Чи хоче Хорошковський стати президентом?

Понеділок, 17 грудня 2012, 17:24

Інтуїція підказує мені, що хоче. Але…

Коли він погоджувався на посаду першого заступника прем’єр-міністра, то, звичайно, очікував, що Янукович рано чи пізно запропонує йому очолити уряд.

Це були наївні сподівання принаймні з двох причин.

Насамперед Янукович, який задумав удруге стати президентом, ніколи би не потерпів конкурента, який стартуватиме з прем’єрської посади. Згадаймо Кучму, Ющенка, самого Януковича чи Тимошенко.

Коли Хорошковський зрозумів, що місце прем’єра йому не світить, бо Янукович зробив ставку на Азарова, що він узагалі не потрапить в уряд, вирішив фактично розпочати президентську кампанію, а там як Бог дасть.

З’явилися його проєвропейські заяви, стаття про євроінтеграцію в "Дзеркалі тижня", створення громадської ради при "Інтері"…

Втім, президентські амбіції Хорошковського безпідставні. Насамперед у нього нема родзинки, яка вирізняє політичного лідера. Крім того, відсутня партія, яка би підтримала його на виборах.

Як не крути, це один з вирішальних факторів.

Створити її під Хорошковського – нереально за два з хвостиком роки. Та й ідеї – на кшталт соціал-демократичної – в українському суспільстві наразі нема.

Хорошковського можуть готувати як ерзац-замінника Януковича у випадку, коли Тимошенко вийде із в’язниці. Але колишня прем’єрка може вийти з непогашеною судимістю й не брати участі у виборах.

Тому реально Хорошковський може розраховувати на посаду прем’єр-міністра при новому президенті. Зважаючи на амбіції пана Валерія, ці повноваження мають стати розширеними.

Залишається "дрібниця": на кого робити ставку? Яценюк, а тим більше Тягнибок з Симоненком не підходять. Залишається Кличко. Тандем Кличко-Хорошковський? Поживемо – побачимо…

Янукович може зробити крок назустріч Митному союзу. На цьому тлі Хорошковський виглядає євроінтегратором. Але, нагадаю, до президентських виборів, якщо не станеться форс-мажорних обставин, залишається два з хвостиком років.

Анатолій Власюк, редактор газети "Тустань", Борислав, Львівська область, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції