Від Мороза пішов...

Неділя, 04 квітня 2010, 11:29

Хоча, можна було й "від Брежнєва" написати, бо в біографії цього політика сказано, що він ще з 1981 року - "на комсомольській та партійній роботі".

Будете здивовані, але йдеться про Йосипа Вінського. Молодий ще, скажете, молодший за Мороза, яка там КПРС з Брежнєвим... Утім, й таке може бути, якщо поріг райкому партії чоловік переступив у 25-річному віці.

Відтоді Йосип Вікентійович - партійний. Можна навіть сказати "багатопартійний". Бо, схоже, любить владу. Чи себе в ній. Так, мені можна дорікнути, мовляв, Вінський з Морозом - всього Кучму пережили в опозиції! Так, але й не зовсім.

Вінський прийшов до Мороза 1991 року. Пам'ятаєте? Мороз тоді очолював "групу 239" в парламенті - щось на кшталт нинішньої коаліції. Хіба не влада? Мороза він не кидав довго, навіть в опозиції.

Я теж досі думав, що Вінський - ідейний принциповий політик. Аж тепер згадав, що Мороз тричі займав третє місце на президентських виборах. Тобто, за логікою, ось-ось міг стати главою держави. Кажуть, якби не Кучма, Мороз переміг би Кравчука 1994-го.

А 1999-го, теж кажуть, у Мороза нібито просто вкрали перемогу, різними способами вивівши в другий тур до Кучми Симоненка. Чи міг Вінський - права рука лідера СПУ, перший секретар політради, "сірий кардинал" - піти від "ось-ось президента"?

Пішов аж 2006 року. Коли Мороз, як тоді казав й сам Вінський, зрадив виборцям з ПР і КПУ.

Я теж думав, що то ідейний вчинок Йосипа Вікентійовича. Не вірив розмовам, що Вінський просто образився на Мороза, який нібито обміняв посаду віце-прем'єра, обіцяну Вінському від демкоаліції, на спікерську для себе від коаліції ПР-СПУ-КПУ.

Після дострокових виборів до ВР, вступивши до "Батьківщини", Вінський таки посів урядове крісло в Мінтрансі. Був прибічником політики Ющенка. Я думав, що він ідейно запротестував, коли БЮТ з ПР мали намір, як подейкували, створити спільну чи широку коаліцію, і пішов з БЮТ.

Хоч він й мовчав, коли подібний проект парламентської більшості виношували НУ-НС з ПР.

Я знав, що Вінський останнім часом зачастив був до Ющенка, але, знову ж таки, вірив, що Вінський зі своїми екс-бютівцями Задирком і Каплієнком у жовтні принципово готували акцію "Україна без Тимошенко і Януковича".

Щоправда, задумався, коли... вона не відбулася. З Тимошенко він тоді не помирився. Може, Ющенко сказав, щоб не чіпав Януковича? А, може, й сам знайшов вихід на Януковича (чи вхід)? Не знаю.

Знаєте, я навіть дивувався, коли торік 52% українців, опитаних Центром Разумкова, сказали, що не підтримують такого політика як Вінський. А вони, схоже, були праві. Як у воду дивилися. Бо...

Недавно Йосип Вінський заявив, що готовий співпрацювати з президентом Януковичем, зокрема обійняти запропоновану йому посаду в РНБО.

"Виборці підтримали Януковича. Я не підтримував його обрання, він про це знає, це не був секрет, - наголосив екс-міністр транспорту. - Я не є членом Партії регіонів, але якщо як державного чиновника, як міністра мене захочуть використати, то, очевидно, я буду готовий".

Мені найбільше подобається тут слово "використати". Цікаво лише, свідомо воно вжите, чи на підсвідомому рівні вилетіло? За словами Вінського, його соратники-депутати Геннадій Задирко та Володимир Каплієнко теж співпрацюватимуть з ПР. Так і сталося.

Дивна у Вінського "ідеологія": Морозові не можна було йти в коаліцію з ПР, БЮТ - навіть голосувати спільно, бо то - "зрада", а самому Вінському, коли прийшов і його час, це дозволено...

Від Мороза пішов, від... Я не про Колобка... хоча наш "колобок" вже сидить на язиці в того, хто його враз проковтне. Якщо захоче. "Від Мороза пішов" - маю на увазі набрався в нього "політичного" досвіду, не далеко впав як яблучко від яблуні.

Вони, до речі, можуть знову зійтися. В усякому разі обоє "котяться" в чужий садок.

"Новій владі потрібні будуть чесні професіонали. Соціалісти в тому числі. Ми допускаємо можливість співпраці з Партією регіонів найближчим часом" - сказав нещодавно й Олександр Мороз.

Цікаво, що Мороз - один з авторів конституційних змін 2004 року, які якраз і забороняють коаліцію "тушок", - погоджуючись з неконституційністю останнього способу коаліціади, заявляє, що то - "крок вимушений з огляду на обставини".

Пам'ятаєте, так само Мороз виправдовувався, коли першого разу йшов до ПР, точніше, коли першого разу отримав крісло від коаліції на чолі з ПР.

І ще, пробачте, про Вінського. Він казав, що на виборах підтримував Тігіпка як третю силу. Нічого дивного, бо де та сила?

Хоч мені пригадуються лише його позитивні відгуки перед виборами про кандидата Ющенка. Але нині вигідно казати, що голосував за Тігіпка. Вигідніше - за Януковича, він старший у владі, але... Не кажіть мені, що Вінський колись був в опозиції, що був ідейним.

Олег Петренко, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію