Об‘єднана опозиція: є контакт!

П'ятниця, 17 лютого 2012, 12:17

У Червоноармійському районі Житомирської області на довиборах до Житомирської обласної ради з хорошим відривом переміг член "Фронту Змін" Дмитро Кропачов. Він балотувався від об'єднаної опозиції Житомирщини – зокрема, партій "Фронт Змін" та "Батьківщина". 

 

За кандидата від об‘єднаної опозиції проголосувало 42,57% виборців. Провладний кандидат від ПР Віктор Марченко отримав 35,05%.

Отже, які висновки можна отримати з цих виборів?

По-перше, вигравати у влади в регіоні Центральної України можна, і навіть з відривом.

До речі, Червоноармійський районі Житомирської області – місце, де Партія регіонів з Блоком Литвина, ще навіть за виборів 2006-2007 року мали позиції, значно сильніші, ніж вцілому по макрорегіону Центральної України.

Для прикладу, на виборах до райради у 2010 році ПР із її нинішніми сателітами набрала там 55%, проти 25% у БЮТ і "Фронту Змін" разом, тоді ще не згуртованих в об‘єднану опозицію. http://www.cvk.gov.ua/pls/vm2010/wp001.

Нині ситуація, як бачимо, кардинально змінилася.

По-друге. Дуже важливо для нашого кандидата було зменшити кількість громадян, що не визначилися. Адже ті виборці, що все ж залишалися «невизначеними», з наближенням виборів могли визначитися між іншими (двома-трьома альтернативами). Для цього необхідно було використати бренд "Об’єднаної опозиції". Без перебільшення можна стверджувати – такий бренд уже (!) існує.

Суспільство йде попереду політиків, і не розуміє безлічі альтернатив. Фактичне об‘єднання опозиції в даному локальному випадку створило чудовий привід, що працював на опозицію протягом найважливіших днів.

По-третє. Створивши реальне об‘єднання опозиції, можна залучити під цю ідею значно більше якісних людей на місцях, ніж могла б зробити сума опозиційних сил, якби діяли кожен окремо.

Чим міцніше об‘єднання, тим більше якісних людей на місцях можна мобілізувати. Об‘єднання опозиції в якості реальної, повноцінної альтернативи, дає змогу потенційним прихильникам опозиції на місцях зорієнтуватися в нових умовах і не бути мобілізованими на підтримку влади, що могло б зв‘язати їх від підтримки опозиції, зробити їх в остаточному опонентами власній країні.

По-четверте. Країна перенасичена порожніми словами. Тому основне красномовство на майбутніх виборах – дія.

Нарешті, п‘яте. Об‘єднана опозиція перемогла в даному конкретному випадку навіть попри те, що своїх кандидатів висували ВО "Свобода" (дуже непоганий результат з 9,28% виборців), та "УДАР" (3,8%).

Це означає, що реальний об‘єднаний результат опозиції ще кращий.

Але, в той же час, це показало і дуже серйозну загрозу. Кілька відсотків "не в той" бік – і на наступних виборах у суспільства на горбі знову сидітиме Партія регіонів.

На адресу об‘єднання опозиції лунає безліч закидів і від експертів, і від ЗМІ.

Можу щиро визнати, що деякі з них цілком доречні. Але ці закиди мусять давати країні шанс, а не забирати його. Допомагати країні вдосконалюватися, а не фарбувати все чорним.

Слід чітко розуміти – святі зустрічаються напрочуд рідко серед смертних. Причому, не тільки серед політиків, але й серед звичайних людей. Усі ми грішні.

Але якщо ми сидітимемо склавши руки й чекатимемо святих, замість того, щоб почати діяти та обрати реальну альтернативу клептоманії і зраді країни - ми ризикуємо втратити все.

Тоді наш гріх буде страшним.

Невже ми хочемо раз у раз, щоп‘ять років допомагати тим, хто виснажує нашу країну? Її ресурси зараз на межі. Ми не маємо права давати можливість продовжувати ці жорстокі експерименти. Вже сьогодні ми маємо стати цьому на заваді.

Що ж стосується партії влади, то, думаю, вона теж мала б використати отриманий досвід.

По-перше, негайно дати Чечетову з Єфремовим завдання переписувати виборчий закон "під себе", тобто повертати «каруселі», необґрунтованого зняття кандидатів, тощо. А, головне, невідкладно знизити прохідний бар’єр, бо може так статись, що 5% виявляться для ПР "непідйомним" завданням. Варіант скасування виборів також не відкидається…

А якщо говорити серйозно, то значно доцільніше, і, що важливіше, безпечніше, для Януковича та команди – це вже зараз готувати себе до відповідальності та починати просити пробачення в нашого народу, відомого своєю добротою.  

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи