На захист журналіста

Вівторок, 07 червня 2011, 11:03

Про шокуючу "взаємодію" преси з правоохоронними органами дізнався майже випадково. Три місяці тому групу народних депутатів (серед яких Андрій Парубій, Леся Оробець, та автор цих рядків) запросили на круглий стіл, присвячений стосункам міліції з журналістами.

Особливо вразив випадок із однією журналісткою, коли у неї, з незрозуміло яких причин, вилучили усе журналістське "приладдя" – архіви, контакти, інформацію. Тобто людину практично позбавили права на професію!

Натомість діюче законодавство твердить – журналісти можуть не розкривати джерел своєї інформації. Однак міліція, слідчі, прокурори керуються Кримінально-процесуальним кодексом, який для них є основним Законом.

У тому кодексі нічого не сказано про захист журналістів, їх джерел інформації, неприпустимість вилучення професійного обладнання працівників ЗМІ.

Тож дійшли висновку – законодавство, що регламентує діяльність засобів масової інформації, треба змінювати.

Маємо додати професію журналіста до переліку професій, представників яких не можна допитувати як свідків з приводу того, що їм довірено або стало відомо при виконанні професійної діяльності (як от лікарів, адвокатів, священнослужителів тощо).

Також слід гарантувати захист конфіденційної інформації в офісах ЗМІ та помешканнях журналістів: хай дозвіл на обшуки таких приміщень дає не звичайний суддя, на якого легко "натиснути", а голова апеляційного суду!

Переконаний: без гарантій збереження таємниці джерел інформації не може бути свободи слова, гострої та актуальної журналістики.

Хто наважиться на відверту розмову про, приміром, зловживання посадовців, якщо боятиметься, що журналіста викличуть й допитуватимуть в міліції чи прокуратурі й "залізними коліщатами" витягатимуть з нього ім’я інформатора?

Якщо ж анонімне джерело перестане бути анонімним, де гарантія, що кримінальні авторитети чи нечисті на руку начальники не почнуть мститися йому за спілкування з пресою.

Разом із Андрієм Шевченком, Володимиром Ар'євим, (колишніми журналістами, а зараз депутатами), Олесем Донієм, Андрієм Парубієм, Олесею Оробець та іншими народними депутатами, загалом 11 людей, ми внесли до парламенту законопроект про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення права журналістів на захист джерел інформації.

Автори проекту сподіваються на підтримку з боку журналістів їхньої ініціативи. Сподіваємося, що завдяки увазі з боку преси, проект "не загубиться", і що під час голосування за нього ті, хто зазвичай голосує по відмашці, проголосують по совісті.

Андрій Павловський, народний депутат України, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини

Ринок, який неможливо знищити ракетами

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України

Штучний інтелект у світі мистецтва: проблема, перевага чи недолік часу? Суд снобів