Вищий спецсуд: кожному брату по дукату?

П'ятниця, 01 червня 2012, 15:11

Західні експерти ще років із десять тому назад наголошували, що дієвим засобом подолання корупції в судовій системі є запровадження реєстру судових рішень. Моніторинг такого реєстру громадськими правозахисними організаціями дозволить виявляти сумнівні рішення, а відтак і імена сумнівних суддів. Далі, вважали експерти, – на звернення громадськості мали б реагувати правоохоронні органи.

Не без тиску Ради Європи Єдиний державний реєстр судових рішень в Україні був створений у 2006 році, відповідно до закону про доступ до судових рішень.

Спочатку від користувачів було вельми багато нарікань щодо його роботи.

Однак згодом і автоматизована система реєстру почала функціонувати належно, і суди почали наповнювати реєстр рішеннями доволі швидко. Державній судовій адміністрації та Раді суддів навіть довелось обмежити кількість рішень, які потрапляють у реєстр: тепер там знайдеш тільки кінцеві рішення судів усіх інстанцій по цивільних, кримінальних, господарських та інших справах.

Мандруючи Єдиним державним реєстром судових рішень, сьогодні й справді можна надибати вельми цікаві рішення.

Ось одне з них: ухвала колегії суддів-цивілістів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 21 вересня 2011 року.

Коротка фабула: дружина без згоди чоловіка позичила іншому мужчині понад 12,5 мільйонів гривень. Чоловік звернувся до Васильківського міськрайонного суду з позовом про визнання цього договору недійсним. Суд його позов задовольнив.

Однак, за апеляційною скаргою – очевидно, сторін договору позики – апеляційний суд Київської області позов чоловіка відхилив повністю, навіть незважаючи на те, що в справі не було ані оригіналу договору позики, ані письмової згоди чоловіка на його укладення – як того, до речі, вимагає Цивільний кодекс.

За справу взявся Вищий спец суд. І, як видно з його рішення, що міститься в реєстрі, суддя-доповідач Олена Ситнік готувала рішення як на користь чоловіка, так і дружини. Усе ж-таки 12,5 мільйонів гривень – десь так мільйони півтора доларів США.

У результаті, розглядаючи справу колегією, тобто з доповідачем іще чотирма суддями, "вишка" ухвалила соломонове рішення – справу було повернуто на новий судовий розгляд до Василькова.

Можливо, і немає нічого крамольного в тому, що суддя з понад десятилітнім стажем, готуючи справу до розгляду, "коливався" між двома полюсами – від "касаційну скаргу задовольнити" до "касаційну скаргу відхилити"...

Однак, якось не дуже комфортно від думки, що в умовах, коли на кожного з 53-х, станом на 31 грудня 2011 року, суддів-цивілістів у Вищому спецсуді щомісяця в 2011 році припадало по 116 касаційних скарг, справ та заяв, а загалом за 2011 рік у касаційному порядку розглянуто 4,5 тисячі цивільних справ – судді вистачає часу по одній справі готувати кілька протилежних рішень одночасно.

Адже загальновідомо, що судова влада в нас – незалежна, непідкупна, складається із професіоналів вищого ґатунку та стоїть на боці закону, а не чиїхось інтересів...

Олена Перепадя, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами 

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів