Вибірковість проти вибірковості

Понеділок, 04 квітня 2011, 14:35

Аналіз публічних заяв представників адміністрації президента з приводу справи Кучми наразі викристалізовує принаймні одну конкретну мету, яку переслідують на Банковій – зруйнувати негативний імідж влади, яка вдається до вибіркового застосування правосуддя.

"Те, що зараз порушили справу проти Кучми, свідчить, що в Україні немає ніяких переслідувань, якихось політичних мотивів у тому, кого притягати до відповідальності", – заявляє нині на кожному кроці неформальний речник Януковича Ганна Герман.

Імідж влади Януковича, яка діє за сформованим диктатором Франко принципом: "друзям – все, ворогам – закон", вже достатньо міцно закріпився на Заході.

Саме тема вибірковості правосуддя на прикладі переслідування лідерів опозиції найчастіше піднімається на зустрічах представників ЄС та США із українським керівництвом.

Вибірковість правосуддя несе за собою не лише іміджеві втрати, а й економічні. Західні інвестори, дивлячись на переслідування опозиції, не поспішають інвестувати в таку Україну, де ніхто не захищений від свавілля влади.

Водночас без західних інвестицій та кредитів – влада приречена. Тож проблема вибірковості правосуддя є серйозною для команди Януковича і справа Кучми розглядається нею як нестандартне, але ефективне вирішення проблеми.

"Камікадзе" Янукович

Янукович, завдяки порушенню справи проти Кучми, отримав аргумент на який тепер можна посилатися, спростовуючи під час своїх закордонних візитів звинувачення у вибірковості правосуддя.

Вже під час візиту до Сінгапуру президент наголошував, що порушення справи проти екс-президентів є звичайною буденністю в Україні, найбільш правовій, з його слів, державі світу. При цьому Янукович декілька раз повторював одну й ту саму тезу-заготовку: "Україна – правова держава".

Здавалося б, операція "Кучмагейт 2" – геніальний з усіх точок зору план влади, який приречений на успіх. Але в цій справі є й зворотній бік медалі – це плівки Мельниченка, які були залучені в якості доказів, а отже слідством була визнана їх автентичність.

І тут влада пішла на значний ризик. Без цих плівок Захід навряд чи би "повівся" на щирість намірів Януковича продемонструвати, що в Україні всі рівні перед законом. Тому не залучати їх до справи в якості доказів не можна було ніяк.

Водночас плівки Мельниченка – це "скринька Пандори", яка може повернутися бумерангом і вдарити по своїх.

Не дарма сам Мельниченко завив, що справа проти Леоніда Кучми робить з Януковича "камікадзе". Ймовірно Мельниченко мав на увазі те, що він фігурує на плівках, частина яких була опублікована в його ж книзі "Хто є хто на дивані у президента".

А там стільки цікавого для Генпрокуратури! Наприклад, епізод, де голова СБУ Деркач доповідає Кучмі про незаконну діяльність сумнозвісного фонду "Професіонал".

Деркач: Леонид Данилович, еще один момент: я отдал Потебенько четыре материала по фонду "Профессионал" вот это азаровскому. Там чудеса творят, там они такие бабки, козлы, кидают, причем, по-наглому. Забирают товар, а потом без акциза, без НДС, без ничего отдают.

Кучма: Пускай шурует, что мы будем там...

До речі, ті докази, які Деркач передав тодішньому Генпрокурору Потебеньку, по ідеї, й досі лежать там. От тільки ходу їм ніхто не дає.

Або візьмемо другий епізод, де Азаров питає дозволу в Кучми на реалізацію сумнівної схеми отримання житла.

Азаров: Леонид Данилович, ... я хочу как-то улучшить жилищный вопрос... Значит, я уже посмотрел, с Деркачем поговорил, и тот себе взял квартиру на этой (три слова неразборчиво). Там есть две квартиры еще. Трехкомнатная, конечно, громадная, сто восемьдесят квадратных метров.

Кучма: Трехкомнатную квартиру просишь?

Азаров: Да. Сто восемьдесят квадратных метров общей площади... Они сейчас там в таком состоянии, что без перегородок, без ничего. Ну, там жидов поднять из этих квартир. Там, ну, я спрашиваю, Леонид Васильевич, как ты поменялся, значит. Ну, он мне рассказал схему...

В правовій державі слідство обов’язково зацікавилося б даним епізодом і перевірило би законність отримання житла діючим прем’єром.

Є й епізод де Микола Азаров та Кучма обговорюють перебіг реалізації плану знищення за допомогою податкової міліції опозиційної газети "Сільські вісті" та видавництва "Преса України", яке друкувало цю газету.

Якщо ж плівки Мельниченка дійсно визнані речовим доказом, то ще більші неприємності мали б чекати на діючого президента Віктора Януковича.

Наприклад, в одному з епізодів губернатор Донецької області дає коштовного хабара президенту Кучмі.

Янукович: Леонид Данилович. Я вам дарю "Голанд-Голанд".

Кучма: Что такое?

Янукович: "Голанд-Голанд" – лучшее ружье в мире.

Кучма: [кілька слів нерозбірливо].

Янукович: Да, "Голанд-Голанд"! Значит, я уже был у Людмилы Николаевны, отвез…

Що отримав взамін від президента держслужбовець Янукович – загадка, якою мала би зацікавитися слідча група ГПУ. На плівках Мельниченка є також одкровення Януковича про те, як він планував підкупити депутатів ВР для створення фракції Партії регіонів.

Янукович: По этой ситуации, которая сейчас складывается, мы уже несколько раз обожглись, нас уже коммунисты обманывали. Причем так – берут деньги, а делают все наоборот. Представляете?

Кучма: Да...

Янукович: А уже веры нет. Ну, так. Посмотрели, я не могу сказать сколько, но я грубо могу сказать. Человек 15-20 мы оттуда оторвем. От Пети...

Янукович: И потом конкретно, если вы скажете, что вот "Батьківщина", вот партия эта, Социалистическая...

Кучма: Да, Мороз...

Янукович: Значит, если мы посмотрим по списку, поднимем ставки до потолка, все равно вытянем оттуда какую-то часть, поотрываем... Вот какой-то банк создать, пусть пока он будет минимальный, а дальше мы посмотрим…

Або ще один епізод, де Янукович погоджується розібратися із неугодним для Кучми суддею, який вів справу адвоката Салова.

Кучма: ...Крутил, крутил ваш суд какой-то, и вернули дело по Салову назад и сказали: это нужно рассматривать не как распространение, а как оскорбление президента. Они же подонки, твои судьи. Я должен ехать к ним и давать показания. Ты возьми того судью, б..., за яйца подвесь, пусть повисит одну ночь.

Янукович: Понял. Мы разберемся.

Кучма: Судьи вообще, б...

Янукович: Ну, они подонки. Председатель суда у меня там ненадежный. Его надо менять...

На плівках також є епізод, який свідчить про фальсифікації під час президентських виборів 1999 року. Кучма критикував Януковича за те, що за Мороза проголосували 6% виборців Донецької області. На критику Янукович відповів: "Але 6% – це краще, ніж 14% насправді".

Операція "Постраждалий"

Однак жодної кримінальної справи за цими та іншими епізодами плівок Мельниченка ГПУ не порушує, як і проти Литвина й Деркача, яких вимагає притягнути до відповідальності сторона Лесі Гонгадзе.

Як раз в цьому проявляється головний недолік всієї політичної технології "Кучмагейт 2". Намагаючись продемонструвати відсутність вибіркового правосуддя в країні, влада вдається до вибіркового поводження зі змістом плівок Мельниченка.

Мішенню слідства обраний лише один Кучма. І якщо ГПУ так і не візьметься за інших фігурантів плівок, – екс-президент може спокійно називати себе черговою жертвою вибіркового застосування правосуддя в Україні.

До речі, паралельно із запуском "справи Кучми", відбувається щось схоже на операцію прикриття Януковича від плівок. Зокрема, що стосується епізоду із суддею – його намагаються представити потерпілою стороною.

Так 23 березня все той же адвокат Салов відправив у Генпрокуратуру заяву з проханням порушити проти Кучми кримінальну справу за статтями 376 і 377 КК (за втручання в діяльність судді), а самого Салова, а також Віктора Януковича (на якого чинився тиск з боку Кучми), визнати постраждалими.

Адвокат родини Гонгадзе Валентина Теличенко каже, що наразі Генпрокуратура готує сценарій про недоведеність вини високопосадовців, які фігурують на плівках. "… до суду передадуть кримінальну справу щодо низки високопосадовців, в яких доказова база буде фактично відсутня. Як наслідок, суд зробить висновок про недоведеність вини цих високопосадовців", – прогнозує вона.

Отже, допоки слідство та суди не дадуть належної оцінки діям УСІХ фігурантів плівок, а не лише Кучми, – ніхто не повірить у відсутність вибіркового правосуддя в Україні.

Так, можливо термін давності цих правопорушень вже сплив, але ж за словами самого Януковича, "є процедура яку потрібно пройти". І якщо глава держави дійсно хоче показати, що в цій країні закон один для всіх – він має почати із себе та свого прем’єра й так само як Кучма пройти крізь вогонь і мідні труби українського правосуддя, яке або спростує, або доведе їх провину.

Павло Булгак, політичний аналітик, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Які українські товари найбільше цікавлять іноземних покупців?

Складне навчання, ПТСР і відчуття щастя. Що відбувається з українськими дітьми?

Повертаємо учнів у школи: чому важливо робити укриття і що для цього робить держава

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб