенти Юлії Тимошенко, що ми, виборці, спостерігаємо на провідних українських телеканалах.

Ще на інших роликах видно як Юлія Володимирівна спілкується з лідерами деяких європейських держав. Головним меседжем цієї реклами є переконати аудиторію, що єдиний демократичний, європейський кандидат - це Юлія Володимирівна.

Але чи насправді це так? Маю сумніви. Бо європейцям добре знайомі обоє лідерів президентських перегонів, і так само як і для великої кількості українців, вони є однаково ганебними кандидатами на найвищу в країні посаду. Більше того Янукович виявляється навіть меншим злом.

Ось приміром цитата з відомої статті "Українська дилема", що була нещодавно надрукована в "The Financial Times" (Велика Британія): "Пані Тимошенко, в принципі, завдяки своїм "помаранчевим" заслугам повинна видаватися більш привабливим вибором. Однак вона зарекомендувала себе безсоромною опортуністкою, на ній, як і на панові Ющенку, лежить провина за провали "помаранчевого" табору.

У економічній політиці вона схильна до популістських втручань в економіку,... Лише в стабільній Україні можна буде забезпечити проведення економічних реформ і відновлення економіки. Пані Тимошенко - повна протилежність стабілізуючої сили. Пан Янукович, попри всі його очевидні провини, може виявитися меншим злом. Шкода, що Україна докотилася до такого" .

Дійсно шкода, шкода, що ми, виборці, такі простаки і нас так легко роками водити за ніс. Шкода, що ми так і не змогли знайти альтернативу збанкрутілим та знахабнілим політикам, шкода, що нам про це говорять із-за кордону.

Інші ролики ЮВТ, що спрямовані на виборців, які віддали свої голоси Ющенку, закликають не зрадити Україну і підтримати єдиного патріотичного кандидата.

Але представники фракції БЮТ з прем'єром на чолі не мають морального права навіть згадувати це слово. Бо патріотичні лозунги Тимошенко, на кшталт тих, що вона нещодавно зробила на віче у Львові, це лише пусті слова, що зайвий раз доводять голослівність прем'єра (до речі, її там освистали. І можливо якби пані Юлія не була жінкою, то ще й отримала б палицею по спині, як пан Шкіль на річниці створення УПА).

Я маю на увазі заяву прем'єрки про те, що якби вона жила в далеких 1918-1919 роках, то вона б абсолютно точно була серед січових стрільців, тому що там якраз і були справжні патріоти...

А от голосування про відставку пана Огризка з поста міністра закордонних справ, яке було замовлене з Москви, це вже реальні діла. Ось цитата з цього приводу із статті Сергія Лещенко та Мустафи Найема, що 4 березня 2009. була надрукована в УП: "Він, як міністр, мене радикально не влаштовував. Це непрофесійна людина, яка системно займалася провокаціями проти уряду", - заявила Тимошенко вслід відставленому міністру.

Будучи міністром з квоти президента, Огризко фактично бойкотував рішення прем'єра. Наприклад, Огризко блокував реалізацію домовленостей Тимошенко і Путіна про збільшення фінансових відрахувань України до загального бюджету СНД.

Серед тих, хто дав голоси за зняття міністра закордонних справ: партнери тітки Тимошенко Антоніни Ульяхіної - Вадим Коротюк і Михайло Соколов, партнер чоловіка Тимошенко Віталій Данілов, колишній бухгалтер ЄЕСУ Антоніна Болюра, син першої помічниці Тимошенко Юрій Трегубов та завгосп "Батьківщини" Всеволод Бородін".

Принагідно нашій квазіпатріотці можна пригадати її хіхікання з жартів Путіна над українським президентом під час їх останньої зустрічі в Криму. А президент, між іншим, є символом держави, якого легітимно обрав український народ.

Тобто виходить, що діючий український прем'єр разом із своїм колегою із сусідньої "дружньої" нам країни відверто насміхалися з держави Україна, а також з нас з вами. Список таких патріотичних діянь прем'єра можна продовжувати далі.

Тому я вважаю, що коли Янукович фактично відверто заявляє про свої антиукраїнські позиції, щоправда навряд чи він їх буде реалізовувати, то це чесно. А коли Тимошенко оголошує себе найбільшим в країні патріотом, а на ділі веде відверту антиукраїнську політику, то це підло.

В своїй попередній статті я вказав, що в другому турі не підтримаю жодного з кандидатів. Після чого багато читачів, в коментарях зазначали, що голосування "проти всіх" - це втеча від відповідальності, автоматична підтримка Януковича, тощо.

В зв'язку з цим хочу зауважити, що це і є відповідальність, показати переможцю перегонів його реальну підтримку в суспільстві, та крихкість його становища. А щодо різниці між кандидатами, то я вкотре повторюю, що її немає.

Уявіть собі таку ситуацію. Вам пропонують страву приготовлену з гнилої свинини або з гнилої телятини, щоб ви вибрали? Я обрав жодну з запропонованих.

А якщо Юлія Володимирівна дійсно хоче довести, що вона справжній патріот і державний діяч, що головне для неї доля країни, а не її оточення, що влада для неї не самоціль, то нехай зніме свою кандидатуру на пост президента і залишить Віктора Федоровича сам на сам з рядком "не підтримую жодного з кандидатів".

Це дасть ще один шанс країні позбавитися від ганьби мати президентом колишнього зека. А вона отримає вагомі політичні бонуси. Бо абсолютно очевидно, що дива не станеться і Тимошенко програє цю битву.

А це стане початком її кінця. І не лише її особисто, а й очолюваної нею політичної сили, яка побудована так, що альтернативи лідеру (Тимошенко) не існує. І коли зникає лідер, зникає вся політична сила.

Павло Северин, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами 

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів