Кірілові дні в столиці

Понеділок, 02 серпня 2010, 12:16

Цього року, як і минулого, столиця України зустріла Московського патріарха з форсом. Українці ж, здається, за ці Кірілові дні в Києві добре почали розрізняти церкви Київського та Московського патріархатів.

День 1

Напередодні приїзду Кіріла в Київ, 22 липня націоналісти подали повідомлення в КМДА про проведення акцій протесту.

Натомість 23 липня суд розглянув звернення міської влади про заборону проведення акцій у зв'язку з тим що "наявність біля об'єктів, які буде відвідувати Кіріл, учасників акцій, може призвести до сутичок між представниками різних релігійних конфесій та політичних напрямків та створить умови, які перешкоджатимуть нормальній життєдіяльності міста" (цитата з позовної заяви КМДА до суду про заборону акцій).

При цьому мерія вимагала заборонити проведення акцій у "центральній частині міста Києва". Коли ж суддя запитав, а що таке "центральна частина міста", представник КМДА повідомив, що це там, де перебуватиме патріарх Кіріл.

Суд задовільних позов КМДА, хоча і частково. А саме - конкретизував де саме заборонено проводити акції. "Свободі" заборонили мітингувати перед Києво-Печерською Лаврою 25 липня, перед Софійським Собором 26 липня та на Володимирській гірці 27 липня.

Суд також заборонив і ходу в підтримку Кіріла активістів (заявлено 2 000 осіб) громадської організації "Православний вибір". (Як виявиться пізніше, ходу прихильників Кіріла ніхто не зупинив, незважаючи на заборону суду. Щоправда вона виявилася мало чисельнішою ніж заявлена - близько 400 людей).

Ввечері 25 липня група громадян, серед яких були і члени ВО "Свобода", спробували просто зайти до Києво-Печерської Лаври. Але ще за 500 метрів їх зупинили представники правоохоронних органів і не дозволили пройти.

Заборону оголосив підполковник столичної міліції Сергій Бойко. Він не дозволив пройти і представникові ЗМІ, який був серед групи. Тобто міліція вдалася до перешкоджання професійній діяльності журналіста?

Цей факт зафільмували декілька репортерів, а також камери інформагенції "Reuters".

Забороною справа не обмежилась - підполковник міліції Бойко пообіцяв, що наступного дня, тобто 26 липня, він не дасть провести "Свободі" заявлену акцію.

День 2

24 липня представники патріотичних організацій подали повідомлення в КМДА про проведення акції 26 липня на Володимирському проїзді, за 400 метрів від Софійського собору на тротуарі біля готелю "Hyatt".

О 9.00 на місці проведення заявленої акції підполковник міліції Бойко заявив націоналістам, що їхня акція нелегальна.

На всі заперечення, що про цю акцію було повідомлено телеграмою КМДА і факсом ГУМВС у місті Києві, підполковник не реагував.

Він лише попередив, якщо націоналісти розпочнуть акцію - вона буде вважатись незаконною.

Націоналісти навіть не розгортаючи банерів та партійної символіки, спробували провести театралізоване дійство. Як тільки з'явились маски Кіріла, Путіна та Медведєва, пролунав наказ Бойка затримати учасників вистави.

Разом з ними затримали і людей, що стояли осторонь і були вбрані в національний одяг чи жовто-блакитні хустини.

Вже за декілька годин розпочалося "судилище". Суд визнав, що представники "Свободи" таки повідомили органи міської влади, але, на думку суду, 2 діб недостатньо для забезпечення порядку під час акції.

Натомість готовність столичної міліції до акції 26 липня була підтверджена словами свідків, які чули як підполковник міліції Бойко напередодні, 25 липня, телефонував організаторам акції і повідомив, що на розі вулиці Малої Житомирської та Володимирського проїзду виставлять спецогородження.

Вже 26 липня ці спецогородження стояли з самого ранку, тобто в МВС завчасно підготувались і знали, що акція не заборонена.

Переважна більшість представників "Беркуту", які згодом давали пояснення щодо затримання осіб, зазначали, що в ході затримання вони представлялись і просили всіх розійтись.

На відео, знятому журналістами, чітко видно, що нічого подібного не було.

Але варто зауважити, що пояснення про вчинені затримання давали зовсім не ті, хто здійснював ті затримання.

Та суддя відмовилась вислухати дане заперечення, хоча на відео чітко видно хто здійснював затримання.

Суд взагалі не взяв до уваги відеодокази представників обвинувачених, мотивуючи це неможливістю технічного забезпечення перегляду.

В своєму рішенні суд частково визнав винними трьох затриманих у вчиненні правопорушення, передбаченого статтею 185-1 КпАП - порушення встановленого порядку організації та проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій.

Щоправда, санкція даної статті передбачає відповідальність тільки щодо організаторів мітингу, які не були затримані. З іншого боку, закон зобов'язує організаторів лише завчасно надіслати повідомлення про акцію. Ці і було зроблено.

День 3

Абсурдно, але 27 липня працівники МВС не перешкоджали ні проведенню акції протесту, ні показу театралізованої вистави "Гламурні гастролі московських гебістів", хоча про ці масові акції було повідомлено тим же листом, що й про акцію 26 липня на Володимирському проїзді.

День 4

Українська православна Церква Київського Патріархату провела Хресний хід від Володимирського Собору до Володимирської гірки, в якому за повідомленнями преси, взяли участь від 10 до 15 тисяч християн.

Це була відповідь на політичний візит Кіріла.

Навіть використовуючи адмінресурс в Одесі Кіріла зустрічали лише близько 3000 людей, а в Києві до 400 людей.

Водночас вірян Київського патріархату, які діставалися Києва через усілякі перепони, коли міліція не пускала автобуси, зібралось набагато більше.

Влада зробила все, щоб ще більше роз'єднати українців за конфесійною ознакою, міліція чинила свавілля, не допускала до української святині людей у національному вбранні, затримувала українських патріотів, які у законний спосіб хотіли висловити свій протест.

Суд, ґрунтуючись на свідченнях працівників "Беркуту", які не робили того про що свідчили, визнав затриманих винними у невідомо чому.

Ба більше, в Києві були вжиті настільки безпрецедентні заходи безпеки, що повсякчас навіть прихильники Кіріла не могли його побачити.

Олександр Аронець, член ВО "Свобода", спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію