Головоломка для влади: як загітувати найбідніших

Вівторок, 03 серпня 2010, 09:18

Результати останніх соціологічних опитувань з Львівщини для партії влади виявилися трагічними.

Якби вибори до обласної ради відбулися завтра, Партію регіонів підтримали б 2,8%, "Нашу Україну" - 18%, "Батьківщину" - 13,6 %, ВО "Свобода" - 13,4%, Українську народну партію - 4,7%, "Фронт змін" - 4,0% , Громадянську партію "Пора" - 2,9%, Соціалістичну партію - 1,4%, Єдиний центр - 1,4%. Усіх інших - менше відсотка.

Такі дані оприлюднив Центр з інформаційних проблем територій НАН України. (Опитування проводилось в останні дні липня. Можлива похибка - 2,5 %).

Через три місяці, коли українці після подорожчання газу відчують новий виток підвищення цін, галопуючу інфляцію, коли невдоволення командою Януковича сягне не тільки Галичини, а й Донбасу, результати народного волевиявлення можуть виявитися ще більш несподіваними.

Економічна політика затягування пасків найбільше торкнулася найбідніших. 60% економіки країни, яка перебуває під контролем олігархів, знаходиться в тіні. Багатії й далі мінімізують сплачувані податки.

Малий і середній бізнес продовжують заганяти на обочину, щоб не пленталися в олігархів під ногами.

Президент ще не має вагомої підтримки, аби кинути виклик найбагатшим сім'ям країни й провести кардинальні реформи. Економічний статус-кво, що передбачає низькі податки для багатих й мізерні зарплати для бідних, залишатиметься на роки.

Лише серйозні політичні й економічні потрясіння, загроза виникнення масових бунтів може зробити олігархів більш поступливими. Змусить нарощувати виробництво, платити українцям реальну зарплату і не ховати капітали в офшорах.

Наразі ж владна команда стоїть перед головоломкою: як на місцевих виборах загітувати найбідніших. Найпростіший вихід - видати бажане за дійсне. Приміром, потішити українців новими байками чорного гумору про те, що жити стало веселіше.

У гіршому випадку - перехитрити виборців: виставити "незалежних" кандидатів в мажоритарних округах, які після перемоги голосуватимуть в унісон з партією влади.

Схожий сценарій задовольняє владу й олігархічні клани. Вони замовляють музику й несуть мінімальні затрати.

На заході країні, де в Януковича найменша підтримка, влада з допомогою місцевих олігархів шукає порозуміння з лояльними партіями й регіональною елітою.

Львівська область стала винятком, де губернатор Василь Горбаль не очолив Партію регіонів й обласний виборчий штаб. Причина - низький рівень довіри до нової влади в цілому й до керівника області зокрема.

Губернатор Горбаль занадто перестрахувався - він досі не склав своїх депутатських повноважень.

Заяву про припинення законотворчої діяльності Горбаль відправив не в регламентний комітет, а в секретаріат ВРУ. "Помилку" вчасно не виправили. Тож киянин ще півроку просидить одночасно на губернаторському й депутатському кріслах.

Закон власного збереження - понад усе.

Тільки ЯК людина, яка не знає куди писати заяву про звільнення, керуватиме областю - ось про що думає рядовий галичанин. І дивується з короткозорості команди Януковича: навіщо жертвувати цілим регіоном, зрештою, нехтувати законом, задля комфорту одного регіонала - Василя Горбаля?

Хто така ця людина, яка оточила себе охороною й панічно чогось боїться.

Втім, партія влади на заході ставку робитиме на мажоритарників. В депутати масово підуть чиновники, аби зберегти свої крісла й благополуччя.

Керівники районів, лісів, лікарень, освітніх закладів, підприємств несподівано виявлятимуть бажання прислужитися народові. У них буде все: фінансовий ресурс, підтримка влади й ЗМІ. Треба лише зуміти переконати українців, що чиновники здатні бути незалежними.

Якщо в когось залишилась хоч крихта сумнівів щодо "незалежності" таких депутатів, перегляньте статтю "В Галичині розмножуються хамелеони".

Саме чиновники і бізнесмени у Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській облрадах зрадили своїх виборців. А навзаєм нічого не отримали - ані посад, ані вигідних замовлень. У влади доволі своїх, аби роздрібнюватися на чужих.

Перекинчики в кулуарах з гіркотою розповідають як промахнулися, підігравши владі. Втім нова владна команда і дотепер сподівається на депутатське "болото" - а згодом їх знову розведуть "як лохів".

Нового голову обласної ради, скоріше за все, вибиратиме одноосібно найбагатша людина Галичини. У нього необмежений ресурс, аби домовитися з фракціями.

Хто б не став головою Львівської обласної ради - це буде людина лояльна до команди Віктора Януковича. За умови, що спрацює сценарій влади.

Якщо на Львівщині переможуть патріотично налаштовані депутати, Київ отримає в Галичині команду зразка 1990 року, коли до влади прийшов демократичний блок В'ячеслава Чорновола. Ані в Москві, ані в Києві не знайшли управи на нову команду демократів. З Львівщини почалися переміни, які пізніше сколихнули усю країну.

Поза увагою влади й олігархів залишаються кроки малого й середнього бізнесу, представники якого почали об'єднуватися. Вони можуть виступити новою рушійною силою перемін і згуртувати схід та захід, поламавши плани партії влади й олігархів. Їх багато, їх не залякати, і їм набридло панування олігархів.

Люди хочуть реальних змін, а не підстаркуватих функціонерів з вчорашніми схемами та відкатами.

Ілюзія повного контролю над суспільними процесами в країні може виявитися примарною. Відносний спокій після "газового стрибка" нагадує затишшя перед бурею.

Богдан Кушнір, Львів, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому уряд надає податкові преференції спонсору війни та що з цим робити?

Шлях до Національного військового меморіального кладовища

Інтеграція штучного інтелекту в кримінальний процес: чи готова Україна до цього?

Навчалась за кордоном, щоб потім працювати Україні. Досвід випускниці Ukraine Global Scholars

Як виявити корупцію в будівництві

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти