Проект Податкового кодексу: вбивство свободи

П'ятниця, 05 листопада 2010, 13:51

Автори проекту Податкового кодексу стверджують, що їхня мета - упередження мінімізації податків і встановлення їхніх оптимальних розмірів. Проте, методи, якими планується досягти цієї мети, є просто вбивчими: вони позбавляють можливості працювати мільйони українців.

Подивимось на пропозиції проекту щодо дрібних підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування ведення звітності. Пропонується значно скоротити перелік видів діяльності, щодо яких можна застосовувати спрощену систему.

Для тих, що залишаються - в декілька разів збільшити ставку єдиного податку. І ще вдвічі більше - для підприємців, що виконують роботи чи надають послуги не тільки за місцем своєї реєстрації.

Це означає, що мільйони людей в Україні - програмісти та інші ІТ-фахівці, дизайнери, митці, музиканти, бухгалтери, аудитори, перекладачі, правники, інженери, вчені, різноманітні дрібні виробники та інші - будуть позбавлені цим Податковим Кодексом можливості вільно працювати відповідно до своїх уподобань і прагнень.

Але ж саме вони, ці різнобарвні дрібні підприємці визначають багатство та різноманітність світу.

Це означає дискримінацію людей, які здатні самостійно, своїм розумом, своїми здібностями, своїми трудовими навичками заробити собі на життя.

Їхній вибір буде дуже бідним: або йти в тінь (що огидно та й, насправді, неможливо), або стати найманим працівником, при тому, що в Україні відносини між власником і найманими працівниками часто схожі на феодальні (а для вільної людини немає нічого страшнішого, ніж залежати від волі іншої людини), або емігрувати.

Про ринок вільних професій в Україні можна буде забути. Невже уряд справді хоче, щоб люди, які самостійно заробляють собі і своїм родинам на життя, поїхали з України?

Уряд постійно повторює про своє прагнення до реформування економіки, створення нових робочих місць, сприяння розвитку сучасних технологій та інтелектомістських виробництв.

Але своїм проектом Податкового кодексу уряд буде мати протилежний ефект. Крім того, розвалиться база оподаткування. А вже зараз дефіцит бюджету складає 15%, а борг уряду із соціальних виплат досяг третини бюджету.

На що ж розраховує уряд, чого він прагне? Нового кріпацтва? Невже незрозуміло, що сьогодні такі спроби приречені?

Якщо зазначені норми проекту будуть ухвалені Верховною Радою, можна буде констатувати, що вільному підприємництву і економічній незалежності в Україні оголошується смертний вирок.

Запропоновані зміни брутально порушують право мільйонів людей на працю. Підприємці втрачають свободу вибору її форм і умов, тобто вони фактично не зможуть вільно обирати спосіб життя. Право людини обирати власну долю, яке узагальнює весь комплекс людських прав і свобод, буде суттєво порушеним.

Євген Захаров, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Україна бореться за повернення незаконно утримуваних цивільних: перспективи і виклики

Три ключові тенденції ринку нерухомості України в 2024 році

Закупівлі продуктів — лише через Prozorro Market

Треба змінювати систему реабілітації військових: вони заслуговують на гідне ставлення держави

Орфанні захворювання: як держава створює систему виявлення та лікування рідкісних хвороб

Ахіллесова п'ята Путіна: як позбавити РФ нафтових доходів, щоб покласти край її агресії