2012 корупційних схем до ЄВРО-2012

Середа, 02 листопада 2011, 09:05

Друге поспіль провальне відкриття стадіону до ЄВРО-2012 відбулося цими вихідними у Львові. На щастя, історія з палаючими прожекторами не повторилась. Чинна влада засвоїла перший урок з НСК "Олімпійським" та першочергово приділила увагу освітленню.

Проте далі цього справа не дійшла – напівготовий стадіон напередодні відкриття ліпили абияк та з того, що було.

Повне ігнорування норм безпеки –  характеристика, що об’єднує обидва стадіони до ЄВРО-2012 – НСК "Олімпійський" та "Львів Арена". Варто згадати лише те, яким чином перевіряли можновладці вищезгадану безпеку будівель напередодні відкриття – на трибуни стадіонів заганяли студентів місцевих вишів та примушували їх … стрибати.

Майбутнє нації використовують у якості піддослідних щурів.

З точки зору корупційних схем по відмиванню грошей, НСК "Олімпійський" став оазою серед кризи для нинішніх можновладців. Так, протягом більш ніж двох з половиною років – доки тривала реконструкція головного стадіону країни – його кошторис зріс у 2,5 рази.

Точна вартість реконструкції становить 585 мільйонів доларів США, тобто 7 тисяч доларів за місце. За такі кошти всі крісла на трибунах можна було б зробити не пластиковими, а масажними з окремою плазмовою панеллю для кожного глядача та міні-баром.

За вартість так званої "реконструкції" НСК "Олімпійського" можна було б побудувати близько 30 тисяч квартир соціального житла. Тобто забезпечити оселею 100 тисяч українців! Це по суті – ціле місто.

Хто б міг подумати, що за загальним кошторисом український стадіон випередить найбільш сучасну та дизайнерськи довершену футбольну арену на континенті – мюнхенську "Альянс-Арену".

Її в 2002-2005 роках звели "з нуля" за 340 мільйонів євро. Не кажучи вже про те, що за гроші, які вже витратили на реконструкцію НСК "Олімпійський", можна було б збудувати півтори "Донбас-Арени".

Проте стадіони – не єдина для чиновників можливість поживитися бюджетними коштами.

Апогеєм бажання наживи у будь-який спосіб стало подовження злітно-посадкових смуг під час реконструкції аеропортів напередодні ЄВРО-2012.

Так, у Львові, Харкові та Донецьку смуги, згідно документів, спорудили на півкілометра довшими, ніж це передбачено нормами, в тому числі в самій Європі. Якщо максимально необхідна смуга для найбільшого в світі пасажирського літака Airbus A380 становить 3,2 км, то в Україні споруджують майданчики довжиною в 3,8-4 км.

Кожний зайвий кілометр – це більше 400 мільйонів гривень відмитих коштів. Рівно стільки ж передбачено в проекті бюджету на 2012 рік на соціальний захист безробітних.

Далі – цікавіше. Під приводом підготовки до футбольного чемпіонату влада викупила приватні землі навколо Львівського аеропорту на суму 15,9 мільйонів гривень. Це при тому, що в офіційній Програмі до ЄВРО-2012 подібні витрати взагалі не були передбачені.

Не пасе задніх і Донецька міськрада. Місцеві чиновники уклали угоду на придбання 10 пересувних євротуалетів на загальну суму в 3,99 мільйонів гривень. Для порівняння – стільки ж донеччани виділили на придбання всієї комунальної техніки на 2012 рік.

Тим часом КМДА придбала 1 625 квитків на ЄВРО 2012 за … 3 мільйони гривень. За ці ж гроші можна було б придбати 20 тисяч футбольних м’ячів по 150 гривень, або по одному м’ячу для кожної школи України.

Приклади відмивання коштів на підготовці до футбольного чемпіонату можна наводити безкінечно. Основна ж причина тіньових держзакупівель та космічних витрат криється у недолугому законодавстві.

Так, з 1 липня 2010 року набрав чинності закон про здійснення державних закупівель, який мав би регулювати проведення держзакупівель під ЄВРО-2012.

Лише за тиждень парламентарі внесли до цього закону зміни та передбачили, що процес держзакупівлі товарів, робіт і послуг під ЄВРО-2012 визначається окремим законом – "Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні".

А цей закон встановлює, що держзакупівлі під ЄВРО-2012 можуть здійснюватися за процедурою закупівлі в одного учасника без погодження з Уповноваженим органом у сфері закупівель (Міністерство економіки).

Згоду на такі дії надає спеціально уповноважений орган – Національне агентство з підготовки ЄВРО-2012. Саме ця структура стала центром корупційних зловживань протягом останніх трьох років напередодні футбольного чемпіонату.

Чи вдасться Україні звести кінці з кінцями у 2012 році та остаточно не розчарувати світову спільноту рівнем підготовки до ЄВРО-2012 – ворожка надвоє сказала.

Австрія та Швейцарія, які приймали ЄВРО-2008, заробили на цьому заході 470 мільйонів євро на двох, та Україні майбутній чемпіонат принесе лише збитки. А тим часом наші чиновники-мільйонери стануть мільярдерами.

Павло Петренко, депутат Київської обласної ради, керівник юридичного департаменту партії "Фронт Змін", для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024

Україна бореться за повернення незаконно утримуваних цивільних: перспективи і виклики

Три ключові тенденції ринку нерухомості України в 2024 році